Banksy. Artista o Grafiter embrutaparets

Des dels inicis del grafit al Bronx de New York i fins arribar a l’obra de Banksy han hagut de passar uns quants anys de grafit i d’altres manifestacions d’art al carrer, del  street-art.

Street Art de Banksy

Obra antibelicista de Banksy

Es creu que Banksy va néixer el 1974 a Yate prop de Bristol, Anglaterra, on va començar com a grafiter freehand formant part dels Bristol’s DryBreadZ (DZB). Més tard i ja en solitari, va canviar de tècnica, passant a utilitzar l’estergit, consistent en aplicar, pintura o similar a través d’una plantilla nomenada estergit o trepa, amb el dibuix a obtenir ja retallat o perforat.

Una pintura de Banksy

Mostra street art de Banksy

El seu art té un segell distintiu que el fa reconeixible arreu del món. A banda de la qualitat de la seva obra, el fet que els seus temes tractin de manera crítica sobre política, cultura i economia, i que mantingui oculta la seva identitat són fets que li han donat una gran notorietat.

Se’l coneix també per haver perpetrat accions en famosos museus on hi ha penjat obres seves sense autorització. Ho ha fet, entre d’altres, a la Tate Gallery i al Museu Britànic de Londres i al MOMA de New York.  A la foto se’l veu al Museu de Brooklyn.

L'obra de Bansky al museu de Brooklyn

Museu de Brooklyn on aquesta pintura va estar 3 dies penjada

S’ha servit del Sistema per mostrar la seva obra. Així, ha publicat fins a 5 llibres, (signats com a Robin Banksy, si bé es creu que és un nom fals, per la similitud entre el nom i l’expressió robing bansks, robant bancs) i aquest 2010 es va presentar al Festival de cinema de Sant Sebastià com a director del documental Exit through the gift shop.

El documental és una sàtira sobre el món de l’art on un boig sense cap talent obté un gran èxit. Tracta de les persones que valoren l’esforç i el treball i que  a més, tenen talent. Enfront de les que sense cap d’aquestes qualitats també estan o volen estar en el món de l’art.

Mostra de street art de Bansky

Provocatiu grafit de Bansky

Banksy és un grafiter que embruta parets?

És un Artista que ha revolucionat una manera d’entendre l’art?

És un incomprès?

El street-art és un moviment artístic més i com a tal ha de rebre subvencions i ajuts?

Banksy s’ha venut al Capital, al Sistema, al vendre part de la seva obra?

Ha d’acabar la seva obra als Museus o formant part de col·leccions de milionaris?

En el següent enllaç a la pàgina Web de Banksy podeu veure moltes més imatges i vídeos: http://www.banksy.co.uk/

10 responses to “Banksy. Artista o Grafiter embrutaparets

 1. Fa un parell de mesos es va estrenar un documental sobre l’art del graffitti dirigit pel propi Banksy. Es diu “Exit through the gift shop”. Encara no l’he vist però el tinc pendent.
  Per mi, la obra de Banksy és art. I sempre és millor que les típiques signatures cutres que només serveixen per embrutar les parets.

  • Per a mi també és un artista i no un embrutaparets. És més, m’agrada molt.

   En el post parlo d’aquest documental i espero la teva crítica. Jo tampoc l’he vist.

 2. Sens dubte un dels millors artistes del moment! Sempre he pensat que els col·leccionistes d’art i els arqueòlegs del futur mataran pels graffitis dels suburbis del present

 3. Un petit dubte: és Banksy o Bansky? Jo creia que era el primer.

  Com sigui, jo tinc clar que és un artista, de fet les seves obres són de les milloretes que he vist en un art contemporani que tendeix a l’abstracció barroca per plaer, a no posar res concret i no deixar clar cap missatge. En canvi, en aquestes obres hi veig clarament el missatge, em fa pensar i això m’agrada.

  Per a mi la millor és: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/c/cb/Banksy_graffiti_removal.jpg

  Si bé aquestes dues són també boníssimes pel context on es troben: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bansky_one_nation_under_cctv.jpg

  • Ja he corregit el nom. Gràcies.

   De les que has escollit, em quedo amb la primera, la de les pintures rupestres que són esborrades.

   N’hi ha una, en que es veu una nena que ha pujat a una cadira en veure una rata (i la rata en bona part és fruit d’aprofitar un pany de paret trencada), que també m’agrada molt.
   http://www.banksy.co.uk/outdoors/out1/horizontal_1.htm

   També hi ha les que va fer al Mur de Cisjordània que em semblen genials.
   Crec que és molt bo. I si, moltes de les seves obres incorporen missatge.

 4. Crec que tothom defensarà que és tot un artista, jo penso el mateix, ho és i a més provoca amb la seva obra, provoca que la gent pensi i es plantegi qüestions.

  Molt bonics els treballs que trobem a la seva pàgina web!

  Bona nit!!

  • Bona nit i bon dia Miki!

   Jo també el considero un artista però ha estat molt qüestionat. Això per si sol no vol dir res, ja que per qüestionar es qüestiona tot.

   Recordem que van Gogh no va vendre cap obra seva en vida. No estableixo comparacions ni paral•lelismes, solament apunto que no tothom arriba a entendre les coses en el seu just moment i de vegades es necessari el pas del temps.

   Jo no en tinc dubte però.

   Si, la seva pàgina web ens dona una bona i extensa visió d’una obra molt interessant que fot clatellades a tot i arreu.

 5. No tinc cap dubte: és un artista. No hem de confondre les eines amb el resultat, com tampoc la licitud del que fa. Hi ha altres grafiters que són simples brètols, però Bansky no, sempre cerca i sempre troba la reflexió.

  Sobre les subvencions a l’art…? jo no en donaria cap de pública. Sobre si és lícit que un artista vengui la seva obra? sí, és clar. Que no venen música, els músics?

  • Per a mi també és un artista. També n’hi ha d’altres que pensen que fan Art i el que fan (al meu entendre) és embrutar parets.

   El tema de vendre o exposar obra de street art ve de la reflexió de si cal considerar aquest art com d’altres arts o no. Un art que neix al carrer, ha d’acabar en els museus i en col•leccions particulars?

   És a dir, és una art més o és una mena de revolució que comporta altres comportaments per part de l’artista i dels espectadors?

   El que s’exposa al carrer públic, després ha d’acabar en un altre lloc?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s