Farà el Liti d’Afganistan un nou “El Dorado”?

The New York Times va publicar el 13 de juny que s’han trobat a l’Afganistan reserves minerals de liti, d’or, de cobalt i d’altres minerals per un valor estimat d’un bilió de dòlars.

Fons oficials afganeses han declarat que els dipòsits minerals són més grans i valuosos del que calculen els geòlegs nord-americans.

La seva riquesa minera és coneguda des de fa almenys 6.000 anys, d’aquí en sortia ja el  lapislàtzuli per a les joies del faraons.

 
 

 

Mineral Liti

Liti

 

El Liti (del grec: λιθίον, ‘pedreta’ ) és un element químic de símbol Li. En la seva forma pura és un metall tou, de color blanc plata. És l’element sòlid més lleuger, amb una densitat la meitat que la de l’aigua.

Per a qualsevol país aquesta notícia seria extraordinària. Per a l’Afganistan, amb un PIB d’uns 20.000 milions d’Euros, on l’ajut internacional i la producció d’opi sostenen l’economia, haurà estat una commoció.

El 2004, un grup de geòlegs nord-americans trobà a la biblioteca del Comitè Geològic Afganès uns mapes i diversos treballs fets per experts soviètics durant la invasió.

Fins aquest descobriment, el 80% de les reserves de liti es concentraven al Con Sud Americà. Solament es coneixien mines a Nevada (EEUU), Xile, Bolivia, Argentina i al Tíbet. 

Estats Units és el principal productor, consumidor i exportador de minerals i compostos de liti,  amb el 50% de l’oferta i el 28% de la demanda mundial.

 Algunes de les aplicacions del liti són:

–          En aliatge amb l’alumini per a la construcció d’aeronaus amb estructures més resistents i més lleugeres que les fetes amb acer i titani.

–          En la producció d’alumini, en la fabricació de materials ceràmics i de lents.

–          Les bateries i les piles amb liti tenen una major durada i poden desenvolupar més potencia que las bateries convencionals. Seran segurament bateries de liti les que operin comercialment en els vehicles elèctrics, com a recanvi dels contaminants motors de combustió, ja que permeten emmagatzemar més càrrega elèctrica en un volum i una massa més petits.

–          En bateries de baixa potencia, però d’alta durada i confiabilitat, per a marcapassos, rellotges i altres instruments de precisió.

–          En les bateries d’alguns míssils intercontinentals.

–          És imprescindible en la industria tecnològica i s’utilitza en la fabricació de portàtils, blackberrys o bateries de mòbils.


Aquest descobriment canviarà la guerra?

Hem vist com d’important és el disposar d’aquest mineral i per això la notícia ha generat tant de soroll.

Uns pensen que el conflicte s’allarguarà, amb l’objectiu de fer-se amb una posició d’avantatge de cara al nou negoci, altres pensen que la situació es pot complicar si els talibans intenten recuperar territoris perduts per fer-se amb els  nous jaciments.

Si finalment es confirma el jaciment i la seva importància, Afganistan es podria convertir en la nova Aràbia Saudita del Liti.

Això alteraria els equilibris regionals de la zona i el mercat mundial del Liti. Aquest argument pot fer que les grans potències no vulguin, ara, marxar del territori.

El creixement accelerat en l’ús de liti ha provocat que una tona que el 2003 costava 350 dòlars passi a costar-ne 3.000 al 2009.

Se’ns dubte és una oportunitat per a un país en el qual segur que hi ha gent que pateix d’una manera injusta per una guerra que potser ni els hi va, ni els hi ve. Sabran aprofitar la oportunitat? I la comunitat internacional?

Occident, China, l’Índia, Rússia, deixaran que aquest territori surti del pou? Es posaran d’acord tots per empènyer en la direcció correcte?

Si més no, ara disposen d’una oportunitat…Estarem a l’espera de bones notícies per a les persones “normals”, les que no manen, les que no fan les guerres, les que solament aspiren a que hi hagi un demà i què, si pot ser, sigui millor que el dia passat.

4 responses to “Farà el Liti d’Afganistan un nou “El Dorado”?

  1. Doncs jo si fos afganesa realment pensaria… “òstia… quina putada… ara només ens faltava això”
    Tingueu per segur que ells, els ciutadans “de a pie” no en sortiran gaire beneficiats d’aquesta “bona” noticia, o potser sí… tampoc no voldria ser tan catastrofista… però és que ja no hi crec en nosaltres mateixos, hem cremat totes les oportunitats que ens han donat, inshala algun dia canviem de rumb.

    • Esperarem noves notícies. Ara el perill no són solament les tropes, sinó també les companyies que es dediquen a això. Si viem el que passa en el nostre “païs petit”, que no ha de passar en allà.

  2. No se si això canviarà la guerra. El que si penso és que ara, amb més motiu, els Estats Units no deixaran d’exercir el seu domini a aquell país. Hi ha massa en joc. Espero que allò que podria esdevenir una riquesa per aquell país i una manera de sortir de la misèria, no esdevingui focus de més pressions i lluites.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s