The Last Supper – un missatge ocult

Havia de fer una presentació per a un curs d’anglès i estava llegint la novel·la de Javier Sierra “La Cena Secreta” sobre el Sant Sopar de Leonardo da Vinci. El tema em va semblar interessant i es va acabar convertint en la presentació per al curs.

Hi ha quadres que oculten missatges i aquest mural en concret en guarda molts. Cada personatge, cada gest i altres molts detalls tenen significats ocults en el mural com veureu. Les fotos són de foroxervar.com.

Leonardo da Vinci was born in 1452 in Anchiano, near Vinci in Tuscany, Italy.

General description:

In 1495, Ludovico Sforza, the Duke of Milan, commissioned a mural to Leonardo for the church of Santa Maria delle Grazie. It was a mural painting of 460cm x 880cm. This painting doesn’t depict the moment of the Eucharist but the moment when Jesus Christ announces who will betray him. Jesus doesn’t have the bread in front of him. Where is the Holy Grail? Nobody has the halo of sanctity, which was normal in Christian art. Only Jesus looks like has one over his head. This is formed by the arcade of the window on the background.

Foto mural painting The Last Supper with names and nicknames

 Brief description of the apostles:

 • There are 13 people in the painting, 12 apostles and Jesus. Jesus is in the centre and IS the CentreDetail of John's face in The Last Supper.
 • James Major has the same face as Jesus, following the theory that he was the brother of Jesus.
 • John is painted with a Madonna’s face. He looks like a woman.
 • Like Simon and Andrew, are also twin brothers.
 • Thaddeus has the face of Leonardo. It’s a self-portrait.
 • Simon dresses in white, like a wise man. His face is the face of Plato, the wise Greek. Leonardo shows us the origin of his own knowledge.Detail of Andrew in The Last Supper
 • Thaddeus (Leonardo) and Matthew have got their back to Jesus.
 • Jude Iscariote is the darkest figure in the painting, but he doesn’t look like the traitor. It is Peter that has a dagger in his hand and seems to be moving John’s face to attack Jesus.
 • The facial expression of Andrew seems to be saying ‘I’m not guilty’.

  Other details to emphasize:

 • On the table there isn’t any Easter mutton. There is only fish.
 • The Cathars didn’t accept any food that came from of the coitus. They ate fish because they believed that fish didn’t copulate.
 • In the painting there is lighter on the right-hand side (from our point of view). That’s where Plato is. Plato is knowledge.

Possible interpretations – clues:

 • The apostles are in 4 groups of 3 people. One group for each primitive element: wind, earth, fire and water. Jesus is the Sun, in the centre, and the disciples are the twelve zodiacal signs.

The dagger's detail in The Last Supper

 • Jesus is the Centre. At him right side is the shadow, where are Jude Iscariote and Peter with the dagger, and the other side is the light zone, where are Plato and da Vinci himself.
 • Look at the tablecloth on the right side of the picture, at the bottom, when there is a knot in a painting, we know that the work is probably dedicated to Mary Magdalene.
 • Each disciple was identified by Jesus with a nickname. For instance, Bartholomew was Mirabilis – the prodigious”, Matthew was “Navus – the diligent”, or Thaddeus (Leonardo) was “occultator”, and like this, the rest of the group. Jesus is the A. Look de mural painting and the nicknames.
 • If we take the first letter of each nickname, we can form the phrase:

                                             MUT – NEM – A – LOS – NOC

                                                  But what does it mean?

Look at Simon, he is Plato, who represents “knowledge”, with his hands indicates where the real start to read is, and now we can form other phrase:

                                            CON – SOL –A – MEN –TUM

The only sacrament admitted for the pure men, the leaders of the Cathars, a kind of baptism, communion and extreme unction all in one. It’s the purging of evil, a spiritual baptism.

Bé, that’s all folks!!!

Vull agrair a l’Elena l’ajut que en aquest post m’ha brindat. Espero us hagi semblat interessant, Leonardo da Vinci és, al meu criteri,  un dels personatges més extaordinaris que hi ha hagut en la història.

Anuncis

14 responses to “The Last Supper – un missatge ocult

 1. Jo ho trobo molt interessant tot això dels missatges ocults. Encara que no puc estar de preguntar-me si no és que ens montem una pel·lícula gegant i en el fons no n’encertem ni una.

  El Código da Vinci va ser un dels primers llibres ‘en serio’ dels que vaig llegir-me. El vaig deborar en qüestió de dies i això que era un moc d’uns deu o onze anys. De tota manera com que després es va posar de moda, com dieu per aquí amunt, tots aquests llibres de suposats missatges i misteris ocults vaig acabar avorrint-los i no creient-ne cap.

  Realment Leonardo era un geni, costa de creure que amb els mitjans de la seva época arribés tan i tan lluny. Suposo que a totes les époques i a tot arreu hi ha persones així d’extraordinàries.

  • Si, jo també crec que se’n fa un gra massa. Així i tot, em va semblar un bon llibre per fer la presentació que havia de fer. Era prou interessant per presentar, ja que dona molt de joc i no hi deixen d’haver-hi prou arguments si mirem el mural com per dubtar.

   Crec que mirar el mural amb els ulls ben oberts és molt interessant.

 2. Jo soc molt escèptic respecte a les interpretacions sensacionalistes d’obres d’art i arqueologia. Per tal de poder-me creure alguna de les insinuacions conspiranoiques tipu Dan Brown, que hi ha darrere de la obra de Da Vinci, necessitaria la existència provada d’algun document o resta arqueològica de més pes. Estic bastant cremat d’intrusisme professional que pretén fer veure connexions entre egipcis i asteques…

  • Jo també en soc d’escèptic. Com hem dit en algun dels comentaris anteriors, hi ha molt de negoci en tota aquesta moda.

   Ara bé, si sembla que Leonardo va incloure claus en aquesta obra. Una altra cosa és el vestit que els hi posem però el seu Sant Sopar no és el típic representat fins llavors, no segueix en res l’ortodòxia de l’art cristià.

   • Jo mentre llegia també pensava, “sí, mira, i si miro alguna altra obra d’art i vaig buscant alguna explicació…” però pot ser, o no ser! En fi, veig Da Vinci molt capaç de fer això!

    M’ha vingut al cap una sèrie del Discovery Channel que em va recomanar el meu cunyat: http://www.megaupload.com/?d=N3BOJFMP Resulta que en el fons l’home era una mica macabra..

    • Si, Leonardo era capaç d’això i de molt més. El secretrisme formava part de moltes de les activitats en les quals estava involucrat.

     Tinc entès que el simbolisme més i menys secret no és gens inhabitual en moltes obres d’art. Hi ha moltes obres d’art que per entendre tot el que l’artista ens volia dir, d’alguna manera has d’entendre els simbolismes religiosos o llegir les explicacions que els estudiosos han realitzat.

     Em miraré més tard l’enllaç que m’has deixat perquè ara em dona un missatge de que temporalment no està disponible. Gràcies per l’aportació.

 3. Molt interessant. Està bé saber totes aquestes curiositats i encara millor si sabem que no està basat en fets ficticis com la novel·la de Dan Brown.
  He de reconèixer que ho ha hagut de llegir un parell de vegades per acabar de pillar-ho tot. L’anglés m’entra, però de mica en mica.

  • Si, és un tema interessant. Ens ajuda a “obrir el ulls” quan mirem alguna cosa, ja que potser l’artista hagi volgut dir alguna cosa més que la que resulta evident de la primera mirada a la seva obra.

   Aquí el mural es pot veure i d’alguna manera també es pot llegir i interpretar. No et preocupis, per escriure’l jo tampoc el vaig fer d’una sola tirada. Gracies per l’esforç i l’interès.

 4. Un post genial! M’apassionen aquests temes però també lamento el tractament tan frívol que se’ls fa a vegades.

  Gràcies per la il·lustració 🙂

  • Molt amable.

   Quan algun tema es posa de moda corre el risc que se’l frivolitzi perquè es converteix en un negoci. Celebro que t’agradin aquests temes, jo també en tinc interès.

 5. Ja havia llegit molts d’aquests missatges ocults entre El Codi da Vinci i el llibre del qual va treure les idees Dan Brown (The Templar Revelation, de Lynn Pricknett i Clive Prince), però sempre era relacionat amb templers, mai fins ara amb els càtars, i la part de consolamentum no l’havia sentit mai.

  Molt interessant, com tot el que rodeja al gran geni del renaixement.

  • Gràcies per les aportacions. Com dius, aquests temes han donat molt de si en els darrers anys (best sellers, pel•lícules, entrevistes…). Hi ha hagut com un renaixement en l’interès per aquestes persones que sembla duien moltes coses en secret.

   Templers, Càtars, Maçons, Iluminati…, les monarquies, l’església, el mecenes de l’època, tot un conjunt de poder que no sempre tenien els mateixos interessos. Per tant, no és d’estranyar que determinats) coneixements (o presumptes coneixement) es guardessin sota clau i sota claus.

   A banda de l’important i no reconegut paper de Maria Magdalena al cap de l’església també hi ha l’origen de tot plegat en l’antic Egipte, font de la qual es diu venen la majoria de coneixements i de creences.

   Tema interessant ja que dona molt de joc.

 6. Cada dia fas posts més interessants, és possible que hi hagi tants de missatges en aquest quadre?.

  Ha estat molt educatiu el post, sempre aprenc alguna cosa que no sabia.

  Salut!!

  • Gràcies pel comentari. Leonardo a més d’un autèntic geni en moltes de les disciplines importants de la seva època, era un personatge polièdric pel que fa a les seves relacions amb els Iluminati, els orígens de la Maçoneria, el Priorat de Sión…tot un seguit de relacions que exigien secretisme, ja que s’hi jugaven la vida.

   El tractament que Leonardo fa del sant Sopar no és el típic, en quasi bé res, més que en les formes externes. A partir d’aquí tot són detall i símbols dedicats als que “coneixen” determinats codis.

   En tot cas és un tema distret i interessant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s