Buffalo Bill a Barcelona

Buffalo Bill a Barcelona, del 17-12-1889 al 22 de gener de 1890

William Frederick “Buffalo Bill” Cody, va néixer a l’Estat d’Iowa (EEUU), prop de Le Claire, el 1845.

Després de sortir de l’exèrcit, va treballar com a caçador, com a correus en el famós Pony Express, de conductor de diligències i fins i tot va dirigir un hotel. Finalment, entrà al mon de l’espectacle.

En el seu espectacle va actuar el conegut cap dels Sioux, Sitting Bull (Tatanka Iyotake, Toro Sentado, famós per batalla de Little Big Horn contra el general Custer i el setè de cavalleria).

Foto de Buffalo Bill i Sitting Bull

L’espectacle, després de recórrer els Estats Units, va venir cap a Europa, i a Barcelona varen arribar el 17 de desembre de 1899.

Unes poques dades que potser ens ajudaran a situar-nos en l’època:

 1889

•          S’inaugura la Torre Eiffel

•          Nietzsche escriu: Ecce Homo

•          Neixen: Charlie Chaplin, Adolf Hitler i Jean Cocteau

1890

•          Neixen: Agatha Christie, Groucho Marx i Charles de Gaulle

•          Mor: Vincent van Gogh

 

Per a l’espectacle varen utilitzar un velòdrom acabat de construir entre els carrers Aribau i Rosselló.

La comitiva movia no menys de 200 persones i uns 300 animals, a més de la resta de material, tendes, caravanes… Varen arribar ben entrada la tardor, amb unes temperatures baixes per a un espectacle d’aquesta mena. A la ciutat hi havia una epidèmia de grip que es va emportar fins a 10 indis que varen ser enterrats a la ciutat.

Cartell anunciador espectacle Buffalo Bill

Buffalo Bill es va instal·lar a l’Hotel Quatre Nacions, situat al número 40 de les Rambles. Era un hotel conegut a l’època, (Stendhal, G. Sand i Chopin, Ulysses S. Grant, el 18è president dels EUA i Albert Einstein, també varen estar en aquest hotel en les seves visites a la ciutat).

Val a dir que l’hotel encara està en funcionament. Explicar, com anècdota, que li varen haver d’extreure un queixal a l’hospital de Sant Pau.

 

A l’Hemeroteca de la Vanguardia he trobat alguna referència a aquest esdeveniment, que us les resumeixo a continuació:

 09-11-1889

Es ya un hecho la venida a esta ciudad de un espectáculo qua ha llamado la atención en la Exposición de París, la gran «Exhibition american of Indian del Buffalo Bill.»

 06-12-1889

Los domingos y días festivos en que haya exhibición, la compañía de los ferrocarriles de Tarragona á Barcelona y Francia, verificará un servicio especial de viajeros con billetes de ida y vuelta á precios reducidos, expendiendo al propio tiempo que el billete de ferrocarril, la entrada al referido espectáculo.

 15-12-1889

Inauguración el 20 de diciembre del nuevo hipódromo, esquinas calle de Aribau y Rosellón. Entrada principal, calle Montaner. Barcelona-Gracia.

Gran Exhibición Norte Americana de las animadas escenas y costumbres de la vida de los indios fronterizos. Todas las tardes á las dos y media. Por cinco semanas solamente.

Entrada, pesetas Una.  Asientos reservados: pesetas 2’10. Ptas. 3’10. Ptas. 410. Ptas. 5’10.

Nota: La Vanguardia costava 5 cèntims de pesseta.

16-12-1889

Ayer recibimos el siguiente telegrama de Marsella:

«Marsella, 15, 4’50 tarde. El señor don Luis José Poggio se halla en ésta ultimando la marcha del vapor qua ha de conducir á esa el «Buffalo Bill’s Wild West Company.» Dicho vapor saldrá el lunes de ésta conduciendo 200 personas y 300 animales.

Llegará á esa el martes por la tarde.

 22 -12- 1889

El espectáculo puede considerarse dividido en tres partes: Presentación de costumbres de los habitantes del Oeste de los Estados Unidos, Equitación y Ejercicios de tiro. El primer número del programa es un desfile de toda la compañía.

19-01-1890

El próximo miércoles, día 22,  saldrá de este puerto el vapor «Bellver» que conducirá á Nápoles la Compañía Buffalo Bíll’s Wild West. Para el embarco atracará el «Bellver» de costado al muelle de San Beltrán.

Cartell Anunciador espectacle

D’aquest tema n’havia sentit parlar alguna vegada i fa uns dies vaig decidir buscar una mica d’informació que amb aquest post comparteixo amb vosaltres. Espero hagi estat una petita sorpresa per a qui no conegués aquesta història.

2 responses to “Buffalo Bill a Barcelona

  1. Per mi si que ha estat una sorpresa per que no ho sabia. M’ha picat la curiositat i he estat buscant per la xarxa alguna imatge de l’esdeveniment .He trobat alguna foto de la seva estada a altres ciutats però cap a Barcelona. Gràcies.

    • Gràcies per l’interès. Si en trobes documentació en imatges m’ho dius.

      Realment és un cas estrany. De sobte un personatge que solament veiem a les pelis americanes, resulta que va estar de “bolos” per Barcelona. Doncs és interessant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s