Samurais de Fukushima vs Eurodiputats

Nota: no puc per més que ampliar el meu penúltim post amb la darrera notícia sobre Eurodiputats.

Resulta que ahir, 402 (la majoria) dels eurodiputats varen votar a favor de mantenir els vols en primera classe i no canviar-los per vols en classe turista en els vols de curta durada. Així mateix varen votar a favor d’un increment del 2,3% en determinats complements del seu sou. 

Dels espanyols, solament 4 varen votar en contra: Ramón Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC), Raül Romeva (ICV) i Rosa Estaràs (PP balear). De fet, alguns d’aquest ja ho practiquen habitualment. 

Un nou exemple del que els Eurodiputats són capaços de fer. No viuen en aquest món. No se a qui representen.

A la Central Nuclear de Fukushima un grup de tècnics, bombers i soldats de manera voluntària estan arriscant les seves vides per a que el desastre no esdevingui en catàstrofe.

Són entre 180 i 300, la majoria d’ells jubilats o en edats properes a la jubilació. S’han ofert a anar-hi sense saber del cert el que pot passar. Ja que el perill no és només el de la radiació, sinó el de les explosions, els incendis o els accidents.

Treballen en grups de 50 i quan la radiació s’acosta al nivell considerat de perill, un altre grup els reemplaça i així van fent torns rotatius.

Interior de Fukushima

Una certa idea ens la podem fer recollint la informació que el govern japonès va difondre al dir que en una hora es pot rebre el màxim permès per tot un any.

Molts dels voluntaris són habitants dels voltant de la central. És a dir, víctimes també del terratrèmol i del tsunami, que s’han quedat sense casa i en molts casos també sense una part de la família.

Sembla ser que des del terratrèmol ja n’han mort 5 i altres 22 consten com a desapareguts i un número sense concretar de ferits.

Sembla ser que les condicions de “treball” són extremes. Amb uns vestits antiradiació que no faciliten els moviments, amb altes temperatures, sense gaires possibilitats de canviar-se de roba i amb la pressió psicològica de saber el perill que corren.

El menjar consisteix en sucs, galetes, arròs i peix i carn enllaunats. La contaminació ambiental és tant alta que fins i tot en el que en diuen Sala Segura, on dormen i mengen,  han de portar la mascara posada. El menjar se l’han de passar de la llauna o del paquet a la boca directament, per evitar que l’aire el contamini.

La premsa a difós alguns dels correus electrònics que els treballadors envien. Del contingut, se’n desprèn que tenen molt coll avall que poden morir. Un dels correus diu “És inútil plorar. Si estem a l’infern, ara tot el que podem fer és trepar fins el cel”.

Tot això, a càrrec d’un grup de persones que s’ho estan jugant tot per evitar una catàstrofe que afectaria al Japó i probablement una bona part de la humanitat, ja que en el cas d’una fusió dels nuclis, la radiació es traslladaria per l’atmosfera allà on el vent l’ha dugués.

Curiosament, Mssataka Shimizu, el president de TEPCO, l’empresa que gestiona la central (podeu llegir en aquest enllaç el post que en Miki va fer sobre el tema: http://madebymiki.wordpress.com/2011/03/16/tepco-una-companyia-respectuosa-amb-el-medi-ambient/ ), va ingressar el passat dimarts en un hospital per hipertensió arterial. Pobret!

Veiem ara els Eurodiputats. A l’altre extrem del món i a l’altre extrem del Compromís, trobem un bon exemple en el que fa unes setmanes s’ha sabut que practiquen un grup d’Europarlamentaris.

Eurodiputats 1

L’eurodiputada britànica Nikki Sinclair va donar a conèixer una pràctica fastigosa que fan alguns i algunes dels seus col·legues europarlamentaris.

Els divendres, en el Parlament Europeo de Brussel·les o d’Estrasburg hi ha, per costum, poques reunions convocades. La majoria de parlamentaris aprofita els divendres per marxar cap als seus països d’origen.

Doncs bé, un grup d’aquests, acostuma a fer el següent: A primera hora del matí dels divendres, van fins el Parlament en taxi o en cotxe oficial, fitxen l’entrada i al poc, fitxen la sortida i tornen a agafar un taxi o el cotxe oficial per anar a l’aeroport o a l’estació de trens.

Per què ho fan? Per què es prenen la molèstia d’anar fins en allà i fitxar?

Doncs ho fan per cobrar la dieta del divendres. 300 Euros que cobren cada vegada que fan això, ja que consta com que hi han estat i se’ls paga.

Doncs bé, el que varen fer és fotografiar als que fitxaven (controlant l’hora) i després els varen tornar a fotografiar l’aeroport o a l’estació del tren (també controlant l’hora d’arribada). De tal manera que es va poder comprovar que un grup d’aquests, en escassos 30 minuts feien tot el recorregut (arribar i fitxar. Sortir,  fitxar, marxar  i arribar fins l’aeroport). El dia en que es va efectuar el control, 25 europarlamentaris varen ser caçast fent aquesta pràctica.

Eurodiputats 2

Ja en l’any 2005, l’eurodiputat austríac Hans Peter Martin va denunciar el mateix i va demanar una modificació en la norma. Es veu que no li han fet gaire cas  o no interessa molestar a ses senyories.

En això no hi ha esquerres, dretes o centre, la pràctica corrupta està estesa per tot el ventalls de colors polítics.

El sou d’un eurodiputat, sense cap altre càrrec, és de 7.666 Euros al mes, més 304 euros en concepte de dietes per dia treballat, més les despeses dels viatges particulars, més les dels viatges oficials, més les despeses de gestió dels seus despatxos.

Sembla mentida els diferents comportaments i el diferent nivell de compromís que presenten aquests dos col·lectius de persones. Els uns, privilegiats entre els privilegiats, estafant 300 Euros els divendres. Els altres, arriscant el més valuós que tenen, la seva vida, per salvar el salvable i per fer costat a d’altres companyes que estan en la zona més perillosa de la central.

Essent injustificable i immoral el que fan aquests eurodiputats, si ho comparem, la seva actitud pren dimensions de repugnància.

Anuncis

30 responses to “Samurais de Fukushima vs Eurodiputats

 1. no fa falta comparar, la seva actitud es repugnant igualment.

  • Tens raó, el que passa és que en veure les dues notícies en paral•lel encara em va sembla més increïble i més lamentable.

   Posar-les juntes dona més força a ambdues actituds, una per loable i l’altra per censurable.

 2. Hola Tomàs!
  Quin fàstic!! Com és possible que encara es tolerin aquestes pràctiques en aquests senyors/es? Lloable els japonesos i com dius, repugnant els “altres”. Em trec el barret per aquest post, si, m’ha agradat moltíssim. Petons,

  • Gràcies Eri. Per cert, he vist que el teu Bloc va com un canó. Felicitats.

   Doncs si, passen coses increïbles en circumstàncies totalment diferents. Trobem actituds reconfortants amb l’ésser humà i també actituds del més reprovable.

   No puc entendre aquests parlamentaris. Són representants públics, escollits. No ho entenc.

   No he vist cap notícia que hi hagi hagut sancions o dimissions per aquests fets.

 3. Quanta raó! Repugnància és, com molt bé dius, l’única paraula que se’m acut.
  Només amb la dieta dels divendres (quatre al mes), ja cobren més que un mileurista!

  • Coincidim amb el tema de la repugnància.

   Realment són “treballadors” molt privilegiats i que a més, legislen en el nostre nom. Quina por!!!

   Ben vist això dels divendres i els mileuristes Ferran.

 4. Jo estic molt tranquil d’haver votat al eurodiputat que menys ha faltat a les sessions i el que més propostes ha presentat… DE TOT EUROPA! Em refereixo a Raül Romeva (ICV) of course!

  • Tens raó amb en Romeva ho vaig llegir a la premsa i després el vaig veure en una entrevista per la tele.

   En manquen molts com ell a l’europarlament i també en d’altres parlaments.

 5. Els “Japos” tenen aquestes coses que els llatins amants de l’escaqueig no acabem d’entendre.

  Tomàs, com sempre ens obres els ulls i les ments a pensar més enllà.
  En primer terme voldria fer incidència en que no ho fan solament els espanyols, pais que fa bandera de la picaresca i el pillatge com a valor identitari, cultural i tan incrustat a l’adn de la gent que sembla de ruc no actuar sempre com l’esmentat pícar.

  Dit això la pregunta és: – no erem nosaltres els que ens hauriem d’europeitzar?estem espanyolitzan Europa? Ens faran fora d’Europa si els encomanem més virtuts? Els Italians tenen part de culpa pel seu taranna similar a l’espanyol?

  Haver fet el tractat de Roma a Roma pot ser no va ser el més adequat.
  Ho dic de bon rotllo i molt demagògicament, però algo hi ha! :PP

  • Seguint el teu raonament: el parlament és rodó en homenatge als toros?

   Ara en serio. No ho sé, espero que no passi el que dius. Una cosa és traslladar el bon rotllo i una certa flexibilitat mediterrània en les formes, i una altra empobrir la responsabilitat que tenen en ser “treballadors” escollits pels seus conciutadans.

   El més intel•ligent és aprendre dels demés i el més difícil és saber escollir bé el que s’ha d’aprendre.

 6. Has fet un post boníssim, Tomàs. El sacrifici dels uns posa encara més en evidència la cara dura dels altres. Si fan això que és tan evident i fàcilment demostrable, què no faran d’amagat. Potser em diràs que exagero, però penso que la honestitat es demostra en totes les accions, les grans i les “petites” (segurament per a ells aquests 300 € són una fotesa i timbrar per cobrar-los una malifeta de criatura)

  • Gràcies Montse.

   És immoral que una gent tant i tant privilegiada pugui arribar a fer una cosa com aquesta. Viuen en un altre món, ja no són conscients de les diferències socials, ni de la realitat que els envolta.

   Viuen en una càpsula. Ara bé, si pensem que aquests mateixos són els encarregats de gestionar la governabilitat (o una part) d’Europa, és per a que ens agafin tots els mals.

   Encara no he llegit que hi hagi hagut cap sanció, ni per part dels organismes europeus, ni per part dels partits als que pertanyen.

   Segurament no hi ha una llei que ho prohibeixi (ja se n’han ocupat de que no existeixi), però això no treu que no és moral ni admissible.

 7. No podries haver fet una comparació pitjor, no hi ha paraules per lamentar-ho!! A més, pensa que pot ser que no només Rumania estigui euro-representada per una meuca que probablement ni sap a quin món viu, que la única “qualitat” que té és ser filla del seu pare, un porc ordinari que encara fa de president del meu país. La tal a penes sap parlar, però acaba de llençar varis millons per comprar-se no sé quina villa a Paris, mentre a casa no hi ha diners ni per als hospitals, ni per a les pensions dels jubilats, ni per als sous dels funcionaris públics, ni per a res que no sigui el cumple de la ministra tal o les vacances del ministre no sé qual. 😦

  • No conec gaire del senyor Basescu, solament se que va ser alcalde de Bucarest abans de ser president, ni de la seva filla que pel que dius representa al teu país a les institucions europees.

   Pel que dius, no ets sents gaire afortunada ni de l’un, ni de l’altre.

   Crec que Romania està immersa en la modernització del seu sistema productiu provinent de l’època de l’economia centralitzada.

   Pel que dius, hi ha problemes econòmics per a la població, que espero millorin.

   • Ah, llavors valdria la pena saber que va “tornar a guanyar” les eleccions per frau electoral obert, van votar per a ell persones mortes i els que estaven fora del país en van votar 2 cops, però malgrat tot les eleccions no es van tornar a fer i continua fent la conya amb el 0.6% de diferència que havia guanyat amb la seva frau. Problemes econòmics per a la població realment no n’hi ha, només una mafia malparida que ho arregla tot.

    • És lamentable el que expliques. Pervertir unes eleccions és pervertir el sistema democràtic.

     El trànsit cap a una democràcia madura no és ni fàcil, ni curt. Són necessaris molts anys.
     T’ho dic perquè tant a Espanya com a Catalunya encara tenim moltes coses a millorar i imagino pel que dius que a Romania també.

     En aquí encara hi ha coses que no s’entenen i que no es poden fer. S’avança però amb lentitud.

     Govern corrupte i màfia, realment el panorama no sembla el millor per seguir avançant.

   • Per cert, segur no sabies però al principi de segle 20 a Rumania el sistema productiu era majoritariament agrari. Gràcies al comunisme n’hi va aparèixer una bona part d’industria – contaminant, però productiva. Avui dia l’agricultura a Rumania és zero patatero i la producció industrial tendeix asimptoticament al mateix, potser sense les patates. Personalment, si creus que la modernització == produir baratament a Xina, vendre caríssim a tot arreu, diria que estàs equivocat. Sistema productiu modern?? A Rumania el pa es fa amb farina hongaresa o turca. Què et sembla?

    • Em sembla que he d’aprendre moltes coses del teu país.

     Fa uns anys totes les indústries eren contaminants. La contaminació no era un tema que semblava importar ningú. El primera era la producció, com dius.

     L’exemple de la farina és molt simptomàtic. Un producte tant bàsic per a l’alimentació i que no es produeixi al propi país?

   • És que als polítics d’allí no els surt a compte que la farina es produeixi a Rumania. Si fas un contracte per importarla, tu com a third-party guanyes un [important] percentatge del no-res per haver-lo fet possible. Si vols produir-la, al contrari, hauries d’invertir en maquines i/o instal-lacions, donar subvencions, fer planificacions i administrar: això són diners que surten de “la teva” butxaca cap a les dels altres i és que… això no es fa, no? És a dir, per què tens el poder si els teus comptes bancaris no s’omplen, no? És a dir, si tothom fa el mateix per què ser tu l’estúpid que pensa en el poble? On s’ha vist això?? Doncs a Rumania no, mai i ni de conya! 😦

    • Amb els teus comentaris i aportacions estic aprenent coses importants de Romania que d’altra manera és molt difícil d’arribar a saber.

     Moltes d’aquestes situacions reals, o te les explica algú que estigui en contacte real i
     directe amb el país en qüestió o no les arribes a saber.

     Pel que dius, he d’entendre que molta de la gent que està actualment al poder es dedica a enriquir-se, més que a governar per al bé i el progrés del vostre país.

     Tal i com expliques el tema de l’exportació de farina té sentit. Ara bé, el que hauria de fer un govern és facilitar que es tornessin a conrear cereals al propi país per produir les pròpies farines, donar treball a molta gent que treballaria al camp, hi hauria graners, treball en el transport…

     Si els governs no mirin cap al poble, és que solament mirin cap a si mateixos. Aquesta gent no val la pena, és injusta, egoista i insolidària.

 8. A veure si en la pròxima vida em faig diputat…

 9. Als teus peus Tomàs!!

  Perquè no puc llegir coses així quan compro el diari o escolto la ràdio??.
  Perquè no son expulsats aquests euro-fills-de-putats dels que parles??.

  I mentrestant, jo avui treballo fins a les 3 de la tarda tocades… la comparació és fantàstica, uns fugint el divendres de la seva privilegiada poltrona i uns altres perdent la vida pels demès.

  I gràcies pel retro-link, és un plaer sortir aquí.

  • Vaig recordar que fa uns dies havies penjat un post sobre TEPCO i no hi vaig dubtar. En el teu post d’ahir, vaig veure que també volies parlar sobre aquesta empresa. Si finalment ho fas, el llegiré amb interès ja que comencen a sentir-se coses molt preocupants sobre aquests senyors.

   Si, al barrejar ambdues notícies ens adonem de parts de la condició humana que l’enalteixen o que l’embruten.

   Que vaig bé la jornada dominical i laboral. Ja que has de fer-ho, almenys que sigui productiva i distreta.

 10. Enllace el teu post la FB, la comparació és bestial,mirar pel poble contra mirar per la butxaca, és el que som.

  • Si, el que em va passar és això, vaig llegir les notícies per separat i en un bon moment vaig pensar que si s’ajuntaven, els dos fets no aguantaven cap comparació. Els uns que es duen mocar amb bitllets de 100 Euros i els altres que s’estan jugant la vida.

 11. Fantàstic el post! Res a afegir: has dit absolutament tot quan has tancat amb la deguda dimensió de repugnància! PS Per mi que, en trenta minuts, no es dediquen ni tan sols a prendre el cafè de cortesia!

  • Ets molt amable Kuka. Efectivament, alguns es prenen el temps just d’entrar i fitxar, fitxar i sortir.

   Dubtava com acabar, i finalment dir que em semblava repugnant era el que em demanava el cos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s