Machu Pichu, centenari del descubriment i de l’espoli

Avui fa 100 anys, que Hiram Bingham, antropòleg dela Universitatde Yale, va descobrir per a Occident el Machu Pichu (muntanya vella), ubicat a130 Kmal Nord-Est de Cusco (Perú).

Després del descobriment, el 24 de juliol de 1911, va dur a terme tres grans campanyes d’exploració a la ciutadella, la primera el mateix 1911, i després va tornar en dues noves expedicions, 1912 i el 1915.

Foto de Hiram Bingham, descobridor i espoliador del Machu Pichu

Al llarg d’aquestes campanyes, Bingham es va endur cap als EEUU tot el que va trobar.

Des de fa quasi bé 100 anys, aquesta col·lecció es troba en el museu Peabody dela Universitatde Yale.

El govern del Perú porta dècades demanant i pledejant per recuperar un tresor que per a ells és molt més que un conjunt molt valuós de peces. En concret, l’Institut Nacional de Cultura peruà ha inventariat les peces reclamades: 36.335  són objectes de ceràmica, 7.780 són restes òssies, 684 són objectes de pedra, 126 de metall i 1.038 restes de fauna.

El president Alan García fa uns mesos va enviar una carta a Barack Obama, perquè ajudés l’Estat peruà a recuperar les peces “robades” del Machu-Picchu.

El Perú sosté que en Bingham tenia un permís per treure durant 18 mesos les peces del país per al seu tractament i estudi, passat aquest temps, les havia de retornar.

Exposició a Cusco de les primeres peces rebudes del tresor del Machu Pichu

Després de tant esperar, finalment s’ha assolit a un acord segon el qualla Universitatde Yale tornarà tot el tresor al Perú. Aquest juliol ja ha arribat un conjunt de 363 peces variades i uns mil fragments. Les restes arqueològiques varen arribar a Lima en un avió de càrrega i després van ser traslladades al Palau del Govern.

Un altre enviament tindrà lloc el proper desembre i la resta al llarg de 2012.

El govern peruà ha declarat oficialment l’any 2011 com l’any del Machu Pichu.

Els ingressos per turisme al Machu Pichu representen el 70% del total d’ingressos turístics del Perú. Unes 800.000 persones visiten la ciutadella cada any.

Poder disposar del tresor que signifiquen aquestes més de 45.000 peces ajudaran a que el turisme encara tingui un altre incentiu quan visiti Cusco que és on es trobarà el museu on es dipositaran les peces.

El Machu Pichu va ser declarat Patrimoni dela Humanitaten 1983 i al 7 juliol de 2007 fou escollit com a una de les Noves Meravelles del Món.

Dit això i reconeixent el final feliç per als peruans, tornem, una vegada més, a veure un nou exemple de com els exploradors Occidentals s’han dedicat a espoliar bona part dels països que han envaït, explorat o enganyat.

Foto pròpia del Machu Pichu (2007)

No n’és EEUU l’únic culpable, sabem de museus espanyols, francesos, russos, alemanys i anglesos que tenen entre les seves col·leccions peces de tota mena (quadres, escultures, ceràmica i tot allò que se’ns pugui acudir), que són fruit de compres estranyes, d’espoliacions, de botins de guerra, d’acords estranyament avantatjosos, etc.

Sabem també que molts dels països espoliats pledegen infructuosament des de fa anys per recuperar el que segueixen considerant seu.

S’hauria d’arribar a un acord internacional, que obligués a tots els països a retornar tot allò que cadascú té sense manera fefaent de poder demostrar que es té de manera licita.

21 responses to “Machu Pichu, centenari del descubriment i de l’espoli

 1. És una bona noticia, el teu article és carregat de raó, però no és tant senzill. A casa nostra tenim bons exemples quan a finals del segle XIX i principis del XX força parròquies es vengueren el seu art sacre a certs col·leccionistes, a vegades fins i tot amb la connivència d’alguns bisbats. També és cert que altres bisbes, molt més sensibles, lluitaren per preservar el que pogueren. D’aquella inquietud i de la feina endegada des de la Mancomunitat i la Generalitat Republicana, nasqué el Museu Nacional d’Art de Catalunya.

  Part de l’espoli d’aquests països també depèn dels seus antics habitants, ja sigui per complicitat o inacció.

  • Si, d’acord. Hi ha claustres d’art romànic català fins i tot a Nova York. Aquestes situacions s’acostumen a donar més entre països amb diferències culturals i econòmiques.

   Ara bé, en el cas del Machu Pichu ai havia un acord per a que retornessin el que es varen endur en un curt espai de temps. La resta de la història ja la coneixem.

   Molts dels països invasors, amb antics o moderns “Imperis”, tenen els seu museus farcits de tota mena d’obres producte de les seves “expedicions”.

   Encara hi ha moltes peces d’art que no s’han recuperat després de tot el que va passar en la segona Guerra Mundial.

 2. Jo també m’alegro molt que pugue tornar al seu lloc.

  Crec que no és just que les coses es traiguen del seu lloc on es van trobar, per exposicions temporals, estudis, etc. vale. Però després que ho retornen.

  • Completament d’acord. Això forma part d’allò de l’abús dels rics sobre el pobres, dels més preparats sobre els menys.

   Forma part de la història comuna de la Humanitat però no és correcte en absolut.

 3. Doncs els russos es van fer amb el tesor nacional de Rumania, entre altres coses. Durant les guerres mundials, d’alguna manera molt rara se’ls va entregar l’or “perquè el guardessin”, i evidentment mai no l’han tornat. Seria maco que d’un dia a l’altre es posin honests, però siguem sincers, tan tontos com per fer-ho no són.

  • Ja dèiem que això de “m’ho emporto però no et preocupis que t’ho guardo” no funciona. En moltes ocasions no torna, o sinó que els hi preguntin a molts països.

   Saps si Romania està fent intents per recuperar els que els russos es varen endur?

   Tot això va ser producte de la guerra o d’algun progromo aplicat pels russos?

 4. Hola,
  M’alegro moltíssim que puguin recuperar-ho. Veure aquesta foto del Machu Pichu no deixa de portar-me bons records. Jo diria que un dels lloc més màgics que he estat i que m’agradaria molt tornar-hi!!!

  • Al Perú s’ha de tornar tantes vegades com a un li sigui possible.

   La propera vegada ja es podrà gaudir de veure totes les peces que entre aquest any i el que ve la universitat de Yale els retornarà. Les tindran a Cusco, un motiu més per tornar una ciutat ja de per si increïble i inoblidable.

 5. Com han hagut de lluitar pels que hi tornin tot plegat! Si Anglaterra o França ho fessin… el British Museum i el Louvre es quedarien buits! Però buits, buits!
  Es clar que l’excusa de que nosaltres ho guardem en bones condicions mentre que al vostre país ja s’ho hagués quedat qualsevol ricachón amb talonari també té un pes important.

  Per cert, sembla que he tornat!

  • En primer lloc, ben retrobada. I si has tornat, doncs millor per nosaltres!

   Segurament hi hauria algunes sales de molts museus que es buidarien. A banda dels que dius, també alguns de russos, d’alemanys i d’espanyols.

   Han lluitat i ho han aconseguit. A principis del segle passat, ja potser que moltes de les peces trobades haguessin anat a parar ni se sap on. Ara hi ha l’oportunitat de tenir tota la col•lecció en un sol lloc.

 6. És una gran notícia que s’hagin compromès a tornar-ho TOT. Ara podrien prendre exemple els del British Museum… no, oi?, no “cola”.

  PS: La tafanera? Què és la tafanera? Bé, sigui el que sigui, si el nostre Tomàs n’és numer one: genial! 😀

  • Potser aquest estiu fem una escapadeta a Londres. Ja us en parlaré del British.

   És una espai Web on (entenc jo), que una vegada t’has inscrit, pot penjar Post o Entrades d’altres llocs web que no siguin el teu. Passen per una mena de filtre, mentre estan a l’espera d’ésser publicat, un cop publicat les persones que hi entren veuen el que hi ha i poden votar. Així i tot, crec que és molt més però encara no l’entenc del tot el lloc.

   La història és que en Miki va penjar aquest Post a La Tafanera (jo ho vaig saber en rebre un retroping) . Si en tens curiositat hi entres; http://www.latafanera.cat

 7. Un post molt treballat! He de dir però, que quan veig que els països rics sempre s’aprofiten de la mala situació dels pobres per treure beneficis, aleshores fa molta ràbia. Forma part de l’ésser humà i segurament són maneres de fer de l’home que mai podrem canviar, però igualment fa ràbia. A veure si algun dia hi vaig de visita. Ha de ser realment impressionant!

  • Ho és d’impressionant. Tinc la sort d’haver fet alguns viatges i aquest, és un dels pocs llocs que impressionen de veritat. Tampoc saps el perquè.

   Pel que fa a l’aprofitament dels pobres per part dels rics, per ara sempre ha estat així. Caldria un compromís internacional que fos vinculant al respecte.

 8. Felicitats Tomàs, ets portada i post més votat a “La Tafanera”!!

  • Gràcies en a tu Miki!

   Ahir ho vaig mirar i ara mateix també. Hi ha hagut un rebot de visites (dins la meva modèstia), moltes de les quals sense dubte venen d’haver-me vist en allà.

   Tenia previst dir-t’ho, però t’has avançat.

 9. el primer que arriba es el primer que ho roba, vull dir, que s’ho queda…

  • Ja dius bé. Van arribar els primers i fins avui. 100 anys fent-se els suecs!

   Així i tot hi ha investigadors que diuen que uns peruans varen descobrir-ho abans, el que passa és que l’americà ho va esbombar al món sencer. És allò del màrqueting.

 10. Retroenllaç: Machu Pichu, centenari del descubriment i de l’espoli // la tafanera

 11. Acollonant, no tenia idea de la magnitud de l’espoli, segur que ho van fer pel seu bé…

  • De fet li han fet dir al president del Perú, Alan Garcia, que gràcies a la Universitat de Yale les peces s’han guardat íntegres, que d’altra manera s’haurien perdut o anat a col•leccions particulars o senzillament estat desaparegudes.

   Imagino que el president haurà pensat, dic el que em demanin però que ens ho tornin tot d’una vegada per totes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s