Els idiomes al Món i el Català

En el Món es parlen més de 5.000 idiomes i dialectes, dels quals uns 850 es parlen a la India. El més parlat de tots és el Mandarí, amb més de 700 milions.

Segons els lingüistes, el més difícil és el Chippewa del indis de l’Estat de Minessota als EEUU, amb més de 6.000 formes verbals.

 Del que vull parlar però, és del que sembla ser és el més simple i estrany dels idiomes, el de la tribu del Pirahas a  l’Amazones.

La seva simplicitat rau en que no disposa de temps verbals, no hi ha oracions subordinades i l’alfabet es composa solament te tres vocals i vuit consonants. Curiosament els homes utilitzen vuit consonats, en canvi les dones solament set, ja que el so /s/ que usen els homes, elles el substitueixen pel /h/.

La carència de temps verbals, de passat i de futur, influeix probablement en la seva absència de consciència històrica i en la inexistència de qualsevol deu o mitologia de creació.

No hi ha entre els Pirahas memòria individual o col·lectiva més enllà de dues generacions.

Les investigacions varen començar cap al 1977, quan en Daniel Everett, especialista en llengües, literatura i cultures els va descobrir mentre navegava pel riu Maicí i des de llavors ha viscut 25 anys en contacte amb aquesta cultura.

Everett explica que no hi ha paraules pels colors, tampoc coneixen el números, ni qualsevol altre terme que impliqui comptar. No coneixen els conceptes de quantificació com: algun/s, tot/s, cada, molt/s…

Tampoc el pensament abstracte o la ficció són per a ells conceptes coneguts, no escriuen, ni llegeixen, ni tenen art.

Els hi va preguntar sobre qui va crear totes les coses i li varen dir “Tot és el mateix”, volent expressar que res no canvia i que per tant res va ser creat.

Per als lingüistes, un dels punts més interessants és el de la carència d’oracions subordinades, la carència de recursivitat. Sense aquesta capacitat, que bàsicament vol dir saber introduir oracions dins altres oracions i així sense límit, no es poden generar altes idees més enllà de l’experiència.

Noam Chomsky (Filadèlfia, EEUU, 1928), lingüista, pedagog i filòsof, entre d’altres coses, considerava que la recursivitat era comuna a totes les llengües naturals, la qual cosa el va portar a pensar que existia una “gramàtica universal”, en el sentit que hi havia alguns elements que compartien totes les llengües. El present cas, sembla trencar amb aquest principi universal i per això aquest cas és tant interessant.

El pas del temps selecciona els éssers vius i també ho fa amb els idiomes. Si ara encara se’n parlem més de 5.000, és molt possible que fa una segle se’n parlessin molts més, que alguns s’hagin quedat pel camí, per diversos motius, desinterès, desídia, impossibilitat de recuperar-lo per manca de població que l’usés, per manca de suport institucional…

Totes les maneres de comunicar-nos han de ser respectades per igual. No te perquè tenir més “Valor”, en majúscules, el Mandarí parlat per més de 700 milions de persones, que el dels Pirahas, parlat per poc més de 250 persones.

Una altra cosa és el valor d’ús, la potencialitat que tingui una llengua o una altra, les possibilitats de creixement que es calculin per a un idioma o les polítiques de suport de que disposi, injustes o no.

Ara bé, com a membres d’aquesta casa comuna ens hauria de preocupar que es perdin formes de comunicació, ni que siguin tant especials i minoritàries com la descrita. I no perdem de vista que és especial per a nosaltres, no pas per a ells i elles.

Ells mateixos s’autodenominen “caps rectes” i a la resta ens coneixen com “caps torçats”. És a dir, segurament per a ells, nosaltres som els especials.

Per cert, i mirant-nos el melic, des d’Europa ens diuen que al Parlament Europeu es podrà parlar català, quan es pugui parlar en català al senat i al congrés de l’estat espanyol.

Aquest tema va més enllà de la llengua en que parlem, no és un tema d’entendre’ns en català, en basc o en alguna nova interlingua, és un tema de voluntats polítiques, de pors, d’incomprensions, d’injustícia i d’intel·ligències de poca volada.

Tot això sense pressuposar mala fe, ni cap altra voluntat perversa o malèvola.

És poc culte, poc intel·ligent, poc sensible, poc honest, poc de punt de trobada.

Així no anem bé.

Hem de fer el nostre propi camí. Ja sabem on volem arribar, ara hem de trobar la millor manera de fer-ho, i ja s’ha començat a caminar…

Anuncis

4 responses to “Els idiomes al Món i el Català

 1. Molt Bona, m’encanta, l’enfoc i el tipus d’escriptura, puc publicar un enllaç al facebook per compartir-lo?

  Crec que és bo, i m’encanta el tancament, es poc culte, poc intel·ligent, … i afegiria, poc tolerant.

  🙂

 2. Gràcies pel teu comentari. El vaig llegir fa dies però fins ara no t’he pogut contestar. Tot i així he llegit tot el que has publicat i t’he de dir que m’agrada poder aprendre a través dels textos que publiques i les coses que hi expliques.

  He notat també un canvi en el blog! Ja l’has batejat i has posat una imatge de capçalere i fotos de viatges… això significa que te’l comences a fer teu.

  Per cert.. tan de bo jo pugui arribar a viatjar tan com ho has fet tu i a uns llocs tan fascinants..! És un dels meus somnis més grans, viatjar, veure món, aprendre de llocs i persones diferents..

  En ralació amb el que em deies al comentari, sí, com dius no podem solucionar tot el món i el que ens queda és fer petits gestos per millorar-lo. Qui sap, potser escrivint aquest blog ja fem alguna cosa..

  En fi, espero noves entrades!!

  • Encertada com sempre.

   Espero hagi anat bé el suplici de la selectivitat.

   Si, ja m’he decidit a canviar de nom el Blog. Em sento més còmode amb Mosaic, crec que reflecteix més bé el que per ara és el blog, malgrat que encara no se del tot el que és. La veritat és que escrit sobre temes que em criden l’atenció o pels quals sento interès o curiositat.

   Pel que dius sobre viatjar és cert. És una de les coses més interessants que es pot fer. Ja arribarà el moment, i a ben segur que en seran molts els viatges que faràs.

   Fins la propera.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s