La intel•ligència col•lectiva de les dones és superior a la dels homes

Els investigadors Thomas W. Melon de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts i Anita W. Woolley de la Universitat Carnegie Mellon (EE.UU.), porten tres anys estudiant el que nomenen “Intel·ligència Col·lectiva” i dels resultats de les investigacions han descobert que els Grups són més intel·ligents que les persones individuals i que aquesta intel·ligència grupal pot ser mesurada i comparada amb la d’altres grups.

Dibuix de treball en grup

 

L’estudi va consistir en dues investigacions en les quals hi varen participar 699 persones a les quals en una primera fase se les va mesurar el coeficient d’intel·ligència individual. En una segona fase, varen ser agrupades en 192 conjunts de dos a 5 persones. A aquests grups els varen presentar diferents tipus de proves per tal de mesurar les respostes.

La primera gran novetat que aporta aquest estudi és que per primera vegada es demostra que la intel·ligència no és només una característica individual de cada persona, sinó que cada grup té una intel·ligència col·lectiva que es por mesurar.

Exemple de cooperació

De què depèn però aquesta intel·ligència col·lectiva? Per trobar-hi una resposta s’han analitzat les múltiples característiques de cada membre participant de cada grup i s’han confrontat amb els resultats obtinguts a les proves.

Les conclusions s’han presentat en la revista Science (setembre 2010) on s’explica que aquesta “intel·ligència grupal” depèn de tres variables:

1.- De la sensibilitat social dels membres del grup (quanta més Empatia presentin aquest membres, més intel·ligència col·lectiva té el grup). Al respecte, em permeto recomanar-vos un molt bon post sobre la Empatia que podeu trobar en un dels Blogs que segueixo:  http://caixaadepandora.wordpress.com/2010/09/06/sobre-lempatia/

Exemple de col·laboració

2.- De la capacitat de diàleg que es doni entre els membres del grup (si tots els membres participen es donen millors resultats que si el grup és monopolitzat per unes poques persones).

3.- Del número de dones que hi hagi en el grup. A major número de dones, millors resultats en intel·ligència col·lectiva s’han obtingut.

Al respecte d’aquest tercer apartat, Anita W. Woolley ha volgut matisar que prefereix parlar de trets femenins i masculins, més que no pas de categories excloents i estereotipades.

De l’estudi també s’ha constatat que era irrellevant en els resultats del grups la intel·ligència individual dels seus membres, així com la motivació i la felicitat d’aquests.

Els grans avanços són fruït cada vegada més, de la col·laboració de persones que provenen de camps diferents i que generen noves idees en la intersecció d’aquests camps.

Els Castells un exemple de col·laboració grupal

Els resultats obtinguts plantegen noves preguntes que s’hauran d’investigar en el camí de construcció d’una ciència del Rendiment Col·lectiu.

Es plantegen noves investigacions referents a si la intel·ligència grupal es veu afectada per la grandària del grup. En els resultats obtinguts fins ara els grups més grans (els de 5 membres), han obtingut millors resultats que els integrats per un menor número de persones. També s’estudiarà com canvia aquesta intel·ligència quan es produeix una col·laboració online.

Manca encara un criteri compartit per poder predir quins grups rendiran bé i quins no.

Bé, companys i companyes, com ens ho farem ara a la feina, a les escoles, en les jornades, simposis o en qualsevol altre espai social quan s’hagin de formar Grups de Treball? Ens mirarem els uns als altres i vist el vist sobretot mirant a les altres, tot pensant (pensant, ja que ningú gosarà dir res), bé, a veure qui és el primer o la primera que obre la boca?

On jo treballo no hi haurà problema ja que les dones són majoria, però en d’altres feines on hi hagi paritat o majoria d’homes, com s’ho faran tenint ara aquesta informació?

Les formigues un exemple de treball en grup (

Les empreses crearan protocols interns per a la conformació de Grups de Treball seguint el resultat d’aquestes investigacions?

Companys de gènere, que preferiu treballar Sols i amb nivell baix o nul d’Empatia, davant uns resultats tant aclaparadors què es pot fer?

1.- No fer res i confiar en que aquests resultats estiguin equivocats?

2.- Posar-se en acció i iniciar una investigació en la mateixa línia per tal de confrontar els resultats?

3.- Cercar feines que es puguin desenvolupar en solitari, allà on les eines emocionals no siguin significatives, ni hi hagi necessitat de formar grups de treball?

4.- Fer una cerca de Blogs mantinguts per dones per agafar idees, orientacions…?

Esemple de treball en grup

5.- Demanar hora per un canvi de sexe?

6.- Apuntar-se a cursos d’Empatia?

7.- Demanar hora per un canvi de sexe i Apuntar-se a cursos d’Empatia? Això pels més resistents.

Accepto copets de suport a l’esquena, aportacions, suggeriments…, el que sigui. Ha estat un cop molt dur. Si voleu consolar-me o dir quina és la vostra opció, endavant.

Anuncis

22 responses to “La intel•ligència col•lectiva de les dones és superior a la dels homes

 1. Si et serveix de consol, a la meva feina la majoria acostumen ser homes i he de dir que no he vist gaire problemes de comunicacio. Poder o no poder col-laborar a la feina depen de la personalitat de cadascu, dels orgulls, les frustracions i les esperances de cadascu, i no pas del genere.
  Per mi que aquests estudis que cites estan pagats per alguna organitzacio feminista. Millor llegeix-te aquest article de la wiki & follow the links where you feel like:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Alexithymia

  • Hola, gràcies per comentar.

   És interessant l’aportació que fas. M’he mirat el trastorn nomenat Alexithymia i realment està relacionat amb el que es diu en el meu post. Ara bé, pel que he pogut llegir, segurament una cosa no exclou l’altra.

   Les investigacions sobre l’alexithymia són de principis dels 70 i les relacionades amb la intel•ligència de grups (de fet la mesura d’aquesta intel•ligència) és d’ara mateix. Per tant, entenc que uns estudis poden “beure” dels altres i la ciència pot reformular-se, obrir noves vies d’investigació…

   En el meu treball em passa a l’inrevés, quasi bé tot són dones i he vist de tot. Per tant, hi ha d’haver molt que tu dius, més que del gènere depèn de la persona (si bé això tampoc ho qüestionen del tot en l’estudi).

 2. anomenatinutil

  Vist això, tinc claríssim que a partir d’ara faré grups de treball amb dones a la universitat!

  • Hola, ben vingut per aquí!

   Molt astut, el millor és adaptar-se.

   Així i tot, a la Universitat no tindràs cap problema ja que em sembla que la ràtio dona-home és molt favorables a les primeres.

   Ens llegim.

 3. Tomàs, operació ? Nooooooooooo!!! Ja t’ho has pensat bé?
  Et pots fer canviar de sexe, però ja t’has rumiat què passa amb l’única neurona que tenim els homes? La perds al quiròfan. Llavors, què…. t’has d’enrossir el cabell –i que em perdonin les rosses seguidores d’aquest bloc–perquè què fas amb dues tetes i el cervell buit: de rossa tonta o de biològa titelenya mediàtica. Vols dir que val la pena? Em penso que ens han condemnat a intentar entendre’ns.

  Et felicito pel bloc.

  • Hola, benvingut! Ets molt amable.

   Bé, i ara que faig? Ja tenia hora pel quiròfan i ara vens i amb el teu comentari em fas dubtar. Hem d’estar a l’alçada com sigui!

   En anteriors comentaris hem tractat sobre la conveniència de feminitzar la societat. Doncs bé, prendré paciència i no tiraré pel dret com ja tenia decidit. Optaré per solucions menys radicals. Demà mateix m’apunto a un postgrau d’Empatia.

 4. ERGO: el millor es treballar col·lectivamnet i feminitzar la societat!

  • Estic amb tu. Viatgem cap a una major feminització de la societat. D’aquesta manera el bo seria millor, els sentiments serien més sentits i el dolent seria…

   Ara encara em guanyaré alguna escridassada virtual!

 5. 🙂
  Els grups de treball seran intel·ligents, però la massa sempre ha sigut ben tonta. Em decanto per la opció de que hi ha un cert punt on el grup deixa de ser òptim i es converteix tot plegat en un guirigall. Està provat amb els grups per fer treballs de la universitat, a la que el professor feia grups de més de 6… agafa’t que venen curves! Un desastre!

  • Si, com bé dius, la grandària dels grups segur que és un dels factors determinants en la seva eficàcia.

   Treballar en grup no és fàcil. Quan ho fas has d’estar disposat a deixar alguna part de tu aparcada perquè d’altra manera no funcionaria i aquest exercici ha de ser equilibrat per part de tots els membres del grup. Per això és important l’empatia, que serveix com l’oli als motors per a que les peces que treballen juntes no es “lesionin” les unes a les altres.

   No, no és fàcil treballar en grup i obtenir resultats positius. En això es veu que les dones sou millors.

 6. Molt bo, molt bo! Justament fa poc, a la feina, vaig fer un curs de formació en què tractavem el tema de la cooperació. Un dels exercicis consistia a resoldre un problema individualment i després de posar-ho en comú amb la resta dels components del grup calia negociar una resposta col·lectiva. La meva colla va assolir una puntuació més alta com a equip que la més alta de les obtingudes individualment (fantàstica demostració d’intel·ligència col·lectiva -i ara que hi penso, tot erem dones-), però curiosament això no va passar en tots els casos. En un grup la persona amb més capacitat no va tenir prou poder de persuasió i en un altre va passar justament el contrari. Ha de ser una feina interessant i complicada organitzar els grups humans en una empresa. Potser és una qüestió d’equilibri i de trobar el lloc escaient a cada manera de fer.

  Ep, en tot cas els homes no demaneu una operació com la que proposes que, per bo que fos el rendiment laboral, les dones seriem les primeres a lamentar-ho!

  Ah, per cert, una pregunta: tens la sensació que els blocs també configuren una mena d’intel·ligència col·lectiva?

  • Quina casualitat això que expliques de la feina! Aquesta gent va presentar els seus resultats al setembre proppassat.

   Moltes d’aquestes coses ja se sabien, el que han fet és demostrar-ho, posar-hi rigor científic a les proves empíriques i fer les primeres passes cap a una nova ciència, que encara és massa aviat per saber si arribarà més enllà.

   Bé, és que tu ho vols tot. Homes competents, competitius, intel•ligents, dolços, romàntics, empàtics… i sense operar!

   Fa poc que estic n això dels blogs i quan hi vaig entrar no en sabia res (de veritat que no sabia que em trobaria, ni tampoc tenia clar de que aniria el meu blog). Ara n’estic més que content i a la teva pregunta (molt interessant per cert) et diria que si. Procuro mirar, buscar en altres blogs coses i persones que em semblin interessants, persones que m’aportin coses, que m’enriqueixen. A la vegada, jo intento “currar-me” els posts perquè també vull aportar alguna cosa a qui tingui la paciència de llegir-me.

   Penso que en aquest procés els uns i els altres ens enriquim. De vegades un comentari enriqueix el post que algú altre ha fet, obre una altra porta, un altre punt de vista…

   Si, crec que hi ha intel•ligència grupal o com li vulguem dir en el que fem.

   Que maco, he estat a punt de plorar!!!

 7. De la intel·ligència col·lectiva ja n’havia sentit a parlar, sobretot en animals (les formigues, les abelles,..) i està clar que els éssers humans n’havíem de tenir. El que passa és que crec que amb l’egocentrització de la societat, cada cop perdem més la oportunitat d’aprofitar aquesta intel·ligència en favor de la individual.
  A partir d’ara haurem de canviar allò de “com més serem, més riurem” per “com més serem, millor pensarem”
  Bona recopilació d’informació!!

  • Tens raó en el que dius respecte d’alguns animals “societaris”, formigues…Potser també ho podríem lligar amb els sistemes de caça o de defensa d’algunes espècies, en tant que ho fan en grups organitzats (podria ser, estic improvisant).

   Una de les coses que volen investigar és com afecta a la intel•ligència del grup la grandària d’aquest. Potser hi ha una quantitat de membres a partir de la qual el grup esdevé ineficaç. Així i tot no oblidem el factor femení que destaca l’estudi.

 8. Suposo que la capacitat de comunicació superior que tenen les dones acaba donant bons fruits en el treball col·lectiu.

  També juga a favor de les dones la gran tendència a la competitivitat dels homes -no és el meu cas-, col·laborant els resultats son més satisfactoris que competint.

  Per a la teva informació estadística, jo treballo millor sol, no vull dir que obtingui millors resultats, senzillament parlo de comoditat.

  • Més còmode si que és, sovint, treballar sol i de vegades també sol i en solitari.

   Això de que els homes són més competitius que les dones…, no se que dir-te. Alguna ploma he perdut en algun “fregao barriobajero” amb dones.

   Agraït per l’aportació estadística.

   • Jajja!!

    Això de la ploma m’ha fet molta gràcia Tomàs!

    • No sabia que volies dir i he hagut d’anar uns quants comentaris cap enrere però ho he trobat.

     Doncs si, en alguna “trifulga” amb dones he sortit trasquilat. I no, no anava amb segones, malgrat de ploma me n’han posat moltes vegades, i a molta honra, però no.

 9. Doncs jo trobo que la intel·ligència és una cosa una mica… estúpida de mesurar. És a dir, que primer costa molt de mesurar i segon, no depens de la intel·ligència, sinò de l’ús que en fas.

  Com sigui, els mètodes hi són, però trobo que la intel·ligència en grup està més que estudiada i demostrada. En el camp de la informàtica existeixen nombrosos treballs sobre la intel·ligència “swarm”, i s’intenta aplicar a programes per aconseguir l’efecte “formiguer” en quant a programes independents que realitzen tasques senzilles independents entre elles, però que juntes aconsegueixen un treball comú. És un camp mol interessant d’estudiar de la IA.

  • Gràcies per l’aportació des del punt de vista de la raó i de la IA.

   Doncs aquests dos investigadors des del punt de vista de la Psicologia han pegat un pelotazo perquè tampoc et publiquen cada dia a Science. Crec que la diferència és que ells proposen el que pot arribar a ser el primer pas cap a una nova ciència, la del Rendiment Col•lectiu.

   La investigació amb grups de treball no és pas una matèria nova com dius, però segurament les aportacions d’aquests investigadors si són innovadores i obren noves possibilitats per a estudis futurs

 10. Bon post, més desenfadat després del temes més seriosos que has publicat últimament.

  D’aquest estudi en concret no n’havia sentit a parlar però si d’altres que feien hipotesis i estudis que demostraven una cosa similar.

  De tota manera he de dir que jo no sóc gaire partidaria de fer treballs en grup, almenys en quan a estudi es refereix. A les feines és inevitable i suposo que molt més útil que si cadascúanés a la seva.

  Estic d’acord amb que les dones aportem més dialeg i comunicació però crec que els homes, sovint, actueu amb més lógica i molts aneu més per feina que també va bé. Jo crec que un equilibri d’ambdos sexes és el que proporciona un bon resultat, amb variables evidentment. Si parlem de feines més humanistes i que requereixin més empatia… la majoria d’homes en teniu menys que les dones.

  Ara! Si un estudi diu que les dones som les millors a l’hora de treballar en grups… qui sóc jo per dir el contrari! A més, per una vegada que ens deixen en bon lloc. Aveure si almenys serveix perquè ens contractin més.

  • Bé, ja tenim un primer punt de vista. Femení en aquest cas!

   Treballo amb moltes dones i en la meva opinió hi ha de tot. Les dones que són bones treballant, ho són molt.

   En la meva opinió primer és la persona i després el gènere però si que crec que les dones poden arribar a ser més “empàtiques” que els homes en general (també poden arribar a ser altres coses més que els homes, però això es un altre tema).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s