Bandera de Cusco Vs bandera LGTB

Us presento un cas curiós de debat entre dues banderes.

Cusco “el melic del món”, és una meravellosa ciutat del Perú.

Vaig tenir la fortuna de poder-hi estar cinc fantàstics dies. Visitant la plaça d’Armes, on hi a la Catedral i un conjunt admirable de cases de fusta, em vaig trobar en una paret tocant a la plaça amb la bandera de Cusco, que és la que podeu veure a la foto.

Bandera de Cusco (Perú) - Foto pròpia

Sense voler, em va venir al cap la bandera popularitzada des dels EEUU com a representació de l’orgull gai.

La de Cusco, sembla ser que existeix des de principis del segle XX en que n’era el símbol de l’Imperi Inca.  Si bé, qui la va popularitzar va ser l’amo de l’emissora de ràdio Tawantinsuyo, quan al 1973 la va utilitzar per commemorar el 25è aniversari de l’emissora.

Els colors segueixen els de l’arc de san Martí, amb  7 franges de color i amb la del color vermell sempre a la part superior.

La bandera va agradar i l’ús es va anar estenent, fins que el 1978, l’alcalde de Cusco, Gilberto Muñiz Caparó, la va declarar emblema oficial de la ciutat.

Per altra banda, el 1978 a San Francisco i de la ma de Gilbert Baker, va néixer la bandera, primer de l’orgull gai i després de tota la comunitat LGTB.

Al principi va tenir 8 franges de colors diferents, més tard va passar a tenir-ne 7 i la que ara coneixem i s’ha estès pel món sencer, en té 6.

La de 8 franges incloïa el color rosa en la primera franja superior i el color blau cel com a sisena franja. Primer va perdre el color rosa i després el blau cel, fins a conformar l’actual bandera de 6 franges.

Bandera LGTB

Com es pot veure a les fotos, la similitud entre ambdues banderes és molt gran. Per aquest motiu, a la ciutat de Cusco hi ha des del 2007 un debat sobre la conveniència d’abandonar o no l’actual bandera com a representació de la ciutat.

Els defensors d’abandonar l’actual bandera argumenten, que la similitud entre ambdues banderes és molt gran i es pot prestar a confusió, i que, en realitat no hi ha una sustentació històrica provada que demostri que aquesta bandera fos utilitzada pels Inques.

Els que defensen continuar amb l’actual bandera, opinen que en tot cas ha de ser la comunitat LGTB la que ha de canviar el seu símbol, ja que la bandera de Cusco és anterior i que l’arc de san Martí des de sempre ha estat un símbol important per a la civilització Inca.

El debat està servit i hi ha opinions per a tots els gustos i en aquest cas, de tots colors!

Anuncis

20 responses to “Bandera de Cusco Vs bandera LGTB

 1. M’has ben fotut amb aquest post Tomàs… em creuràs si et dic que porto des del dia que el vas penjar pensant en que comentar-te?? Aviam això mereix una explicació, el meu cervell és incapaç de no pensar en res, per tan quan troba un buit, un moment que podria emplenar amb una calma reconfortadora va i fa zaz! a que no li he trobat resposta?? en quin tema no he arribat a cap conclusio? i vinga! Així doncs amb aquest post li has donat l’arma perfecte al tirà aquest per no deixar-me en pau.
  El debat intern ha anat així:
  – potser els homosexuals haurien d’haver escollit una altra bandera si aquesta ja estava agafada
  – sí, és clar, com que en aquella epoca podien mirar si un poblet de perú ja l’havia inventada no?
  – és cert. tampoc és just que la canviin despres de tant de temps només per una coincidencia
  – al cap i a la fi no són exactament iguals no?
  – es pot saber que faig buscant una solució al dilema de les banderes d’uns altres!?
  -…

  Pufffff… que cansat és ser jo!

  • Al meu parer, Cusco és i era molt conegut ja als 70. Cusco és un referent mundial, com ho és el Machu Pichu. De ben segur que coneixien la seva bandera.

   En alguns llocs he llegit que la LGTB senzillament es va copiar pràcticament la bandera de Cusco, però no en puc tenir la seguretat.

   No sabia de les teves tribulacions amb aquest post.

   Ets total activitat mental, no? Tot el dia tens la màquina del cervell en funcionament. Res de calmes reconfortadores.

   Espero poder seguir sacsejant el teu cervell.

 2. Jo crec que la solució pel tema de la bandera serà fer una bona guerra, contra els gays i també contra els de Cusco, per què a Cusco hi ha petroli, no? sinó no val la pena discutir per tonteries…

  • No tinc clar si a Cusco trobessin petroli si seria una benedicció o una maledicció.

   Compte, fa temps que sospito que el meu bloc està intervingut, i si et llegeixen la Condoleezza Rice i la Palin, t’afilien!

 3. Es el que passa si vols apropiar-te d’un fet natural universal com a simbol propi: dificilment seràs l’unic que tinga eixa idea. Aleshores… a compartir-ho.

  • Sense cap mena de dubte, el que dius té la seva importància. Hi ha determinats símbols que es repeteixen en moltes de les banderes perquè són símbols universals (l’Arc, el Sol, les Estels,…, i fins i tot les àligues).

   Compartir-ho és una possibilitat. Ara bé, no sembla que tothom n’estigui d’acord.

 4. Potser Cusco es podria agermanar amb l’illa de Lesbos, on tenen un problema semblant. Ara, els peruans l’emboliquen més fort. Trobo preciós que Cusco, a banda de l’embolic amb la bandera, també vulguin ser el melic del món, com l’estació de Perpinyà segons Dalí, i molts altres llocs que reclamen tenir aquest honor.
  La història de la bandera m’ha enllaminit (gràcies, l’apunt és molt divertit) i el pare google m’ha revelat que la bandera de l’arc de Sant Martí la reivindica tot quisqui! També és la bandera dels pacifistes italians, la de l’Aliança Cooperativa Internacional, la d’uns budistes no em facis dir quins, la d’un famós mestre espiritual hindú, la de la cerimònia del te Wu-Wo, la d’un munt de partits indigenistes sudamericans, la del partit patriota rus i un llarg etcètera.
  En tot cas, he trobat que a Europa el símbol és d’origen bíblic, per allò de l’arc de Sant Martí que va sortir després del diluvi. Però deu ser precisament aquesta associació del fenomen natural amb l’esperança que el fa un símbol tan universal, no?

  • Molt bones les teves aportacions. Coneixia la dels partits indigenistes sud-americans (de fet n’hi ha una que està feta amb els colors de l’Arc però en lloc de franges està feta d’escacs). De la resta no ens sabia gaire bé res.

   Segur que és el que dius, al simbolitzar un fenomen natural (que a més és de gran bellesa), no és d’estranyar que molts pobles l’hagin “comprat” com a símbol.

   Igual que passa amb el Sol. Crec que hi ha unes quantes banderes que tenen un sol en un lloc o altre del seu emblema (Argentina, Japó, Macedònia…).

 5. Noo, no l’han pas de canviar! Primer perquè ells van ser primers, segon perquè tampoc no passa res en coincidir en un símbol i tercer, perquè això és inevitable… no som tan creatius com ens pensàvem, els humans!! L’esvàstica era un símbol indi també… i amb un significat ben diferent!! O mira, a “Bienvenidos al norte” es veu un camp de futbol amb els colors de Catalunya, fins i tot sembla que hi hagi alguna estelada…i això al nord de França! Casualitats… que no justifiquen que ningú abandoni els seus colors. Penso.

  • Ben vist. Poques coses hi ha realment originals.

   S’ha d’anar molt enrere per trobar coses originals i així i tot, moltes són copiades de la naturalesa. Després d’això i a banda de les diferents tècniques, moltes coses són còpies, recreacions, modificacions o composicions d’altres anteriors.

   Jo tampoc tocaria res, però entenc els Cusquenys ja que per dir-ho així, van arribar primer.

   Sobre el tema de l’esvàstica ho tinc molt present, fa poc vaig fer un post sobre això. Ara bé, el que dius de “benvinguts al Nord”, quan la vaig veure no m’hi vaig fixar.

 6. Jo no canviaria res de res perquè un Arc de Sant Martí queda bonic el posis allà on el posis. En tot cas, si als de Cusco els fa tanta basarda, sempre poden posar-se en contacte amb els amables xicots de l’SGAE i de ben segur arribaran a la conclusió que és un símbol legítimament Inca, trobaran algun descendent directe del primer que va pintar la bandera i encara faran la primera pela.

  Per cert, no ve al cas, però trobo que els WordPressians són molt amables fent coses per millorar les prestacions dels blocs, però, en aquest cas, això de fer que el text del comentari aparegui en un to grisós mentre l’escrius resulta CRIMINAL en un disseny amb el fons negre. Perdoneu, però algú ho havia de dir 😉

  • Molt bona aquesta Montse. Si l’SGAE entra en acció, els gais ja es poden posar a tremolar. Si l’SGAE en pot treure un benefici ja s’ho faran per bussejar els centenars d’anys enrere que sigui necessari per tal de trobar antecedents probatoris.

   De fet, tal i com estan ara, la bandera que es correspon més amb l’arc de sant Martí és la Cusquenya.

   Pel que dius, en pla Polònia, la veritat és que no he parat massa atenció. Si he vist un requadre nou on inserir el comentari i la propera vegada que comenti ja m’hi fixaré més i et diré si ho trobo molest.

 7. Jo crec que la comunitat homo hauria de tornar a les 8 franges: és que han agafat la bandera de qui no toca. Segur que són més evolucionats i tenen més varietat que els Inca, eh?

  • No sé si n’hi hauria prou amb tornar a la bandera de 8 franges. Vulguis que no, encara hi hauria força similitud.

   No sé si els Inques estaven més o menys evolucionats. Sembla raonable dir que si, però no solament en relació a la comunicat gai, sinó en relació a quasi bé tothom, ja que han passat uns 500 anys des de l’Imperi Inca. Ara bé, encara hi ha força descendents dels Inques.

 8. Ara si que m’has matat, treballo prop del Gaixample i allò és ben plè de peruans (molt mascles ells), algun d’aquells peruans se’n adona d’aquesta similitud?.

  És realment sorprenent, i ara que hi penso em sembla que a la Índia l’arc de Sant Martí és un símbol de la bona sort, un amic meu ho portava al cotxe i … era una sensació estranya.

  • Ja diuen que aquesta ciutat és multicultural. Jo crec que sí, que tenen molt clara la similitud i imagino que al Perú deu ser un tema del que es parla.

   Imagino que l’arc de sant Martí, el Sol, la Lluna i Venus, han hagut de ser símbols per a molt pobles. No sabia això de l`Índia, una altra cultura amb milers d’anys d’antiguitat.

 9. Que Ollanta Humala aprofiti i converteixi Cusco en la capital GLTB de sudamèrica.
  PD: si, ja sé que té opinions un xic homòfobes, però espero que vegi la llum en breu!

  • Imagino que hi ha un component religiós en tot això i també postures una mica ràncies.

   A l’Ollanta Humala, el que és la banca i les grans empreses el tindran ben collat i em temo que no tindrà massa temps.

   Esperem que els vagi bé. Ha estat una aposta valenta la que han fet.

 10. Buf, pos la coincidència és ben curiosa! tinc una amiga que ja li preguntaré si és Lesbiana o de Cusco? Té la bandera i ara jo tinc dubtes.XD
  Bromes a part, el fet de tenir una banmdera que t’identifiqui no te res de dolent, en aquest cas hem sembla que a la gent de cusco no els fa gracia que la coincidència sigui just amb la LGTB.
  No és un cas únic, la bandera polonesa i la càntabra és clavada i no s’ofenen, ja sabem qui es el polonés i qui és el càntabre. ( jo distingeixo bé a Revilla de Kaczynski ).
  En resum, els de Cusco no diré que són homòfobs però no els fa gracia, i als altres crec que tant els hi fot

  • Si, hi ha una part de la gent de Cusco que no els fa gràcia justament perquè la similitud es dona amb la LGTB. Potser en un altre cas no hi hauria polèmica. Ara bé, tampoc en puc estar segur.

   Si parles amb la teva amiga ja ens ho explicaràs.

   És difícil confondre en Revilla amb ningú més. Crec que és exemplar únic.

   Has estat molt divertit amb els comentaris.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s