Tutankamon i nosaltres

Avui, amb la ment relaxada per les vacances, he llegit a La Vanguardia digital la següent noticia: el 70% dels homes espanyols i anglesos, un 60% dels francesos i un 50% de la resta d’europeus, comparteixen ADN amb Tutankamon (Faraó de la XVIII dinastia d’Egipte, del 1336 al 1327 a.C.).

Una altra curiositat que comporta aquesta investigació és que Tutankamon era d’un grup genètic conegut com haplogrup R1b1a2, al qual hi pertanyen més del 50% dels homes de l’Europa occidental i que per tant, tindrien un ancestre comú.

Màscara de Tutankamon

Curiosament, entre els egipcis actuals, els qui pertanyen a aquest grup són menys de l’1%. Per tant, en si, el més estrany de la noticia és que Tutankamon pertanyés a un grup genètic que és molt freqüent a Europa i quasi bé inexistent a Egipte.

A l’article, es diu que ha estat l’empresa ADN iGENEA, amb seu a Suïssa, la que ha reconstruït el perfil genètic del faraó. Encuriosit encara, he anat a la pàgina Web d’aquesta empresa.

Un cop a la seva Web, sembla evident que aquesta empresa ha donat aquesta notícia com a campanya de màrqueting per a promocionar el seu negoci.

Així, a la Web donen molt informació sobre els diferents tipus d’anàlisi que es poden fer en funció dels nostres interessos amb només una mosta de saliva.

En el cas de tenir interès en els seus serveis, al seu catàleg de productes, en aquest cas, d’anàlisis, veurem que ofereixen anàlisis del Cromosoma Y, i d’ADN Mitocondrial, amb la qual cosa es pot obtenir informació de la procedència dels ascendents paterns, així com de l’haplogrup, que ens informa de la branca prehistòrica, del poble i de la regió de la qual s’és originari.També és possible saber si hi ha relació genètica amb les persones que tinguin el mateix cognom que tu.

La informació que ens donen es pot remuntar fins a 40 generacions enrere, fins al segle X o XI.

Els preus dels diversos anàlisis van des d’uns 100 a uns 600 Euros. A major cost,  més dades i més possibilitats d’accedir a informació de la seva base de dades.

Quan es fa la comanda online, t’envien per correus un paquet amb l’aparell i les instruccions per recollir la mostra de saliva. Totes i tots els que heu vist CSI sabeu del que us parlo i ho sabríeu fer perfectament, perquè l’aparell (aquell que és una mena de bastonet que es passa per la boca), és el mateix. Després s’envia a l’empresa i en unes 6 i 8 setmanes es reben els resultats.

Per tant, el que en un principi semblava una noticia científica, al darrera, el que hi ha és la promoció d’una nova línia de negoci.

No dubto gens ni mica que els anirà molt bé.

Curiosament a la seva pàgina Web hi ha un apartat recordant que es pot encarregar algun d’aquests anàlisi com a regal d’aniversari, de Nadal…

Dones i Homes que em llegiu, mireu a les vostres parelles masculines i penseu que potser esteu davant d’un Faraó (disculpeu-me, són les vacances).

Anuncis

22 responses to “Tutankamon i nosaltres

 1. Lo fotut del cas seria que et contestessin dient que tens un 80% de semblances genètiques amb una mosca cojonera o amb una rata de cloaca!
  I si ho has encarregat com a regal de reis per algun amic… què fas? Li dones o ho deixes còrrer?

  • En el cas que exposes, el millor seria no mirar els resultats, per allò de la confidencialitat de els dades personals, i així fora problemes.

   En això de la genètica, poden haver-hi sorpreses, una vegada has tirat els daus, no saps quin serà el resultat final. Igual et diuen que pertanys a un poble en el qual no tens dipositades les teves simpaties.

 2. Aquesta noticia, com altres que tenen relació amb la ciència, als mitjans generalistes s’ha tractat molt malament. Gairebé cap d’ells (i dic gairebé perquè no els he pogut mirar tots) explica què és un halogrup ni què significa. No vol dir que tots siguem descendents de Tutankamon. El que significa és que, en determinats aspectes, tots som parents de la mateixa línia genètica. Parents, no descendents.

  Per altra banda, un halogrup no és un gen, sinó un grup de gens relacionats que, a més, és molt extens. Jo ho estic explicant de forma molt grollera, però els mitjans haurien d’haver fet millor la seva feina i no reescriure una nota de premsa, que sembla que és el que han fet.

  • Si, tal i com dius, la notícia és la que és, però no està redactada en forma científica. No explica que són els haplogrups, ni que són els anàlisis de l’ADN Mitocondrial, ni la dispersió dels grans grups genètics pel món. Ni on els uns són predominants respecte dels altres.

   Hi ha Webs interessant en les quals hi ha mapes del món amb la distribució dels principals haplogrups. Així, es pot veure que a l’Àfrica, a Sud Amèrica i al Sud de l’India en que no hi ha tanta barreja de pobles com a Europa (en general).

   Jo crec que la finalitat de la notícia era el titular de Tutankamon. Per la meva part, he anat una mica més enllà, però tampoc he pretès fer un post de caire científic.
   Apuntat queda però, que aquests temes han sortit a la llum i que poc a poc la població els anirà fent seus, si més no, a aquest nivell.

 3. Ai pobre Tutankamon! Ja només li faltava això! Si va ser un dirigent d’allò més desconegut i mancat totalment d’importància històrica! La única cosa que l’ha fet famós ha estat el descobriment de la seva tomba quasi intacte tres milenis després de la seva momificació!

  • Ja tens raó, a més, per l’edat en que va morir, tampoc li va donar gaire temps a fer res.

   Ha estat un dels Faraons més mediàtics que hi ha hagut i per això se’ls coneix, a més, el seu tresor és espectacular i això també ajuda.

 4. Ves per on, quines coses. És com una mena de predictor detector d’embarassos però al revés, doncs?
  No fa gaire circulava que tots érem rebereberebesnéts de Gengis Kahn, no sé si ho recorden… jo malament que també estic de vacances.
  Ah, la macedònia humana!

  • Bé per això de la macedònia, bona imatge!

   No recordo el tema d’en Gengis Kan, en tot cas potser també era l’anunci d’una d’aquestes empreses. A ben segur que anirem veien i trobant més notícies al respecte.

   De vegades, però, crec que estem més emparentats amb en Floquet de Neu!

 5. Jo uns 100 euros en pagaria, sempre que no em diguin que fos originaria d’Israel. Haurien de donar l’oportunitat de tornar-nos els diners si ens surt que som jueus. 😛

  • La veritat és que tens possibilitats de ser, en part, originària del poble d’Israel, o Celta, o Vikinga…
   Crec que aviat serà molt comú que la gent es faci aquestes proves, per curiositat o amb alguna finalitat determinada. Sense dubte, aquesta part de la ciència ha de ser de molt ajut per als que els agrada la genealogia.

   • Home, a mi m’agradaria saber de on ve el meu material genetic (i no em diguis que de ma mare i mon pare, eh?! que els d’ells tampoc sé de on venen), a Rumania hi ha hagut una mescla impressionant de races durant els segles, hem tingut fins i tot un regne de suecs per uns 100 anys. No cal més que mirar l’idioma que parlem: les paraules venen de tot arreu, jo ultimament sospito que seria alguna mena de pidgin o lingua franca de la gent més pobre que vivia per aquelles terres fa temps.

    • Romania ha estat un lloc de pas, i com ha tal, envaït i visitat per molt pobles des de l’antiguitat. Se que abans de l’imperi Romà era Dàcia, després varen venir el romans, gods, el otomans, els búlgars, etc. Però això dels suecs, ni ho sabia ni m’ho imagino.

     Per tant, el teu perfil genètic pot ser el d’algun dels pobles més nombrosos que hagin estat a Romania o el del que hagi estat més temps.

     Què feien els suecs tant al Centre i Sud d’Europa?

     Doncs has anat a parar a un altre país amb característiques similars, també com a lloc de pas, ha conegut multitud de pobles, vàndals, alans, gods, fenicis, musulmans, francesos, etc.

     Pel que fa al perfil genètic, arrel d’aquest post no ets la primera que em dieu que també té curiositat en saber-ho.

     • Doncs realment no sé què feien, però es veu que van tenir un regne que incloia la meva terra durant més de 100 anys – la wiki en sap més que jo:

      http://en.wikipedia.org/wiki/Gepids

      La cosa segura és que n’hi han quedat varies marques de la seva estancia, incloent el nom d’un poble molt a prop de la ciutat d’una de les meves avies: Gepiu. Durant molts anys he estat pensant quin noms més rars i sense sentit tenen els pobles de la tal regió… A les escoles del meu país no et volen dir gaire d’història, només has de saber que “nosaltres sempre hem estat aquí, som una barreja de dacs i llatins, tots els altres que han passat per aquí van ser uns invasors malparits: nosaltres els hem matat, hem aguantat i seguim sent els de sempre, els descendents dels dacs i dels llatins, els hongaresos que diuen que no és així ens volen robar la nostra patria.” Ultimament, i veient les coses d’aquí, he començat a sospitar que potser Transilvania està poblada per hongaresos renegats, poques coses tenim en comú amb el país del sud o amb Moldavia, ni tan sols d’aspecte físic. Realment m’agradaria molt saber de on ve el meu material genetic!

     • He mirat l’enllaç que ens has deixat i és molt interessant. Realment la història dels països europeus està plena de sorpreses.

      La història de cada país s’explica d’acord amb el que els seus governants volen que s’expliqui i no sempre concorda amb la realitat. En aquí, hem estat molts anys aprenent una història d’Espanya que era tot menys història, era ideologia, era invenció.

      Pel que fa saber els teus orígens genètics (si més no, els més probables), ara ho tens a l’abast de la mà. Fins fa molt poc temps era impensable, ara quasi bé s’ha convertit en un article de consum.

     • Basicament ens estan mentint sense gota de vergonya. Ja m’agradaria a mi poder viatjar en el temps per poder comprovar què passava!

      De totes formes, en quant tingui una mica de pasta extra em faré una analisi d’aquestes i tornaré a aquest post per comentar-t’ho. Com que em surti que sóc jueva… demanaré que em tornin els diners!!

     • Estaria molt bé que comentessis la teva experiència si finalment ho fas i si vols.

      Realment estaria molt bé poder constatar amb un viatge al passat com varen ser les coses en realitat. Moltes d’elles ens sorprendrien de com varen ser i de com ens les han explicat.

 6. Un 70%? Ai caram, ara veig que això de dir-vos “reiet” té un sentit més profund del que pensava. Els d’aquesta empresa són molt llestos perquè això d’apujar l’ego del personal sempre funciona. Em recorda una mica que fa temps es portava el tema dels escuts nobiliaris de la teva família en funció del cognom… sense entrar en el detall d’analitzar si els teus avantpassats pertanyien o no a la noblesa. Imagino que aquesta empresa es deu parar només en l’anàlisi de coses “boniques” des del punt de vista comercial, oi? Vull dir que després de generacions i generacions de barreja genètica tots plegats devem tenir una mica de sang de reis, de nobles, de vasalls, d’assassins, de bruixes, de capellans (ai que m’agradaria saber-ne el %), d’homosexuals, de guerrers sanguinaris, de pacifistes, de valents, de covards, de radicals de dretes, de radicals d’esquerres, d’anarquistes, de jueus, de moros i de cristians. Mira, ara que hi penso, seria una bonica manera de fer que la humanitat se sentís més agermanada i ens deixéssim tots plegats d’absurds prejudicis.

  Per cert, aquest comentari et ve des del “far south”. No ve al cas, però em feia gràcia dir-ho 😀

  • Tan lluny estàs? O tant lluny et sents?
   Si tant al Sud estàs, quasi que passis per El Caire a fer una visita de cortesia en Tutankamon.
   I si, com dius, al final, tots venim d’uns quants pobles originaris i en definitiva aquests, anant més enrere, provenen segurament d’una sola branca de la qual totes i tots provenim. Imagino que un grau de parentiu o un altre tenim, encara que sigui mínim (més proper serà entre els que coincidim amb un mateix halo grup i més llunyà entre aquells que siguin de pobles originaris diferents).
   Per la nostra sang segur que córrer una barreja del millor i també del pitjor.
   Aquesta empresa sense dubte ha aconseguit amb aquesta notícia que el seu producte sigui més conegut.
   M’imagino en algú intentant recollir una prova de saliva de la persona a la que se li vulgui regalar l’anàlisi sense que ho sàpiga.
   Això de reiet ha de ser una mostra més de la saviesa popular, que per transmissió oral ha anat passant generació rere generació el que ara aquesta empresa suïssa en explica.

 7. 6 o 8 setmanes? els del CSI ho farien en 6 o 8 minuts!

 8. Però encara que siga una promoció de un negoci, pot ser al mateix temps una noticia científica, no? Quina cosa més democràtica!! Tothom té sang de reis!!!

  • Si, són les dues coses. La promoció d’un nou negoci que segurament d’aquí un temps serà el més normal, però que ara encara és nou. I també és una notícia científica ja que el genoma és un dels projectes més potents i en el que hi ha moltes esperances dipositades.
   Ja veus, fins ara solament a la casa reial podien dir això!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s