Qui va abUSAr de Guatemala?

Segurament no sabrem mai quan varen començar les pràctiques d’utilitzar éssers humans per fer-hi experiments mèdics sense el seu consentiment. El que si sabem és que s’han produït casos i potser se’n segueixen produint.

En aquest post vull parlar del darrer cas que s’ha conegut a nivell mundial, el de Guatemala, on entre 1946 i 1948 es va experimentar amb éssers humans sense el seu consentiment.

Foto del Judici contra Karl Brant

Per contextualitzar, val la pena dir, que pràcticament per les mateixes dates, 1946-47, als EEUU s’estava celebrant un judici per crims de guerra i lesa humanitat contra el règim nazi, conegut com el judici contra Karl Brant.

Els fets jutjats es referien als experiments amb malària duts a terme al camp de concentració de Dachau (Alemania) entre 1942-45 en més de 1.000 presoners, sense que aquests en tinguessin coneixement. Es varen també fer experiments d’esterilització, dels efectes de l’alçada, amb gas mostassa i amb transplantaments.

L’argument de la defensa dels acusats va ser que no hi havia legislació que ho prohibís. A partir d’aquests fets es va redactar el codi de Nuremberg (20/08/1947), en el qual es recullen els principis orientatius de l’experimentació en éssers humans, en ells s’inclou l’obligatorietat del consentiment voluntari.

Doncs bé, mentre es celebrava aquest judici, a Guatemala entre 1946 i 1948, un grup de metges del Servei de Salut dels EEUU va infectar amb el virus de la sífilis i de la gonorrea a 696 interns de presons i manicomis, sense el seu consentiment.

El govern guatemaltec informa que els afectats varen ser almenys 1.500, ja que també varen haver-hi soldats tractats.

Inicialment varen intentar el contagi mitjançant prostitutes infectades. En resultar un mètode massa lent per a les seves expectatives, varen optar per injectar directament el virus al cos dels “pacients”.

Sembla ser que l’objectiu de l’experiment era estudiar el desenvolupament de les malalties de transmissió sexual en períodes perllongats de temps, sense oferir cap tractament i sense que els afectats n’estesin al corrent. Es volia provar si la penicilina servia com a vacuna.

Aquest cas ha sortit a la llum gràcies a uns arxius trobats per la professora Susan Reverby de la Universitat de Wellesley, en el decurs d’una investigació sobre l’Experiment Tuskegge de sífilis no tractada. Aquest experiment, realitzat als anys seixanta consistia en negar el tractament a cents de ciutadans negres d’Alabama que ja estaven contagiats de sífilis, per a que els metges podessin veure el desenvolupament de la malaltia i treure’n conclusions.

El metge dels EEUU John Cutler (19/06/1915 a 08/02/2003) va dirigir els experiments de Guatemala i va supervisar els d’Alabama. El president de Guatema era Juan José Arévalo i el dels EEUU era Harry S. Truman (el de les bombes atòmiques).

Foto Harry S. Truman

Els EEUU, mitjançant la secretària d’Estat, Hillary Clinton i el president Barack Obama han presentat les seves disculpes al President de Guatemala i a totes les persones que varen resultar afectades per tant abominables pràctiques d’investigació.

El Govern de Guatemala ha acceptat les disculpes si bé es reserva el dret a presentar una demanada contra els EEUU per exigir una compensació pels danys efectuats al seu país.

Foto de Juan José Arévalo

Tant els EEUU, com Guatemala obriran investigacions per tal de poder determinar que va passar, identificar les víctimes i els danys causats, així com aclarir el interrogants que deixa oberts aquest primer estudi, com per exemple poder arribar a determinar si el govern guatemaltec de l’època hi estava implicat.

La indefensió d’uns i la ignorància dels altres són terreny abonat per als abusos més terribles. Hi ha més exemples com aquest i podem pensar que hi ha hagut altres atrocitats com aquesta o pitjors encara.

En la majoria de països hi ha codis ètics d’experimentació amb ésser vius, comitès de seguiment i protocols a seguir que asseguren una manera consensuada de portar a terme aquestes pràctiques.

Ara bé, estem al corrent de tot el que es fa? Sabem com s’investiga i amb què o amb qui arreu del mon? Jo crec que no i aquest és un altre repte en la cerca d’una ètica universal d’obligat compliment pel que fa a les practiques d’investigació medica, genètica  i farmacèutica.

No si val investigar en un país X perquè la seva legislació sigui més laxa o sigui inexistent en aquest terreny, quan la consciencia general dicta que no és lícit moralment fer-ho encara que sigui legal fer-ho.

És desitjable l’avanç i el desenvolupament de la investigació però no per sobre de tot. No tot si val.

Anuncis

12 responses to “Qui va abUSAr de Guatemala?

 1. Coneixia els casos d’experimentació amb humans per part dels nazis. Crec que d’aquest cas en concret si que havia sentit alguna cosa però no hi havia profunditzat com m’has permés fer tu amb el post.

  Se’m posen els pèls de punta només d’imaginar-me que et puguin injectar una malaltia només per veure que passa i si hi trobem un remei perquè ‘els bons’ a qui sí que val la pena salvar i que sembla que la seva vida valgui més que la dels conillets d’índies. Per no dir que molts dels bons segurament s’ha infectat pagant favors sexuals a ‘ciutadats de segona’. A banda d’això no em vull ni imaginar les condicions amb que es debia portar a terme tota la experimentació…

  Juguem a ser deus però no tot s’hi val.

  • Justament acabo de subtitular el meu blog amb un “no tot si val” per tant no puc estar més d’acord amb tu.

   Sens dubte, ens aquests casos subjau un fem-ho aquí i amb aquests que son de “segona”. Hi ha un tema racial que encara ho fa més vergonyós tot plegat.

 2. Ei, moltes gràcies per la visita i els comentaris!!
  Realment fort tot el tema d’experimentar amb humans, a mi em posa els pèls de punta, com es pot ser tan animal?? Un altre tema és el de l’experimentació amb embrions, no tothom hi està d’acord però jo penso que ens posem una vena als ulls per no veure les atrocitats que estem fent en nom de la ciència i de “salvar vides” i poder així continuar endavant amb els experiments sense tenir remordiments de consciència.

  • Hola benvinguda!

   Potser si que hi ha una mica de mirar cap a un altre costat per part de la societat. Ara bé, hi ha coses que no és que mirem cap a un altre costat, és que ni ens les imaginem.

   Fins aviat.

 3. Quan ho vaig llegir als diaris, em va donar un esglai. Però al pensar-ho amb més deteniment, ja vaig veure que deu haver-hi molts casos com aquest que resten en el més absoluct dels secrets. No sé si has llegit “El jardinero fiel” de John LeCarré: planteja un cas idéntic només que a l’Àfrica. I tots sabem que LeCarré no escriu llibres imaginatius, sinó molt realistes.

  • En a mi em va passar el mateix en llegir la primera notícia als diaris. Va ser després, en ampliar la informació i veure que hi havia el precedent d’Alabama que vaig decidir fer el post.

   Segur, com dius, que hi ha molts més casos dels quals no en sabem, ni en sabrem, res de res. N’estic convençut.
   També crec que hi ha molta experimentació secreta amb el tema dels transgènics i no sempre ho sabem.

   No he llegit el llibre però el consultaré. Gràcies per l’aportació.

 4. Gràcies per tota la informació. Per la part que em toca, el cinema està plagat de pel·lícules on els experiments amb humans estan al punt de mira, però moltes vegades, la realitat supera la ficció.

  • És veritat, no ho havia pensat, el cinema ja ha transitat sovint per aquests camins.

   De vegades veiem arguments en pel•lícules i pensem, ficció, pura ficció. Doncs ja veiem que de vegades la realitat s’hi apropa o fins i tot la supera.

   La diferència és que en aquest cas el “actors”, malgrat han superat un especial càsting -han de ser negres pobres, o estar en un manicomi, etc…- no cobren i no saben quin és el seu paper.

 5. Genial el post, coneixia el fet, però no en sabia tans detalls. Si t’ho mires be, patim un retard d’uns 50 anys amb aquest tipus d’informació, suposo que la veritat al cap d’aquest temps ja no és notícia.

  • Molt amable. Tens raó. La informació sobre actes d’aquesta mena és supersecreta. Els que ho fan ja saben perfectament que no és legal el que fan o que, en el millors dels casos, no els seria gens favorable que se sabés.

   Qui resta desprotegida és la població normal i corrent.

 6. Els EEUU i la seva doble moral… i quants altres casos no devem saber ni sabrem mai d’ells?

  • Pel que sembla hi ha molts més casos semblants. Tots venen a tenir un denominador comú, s’han fet amb col•lectius de persones desfavorides per la vida i sense el seu consentiment, o amb persones que han d’obeir pel seu treball, com els soldats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s