…Si Mao aixeques el cap!

El Partit Comunista de Xina acaba de complir 90 anys d’història. En aquella època, el Partit tenia solament uns pocs seguidors, avui compta amb 80 milions de militants (quasi els habitants que té Alemanya).

El país ha canviat i molt en aquest 90 anys, a tret d’exemple:

 • Hi ha 300 milions de xinesos que han sortit de la pobresa.
 • Creix amb unes taxes properes al 10% des de fa una dècada.
 • Estan preparant la seva pròpia estació espacial.
 • Han inaugurat el pont sobre el mar més llarg del món.
 • És el país amb més quilòmetres de trens d’alta velocitat.
 • La Xina s’ha convertit en la segona economia del món. 

Però si el país ha canviat, també ha canviat el Partit Comunista.

Per a tots aquells i aquelles romàntics del comunisme, us deixo dos exemples que il·lustren quan de ràpid canvien les coses.

Primer exemple

El Comitè Central del Partit Comunista es composa de 300 membres.

Imatge d'un plenari del Partit Comunista de Xina

Doncs bé, estan a punt d’acceptar com a membre al senyor Liang Wengen, que és ni més ni menys la fortuna més gran dela Xina. Demoment ja ha superat l’examen del Departament d’Organització i la decisió final es prendrà en el proper Congrés del Partit.

En el Comitè Central ja hi ha d’altres milionaris, però aquest és el primer que arriba des del sector privat (sector de la construcció).

Tot està canviant ala Xinai ho està fent a un ritme vertiginós. Des del tret de sortida de Deng Xiaoping quan durant l’obertura econòmica va dir que enriquir-se era gloriós. A quan el 2002, el seu seguidor, Jian Zemin, va obrir la porta del Partit als empresaris. 

La nostàlgia i les essències del Partit s’han guardat en un armari i s’ha tirat la clau.

Segon exemple

S’acaben d’instal·lar les primeres màquines dispensadores d’or. Cada caixer disposa de 320 barres d’or, a més de monedes.

El màxim que es pot treure en cada transacció són 2,5Kgr d’or (al preu d’uns 115.000 Euros). La cotització s’actualitza instantàniament i la informació arriba a la pantalla de la màquina expenedora.

Màquina expenedora d'or

La companyia instal·ladora té en previsió estendre una xarxa de 2.000 caixers com aquest.

Bé, tot això em fa pensar que no estic al dia de la velocitat a la que està canviantla Xina. M’he de posar al dia.

Si en a mi em costa saber al ritme que en allà estan canviant els valors i la manera de veure les coses, que no pensaria Mao si aixequés el cap?

En la propera neteja que faci de la llibreria potser que aprofiti per llençar “el libro rojo”, ja no serveix. Bé, potser només com a curiositat.

Anuncis

18 responses to “…Si Mao aixeques el cap!

 1. Que bo, això de les expenedores d’or ho havia vist en fotos d’Abu Dhabi… mai m’ho hauria imaginat a la Xina…que fort.

  • Si, sé que hi ha aquestes expenedores en alguns altres (pocs) països del món.

   Sempre diem que viatjant s’aprenen coses. Hem d’anar cap a la Xina (jo no hi he estat).

   Ha de ser molt flipant estar amb un grup de gent i dir vaig a treure begudes algú vol alguna cosa? Total, que vsa cap a les expendores per portar el que t’han demanat, dues boses de patates, 3 begudes i 200 gr. d’or.

 2. Si Mao aixequés el cap… potser li vindrien ganes de tallar-ne uns quants. O potser patentaria una màquina expenedora de xapetes amb la falç i el martell i, un cop mil·llionari, el tornarien a admetre al partit i tots contents.

  • Una visió original de veure les reaccions de Mao després de la seva imaginària resurrecció.

   Crec que Mao, ni en el seu pitjor malson podria arribar a imaginar una evolució com aquesta.

   En termes històrics el camí que ha transitat la Xina tampoc és que sigui tan revolucionari, si bé des d’aquí el veiem com molt ràpid. Solament hem de pensar que a Espanya en poc més de 30 anys s’han aprovat lleis (divorci, matrimoni homosexual, que parelles de tota mena puguin adoptar, avortament…) que si fa 40 anys algú les hagués pronosticat, segurament ningú se l’hagués cregut.

   Ara bé, no deixa de sorprendre que la Xina, que per a molts era una mena de reducte del comunisme, veure que el seu camí és un altre.

 3. Ui, però un “multimilionari comunista” no seria un oximoron? Ara no et sabria dir si no entenc res o si començo a entendre-ho tot 😦

  • Diria que si. Poden semblar dos conceptes oposats entre si, que a l’ajuntar-se en formarien un de nou, en aquest cas el que tu proposes.

   Sembla molt estrany, però les reconversions de tota mena (industrials, pesqueres, agràries…., i també conceptuals pel que fa a l’ortodòxia comunista), s’han anat produint de manera gradual. Ara bé, per aquells i aquelles de nosaltres que no estem al dia del que passa a la Xina, doncs quan hi ha una notícia com aquesta, de cop és més fàcil assabentar-se’n d’altres que notícies (novetats) que també han anat succeint al voltant del mateix país i llavors (de sobte) ens fem una nova composició de l’estat socio-polítco-econòmic del país o d’una zona i ens posem al dia (per dir-ho així).

   Sembla que la Xina cavalca molt ràpid en tots els sentits.

 4. Mao no reconeixeria ni de lluny el seu país, peròsegur que pensaria el mateix que jo: “no crec en el creixement perpetu”, ja s’ho trobaran, o ja ens ho trobarem…

  • Una de les transicions que podia fer la Xina era la de la deriva capitalista (si així li podem dir) o si més no la de l’obertura als mercats. No solament estan creixent internament, sinó que estan comprant moltes coses a l’exterior (això els hi pot servir de coixí de seguretat si en algun moment van mal dades).

   Xina és tant gran i li resten tantes reconversions per fer que el que tu dius pot passar, però crec que encara els hi queden anys de recorregut.

 5. estaria content per què el seu país a millorat independent del canvi radical d’ideologia que hagi fet, un vol patriota pensaria això, no…?

  • És una manera de veure-ho, però Mao va impulsar una revolució en un sentit diferent. El seu era el camí del comunisme, molt lluny del gir que ara ha emprés a tota velocitat el seu país.

   Tal i com dius, moltes de les coses que ara estan passant a la Xina són molt positives per a moltes persones i en aquest sentit ho podria veure, però no n’estic segur.

 6. lo dels caixers d’or és molt fort! Es deuen poder fer ingresos, ( les dents de la iaia o la medalleta de la comunió?).

  Quan es parla de crisis de valors a Occident els xinesos hauríen de tenir un ull posat en com hem acabat aquí!

  • Molt bo això de la medalleta de la comunió!!!

   És molt curiós això de tenir expenedors d’or. Crec que a les grans ciutats de la Xina ja no hi ha res que els sorprengui. El seu “especial” capitalisme cavalca a tota velocitat.

   Imagino que pensen que ho tenen controlat. De fet, comencen a tenir-nos controlats a tots. Crec que són el país que ha comprat més deute públic dels EEUU.

 7. Sorpresa! A Mao li donaria un atac de cor i tornaria a morir al moment

  • Seria molt interessant poder saber que en pensaria d’aquests canvis tant radicals que hi ha al seu país i al seu partit.

   Ara hi ha una altra revolució que la que va viure en Mao.

 8. Jo de tu llençaria el llibre que descriu la superioritat de la raça blanca. Els asiatics ens superen en tot, tant en el bo com en el mal.

  • No ho sé, però en un futur proper sembla que la Xina serà la referència internacional.

   Els seus avenços són en tots els camps.

   Ja fa temps que la supremacia de la reça blanca va passar de ser un somni (per alguns) a ser una ficció.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s