Mama, de gran vull ser expresident del govern

I no els hi manca raó al que així pensin. Fa uns dies es podia llegir a la premsa com ja tenim als dos darrers expresidents del govern d’Espanya col·locats.

La notícia és que Felipe González ha fitxat per Gas Natural com a Conseller Independent i José M. Aznar ho ha fet per Endesa, com a Conseller Extern.

Quan varen deixar de ser Presidents del Govern, varen sortir amb una Pensió Vitalícia d’uns 80.000Euros anuals, reconeixement protocol·lari, medis materials i econòmics com cotxe oficial, dos assistents i servei de seguretat.

José M. Aznar i Felipe González - www.elpais.com

Així com amb una incompatibilitat legal per ser contractats durant 2 anys en empreses amb les quals haguessin tingut relació en la seva activitat pública (atès el seu càrrec, es podria dir que totes).

Aznar, que per aquest nou càrrec rebrà 200.000Euros anuals, haurà de compatibilitzar aquestes funcions amb les de president de FAES, professor de la Universitat de Georgetown, assessor de l’Atlantic Council i membre  del Consell de News Corporation (del magnat Rupert Murdoch, amb una remuneració anual d’uns 170.000Euros).

Felipe González, que rebrà uns 125.000Euros a l’any per aquest nou càrrec, l’haurà de compatibilitzar amb els de president del Grup de Reflexió per al futur d’Europa i de la Fundació Progrés Global, i com a membre del Club de Roma i del Consell d’InterAcció.

Les empreses, al contractar als expresidents compren els serveis de persones que els poden assessorar, però també adquireixen la capacitat que aquests tenen per obrir portes, la seva agenda i la seva targeta de visita. Les seves opinions són escoltades i encara mantenen una certa influença en els seus partits.

Les dues societats que ara els han contractat, varen passar per processos de privatització en els quals un o altre expresident varen participar.

diario9.com

El fet central és que reben aquests ingressos a la vegada que mantenen la pensió vitalícia com a expresidents.

El tema no és exclusiu dels expresidents del govern d’Espanya. Montilla cobrarà una pensió vitalícia de 115.000Euros els primers 4 anys i després,  del 60%. L’exlehendakari Ardanza presideix Euskaltel. Rodrigo Rato, presideix Caja Madrid, Narcis Serra presidia Caixa Catalunya fins fa unes setmanes, Josep Piqué, Vueling, etc.

Una de les solucions que es podrien valorar és que el cobrament d’una pensió vitalícia fos incompatible amb l’obtenció d’uns ingressos privats.

Anuncis

26 responses to “Mama, de gran vull ser expresident del govern

 1. Hola Tomàs,

  jo crec que qualsevol persona que ha ocupat un alt càrrec ha de tenir assegurada una qualitat mínima de mida per a que no estigui temptat a vendre segons quins coneixements. Ara bé, estic amb tu en que aquesta pensió hauria de ser incompatible amb altres remuneracions…
  Per cert, aquest no és un fet fruit de la nostra jove democràcia. De fet, els nostres polítics són relativament “barats” comparats amb els seus homòlegs foranis.

  • Hola Jesús.

   Casualment ahir vaig veure al Congrés que el tema s’està movent, si més no ara se’n parla.

   Estem d’acord en la resta. Sí a una remuneració d’acord amb el càrrec desenvolupat i sí a la incompatibilitat en segons quins casos.

   De vegades copiem de fora només el que ens interessa!

 2. Encertat com sempre Tomàs! Aquestes coses abans, o no se sabien, o les sabia poca gent. Amb la democratització de la informació cada vegada és més difícil impedir que la gent se n’assabenti. I això, a la llarga, tindrà conseqüències.

  • Molt amable. Una de les virtuts de la premsa i d’Internet és que circuli la informació i que es pugui contrastar, la informació autèntica.

   Esperem que es plantegin que malgrat els diners els hi agraden molt, aquest tema s’ha de replantejar. No és de rebut haver-ho aprovat en el seu dia, però encara en te menys mantenir-ho.

 3. Absolutament d`acord, haurien de tindre una pensió vitalicia i renunciar a altres ingressos o al revés. Hi ha tantes coses per canviar…

  • Si, sembla de pura lògica, però com que els interessa a ells doncs ja està bé. És allò de “yo me lo guiso y yo me lo como”.

   No s’entén però són capaços de no pujar la pensió miserable d’una vídua però deixar les seves vitalícies i compatibles. Spain is diferent.

 4. El més escandalós no son ja els seus sous vitalicis, que també, sinó el mercadeig d’influències i corrupteles per les que es venen a aquestes multinacionals. Es evident que ni Aznar ni Gonzalez son grans enginyers del gas o l’electricitat, el que volen d’ells és la influència i els contactes amb els quals aconseguir de forma fraudulenta guanyar concuursos públics.

  • Si, si evidentment. I no només per a guanyar concursos sinó per poder accedir a d’altres persones d’altres països que tenen informació privilegiada. Sembla allò de: jo et rasco en a tu l’esquena i tu me la rasques en a mi.

   Compren persones que obren portes i dreceres per aconseguir contactes quasi bé impossibles d’una altra manera.

 5. I no us fan pena pobrets !! en paraules de Jose Maria Garcia, als polítics d’aquest país ni el responsable recursos humans més generós del planeta els donaria feina d’administratiu.

  Després del que han fet tots, sort tenen de no caure en l’exclusió social i apareixer a callejeros

  • Si caiguessin en l’exclusió social, tal com són, organitzarien els seus nous col•legues i s’ho muntarien per ser elegits com a nous presidents del nou extracte social.

   Estic amb tu, els i les que entren a aquest bloc i comenten, han estat molt durs amb els expresidents. He intentat reconduir-ho perquè tinc molt bon cor, però no hi ha hagut manera, no tenen pietat.

 6. I jo tambééééé´!! L’altre dia sentia en una tertulia a la ràdio que l’Aznar té 6 feines de directiu en 6 empreses diferents per les que cobra una millonada…!! I deia un dels tertulians “jo si conegués algú d’aquestes empreses els diria que aquest senyor els està prenent el pèl, és IMPOSSIBLE que faci bé la feina!”… ai, qui fos polític…!

  • La majoria d’aquestes feines són pantalles d’altres interessos. Assistir a alguna reunió, fer algun viatge, assessorar sobre algun tema…

   El que en realitat importa és qui són, a qui coneixen i el que representen.

   A la cua! Ja n’hi ha uns quants que volem ser-ho!

 7. És un escàndol, ahir en parlaven al versió RAC1 i com més detalls escoltaves més de mala llet t’anaves posant…

  Jo vaig ser president de la escala, això serveix com a currículum?

  • Hola Miki, molt bona aquesta!

   He enviat el teu cas al TC renovat, a veure si t’ho convaliden. Ara bé, ja saps que de vegades d’allà tornen les coses retallades. Potser en quedes en expresident del replà només.

 8. Saps perquè ens passa això? Perquè som uns novatos de la democràcia i en establir aquesta “llei” o decret o el que sigui, segur que ni tan sols i van pensar!

  El que està clar és que cal anul·lar pensions vitalícies si hi ha ingressos privats, que a més mai seran sous mil euristes.

  • Què bona ets al pensar que no hi van pensar! Tot pensem que no hi van pensar! Novatos ho som nosaltres, ells bé que han espabilat!

   Segurament una bona solució seria eliminar la Pensió (vitalícia) en el moment en que els ingressos per càrrecs privats arribessin a una quantitat “x” a pactar, o directament eliminar-la si es cobra un altre ingrés provinent del sector privat amb independència de la quantia

 9. Je… jo també vull ser expresident, però tinc massa formació per a ser politica a Espanya. Y massa vergonya, que els meus pares em van educar per ser honesta.
  A ells no els afecta la reforma de la llei de pensions, eh?

  • Formarem una cua més llarga que les que es formen quan Apple treu un nou giny.

   No, no el afecta la nova llei de reforma, ni moltes incompatibilitats. Ells fan les lleis pels demés i després es fan altres per ells sols. Son diputats i senadors però no són tontos.

   El que són és molt injustos, i el que són d’esquerres són molt poc socialistes o comunistes en aquests aspectes.

 10. La Cuina de l'Eri

  Ostres! ja he arribat tard? M’afegeixo a la cua per què jo també ho vull ser!!
  Saps si algun d’aquests “EX” que corren per Catalunya han renunciat a en algus d’aquest privilegis? Petonets,

  • Si, sembla que ja hem fet tard. Així i tot, apunta-t’hi per si de cas.

   No tinc constància i no recordo haver-ho llegit a la premsa, la qual cosa no vol dir que no hagi passat.

 11. Ai, això farà que encara m’agafi més mal de panxa cada cop que en vegi les factures. 😦

 12. No també voldria ser ex-president de gran. A més a més, no cal estudiar gaire…

  • Hola Antoni, benvingut per aquesta casa!

   Realment no sembla que s’hagi de ser un ésser massa especial per ser president. No només en aquí, hem vist presidents en d’altres països que no fan més que reforçar aquesta teoria.

   Tu també vols ser expresident, val….posat a la cua.

 13. Saps que, a Brasil, els ex-presidents “només” tenen dret a dos cotxes de luxe, benzina sense límit i vuit funcionaris amb sous mensuals de 4.000 Euros cadascú!? Clar està que la teoria és una i la pràctica és una altre: ara mateix, tenim el Lula – dona, fills i nets inclosos – de vacances en una instal·lació militar a la platja i ja els hem comprat algunes anècdotes: una nevera, un assecador de cabells, una olla de plata, un reproductor de DVD i una sandvitxeria.

  • Està vist que els brasilers i les brasileres sou molt bona gent. Gràcies per l’aportació Kuka.

   No ho sabia, per`veig que sou més generosos que nosaltres.

   No hi ha com viatjar o conèixer persones d’altres països per aprendre constantment.

   Està vist que els expresidents tant al Brasil, com en aquí no pateixen gaire quan “perden” el seu càrrec de presidents.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s