Blade Runner i el Toros

A la pel·lícula Blade Runner (Ridley Scott, 1982), basada en la novel·la: Do Androids dream of electric sheeps? (Philip K. Dick, 1968), ens situen en el que és la Terra de la postguerra Terminal.  

La pols radioactiva ha matat totes les aus i delmat la resta d’espècies animals. Tots estan en perill d’extinció

En aquesta societat, tenir un animal es considera una virtut cívica i un símbol d’estatus social.

Algunes persones que no poden pagar un animal autèntic, trien comprar-ne un d’artificial per mantenir la seva posició social.

Demanar si l’animal del veí és artificial es considera tabú, una falta molt greu de cortesia.

Un exemple per adonar-nos de la importància que es dona als animals el tenim en el següent fragment d’aquesta conversa:

Després d’una relació sexual, Rachael (una androide de darrera generació, a la pel·lícula protagonitzada per Sean Young) li diu a Rick Deckard (un blade runner, protagonitzat per Harrison Ford): A aquesta cabra, la vols més que en a mi. I probablement més que a la teva dona.

Feta aquest introducció per establir les relacions socials entre els humans, els androides i els animals, introduïm una variant: la dels androides Nexus 6. Són els de darrera generació, arribats a la Terra després d’una revolta en un planeta exterior i perseguits pels nomenats Blade Runners per ser “retirats” en ser considerats un perill.

Els androides (replicants a la pel·lícula) no poden sentir empatia, entesa com la capacitat per identificar-se emocionalment amb d’altres éssers vius.

 Per identificar-los, utilitzen el test de Voigt-Kampff, que mesura l’activitat cerebral i el moviment dels ulls en resposta a disparadors emocionals. Atesa la importància dels animals per als humans, algunes de les preguntes del test estan relacionades amb el maltractament i la crueltat amb aquests i la resposta a aquestes situacions.

El test consta d’un seguit de preguntes que s’han de contestar el més ràpidament possible. Es mesura el temps de reacció i d’altres factores com la dilatació capil·lar, la fluctuació de la pupil·la i la dilatació involuntària de l’iris.

La màquina que s’utilitza en el test és com la que veiem a la foto. Això és el que veu el blade runner que fa el test i l’ull de la pantalla és el del subjecte que està essent analitzat.

 Imatge de la pel·lícula Blade Runner

 

Arriba un moment en que en Rick ha d’analitzar la Rachael per tal de saber si és humana o androide i entre les preguntes que li fa trobem la següent:

“Ha sortit vostè amb un home que la invita a anar a casa seva. Un cop en allà, li ofereix prendre una copa. Mentre està bevent, de peu, veu el dormitori que està decorat amb un pòster taurí, que mostra un torero amb la capa i un toro envestint. Vostè s’apropa a mirar, ell la segueix, tanca la porta, la rodeja amb el braç i li diu: sap com acaben les “corridas de toros”? Ella diu: imagino que algú en surt ferit, i ell li contesta: sempre maten al toro al final.”

Doncs bé, ara que el tema de les “corridas de toros” està a debat al nostre país, potser s’hauria d’implementar aquest test per tal de saber si els que les defensen senten o no empatia.

 

Nota: Hi ha informació en aquest escrit que no surt a la pel·lícula i que solament la trobareu a la novel·la i a l’inrevés. De fet, novel·la i pel·lícula són bastant diferents.

Anuncis

2 responses to “Blade Runner i el Toros

 1. UAU! Vas escriure això fa una pila, hi he arribat per les etiquetes. El teu bloc corre el perill de ser la meva distracció en moments de gran avorriment. També he llegit el de les llegües (és que em dedico a això del català, jo) i m’ha semblat molt interessant! Em tornaré sàvia llegint-te!!! Ets millor que una revista en una sala d’espera.

  (Espero que controlis “els meus comentaris” al tauler o això ho veuràs el 2025 quan no tinguis res més a fer que repassar el que vas escriure fa anys…)

  • Hola! Si existeix el terme “posar-se vermell on-line” ho has aconseguit. Ets molt amable. Això ajuda a continuar.

   Et tinc entre les meves subscripcions, així que quan publiquis alguna cosa rebré un avís. Et posaré també en el meu blogroll perquè m’he estat passejant pel teu blog i m’ha agradat força el que he vist.

   Aquest post de Blade Runner i els Toros el vaig fer per dos motius. La pel•lícula és una de les meves preferides i el tema dels Toros estava en un moment calent, i vaig mirar (i crec que trobar) la manera de lligar ambdues coses. En a mi em va semblar original, però al món dels blogs no. No va interessar quasi bé ningú.

   Fins aviat. Et seguiré.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s