La Casa Reial, Urdangarin i el Rei Lleó

Ara que es parla tant de la Casa Reial, dels seus membres i sobretot d’Iñaki Urgandarin, us en parlaré de tot plegat però mitjançant la pel·lícula el “Rei Lleó” de Walt Disney Pictures (1994).

Segons els seus productors, es varen basar en l’Antic Testament i en l’obra teatral Hamlet de William Shakespeare. Així mateix, se’ls va acusar de copiar idees de l’anime del 60’ Kimba: el lleó blanc.

Bé, però del que vull parlar és del concepte i del sentit de la monarquia espanyola.

En la pel·lícula veiem com hi ha una classe social dirigent, en la qual és el naixement el que determina qui forma part d’aquesta elit.

Aquesta concepció d’arribada al poder (ser Rei), per naixement, tira pel terra qualsevol discurs sobre que tots els homes i les dones som iguals, i tot allò de que tots tenim els mateixos drets.

En la pel·lícula passen moltes coses, hi ha afectes, servents, traïcions i mort…, com en la vida real, o en aquest cas, Reial.

En acabar, un cop ofegada la revolta, el poder torna a Musafa. Aquest, aixecant a la seva cria, Simba, en braços proclama que el règim es mantindrà en el temps.

El petit Simba, beneït des del bressol, per allò tant opac de que el poder passa de pares a fills, serà educat en els mateixos valors classistes, oligàrquics i racistes que han guiat l’educació del seu pare i dels seus antecessors.

Es tracta de perpetuar el statu quo.

Musafa i Simba, en una escena de El Rei Lleó

Hi ha una escena, la de la foto, en que Musafa, el pare, manté amb Simba el fill mascle (és clar) la següent conversa:

 • Musafa: Mira Simba… tot el que toca la llum és el nostre Regne.
 • Simba: (sorprès) Vaja!
 • Musafa: De la mateixa manera que el Sol, un regnat té un naixement i un final. Un dia, Simba, el meu regnat acabarà com la posta de Sol i un nou dia naixerà amb un altre Rei, que seràs tu.
 • Simba: (seriós i desconcertat) I tot això serà meu!
 • Musafa: Tot

Els missatges de la pel·lícula són demolidors: classisme, oligarquia, dret successori per naixement, s’aparta a les dones (en aquest cas, femelles) del poder, servents, seguidors. I Scar, el germà del rei lleó, que vol usurpar-li el poder, mor!

La pel·lícula és un cant a la monarquia absoluta, a un determinat patró de com han de ser les coses.

Tot això bé a que en aquestes festes he tingut oportunitat de veure com uns nens veien aquesta pel·lícula, a l’igual que l’han vist i la veuran milions i milions de nens i de nenes. I un no pot deixar de pensar…, però seran poca vergonyes!

Durant dècades no es podia ni parlar de la corona (curiós nom). Recordem casos com els de Miki Moto, la revista El Jueves i tants i tants d’altres que varen ser silenciats o denunciats directament per gosar parlar o criticar determinades actuacions d’algun dels seus sagrats membres.

Al llarg de dècades, hi ha hagut un pacte de silenci i, sobretot por, molta por. Ningú gosava parlar, si no era per glossar tan magna institució.

Quantes coses s’hauran silenciat!!!

Quan es comenci a explicar tot el que els polítics i els periodistes saben, s’ompliran milers d’hores de televisió i ràdio, i milers de fulls de diaris, de llibres i de revistes.

L’Urdangarin, pel que diu la premsa, té molts números per haver d’intentar donar resposta a moltes coses de difícil explicació, i tot indica que des de la casa Reial ja l’han deixat de costat. Ja han fet gestos per separar-lo físicament del seu cercle més íntim i més nuclear.

Fa poc, hi havia queixes de que s’estava practicant un judici paral·lel. Però si ha estat la pròpia casa Reial la que l’ha deixat caure. La que l’ha tret de circulació, la que, guardant silenci, no ha explicat el que sabia.

No ens enganyem, no és sinceritat, ni tampoc justícia o democràcia, és interès. Salvar les següents generacions de reis és el que està en joc, i si pel camí s’ha de sacrificar un peó o un alfil, o fins i tot una reina, com en els escacs, doncs es sacrifiquen.

Anuncis

20 responses to “La Casa Reial, Urdangarin i el Rei Lleó

 1. Ara m’has deixat tocat. ‘El rey Lleó’ era, i continua sent, la pel·lícula de la meva infància. Potser si que té un missatge no del tot conforme amb els nostres ideals, però la pel·li va més enllà en explicar-nos la història d’un lleó que no accepta qui és realment.
  Jo, com a nen, només veia la història d’acceptació personal que explica, tot i que tots sabem que Disney era aficionat als missatges subliminals. Per sort, en mi (i en la immensa majoria dels nens i nenes que la vam veure de petits) no van fer efecte aquests missatges que expliques en el post.
  Ara sempre que vegi al Mufasa o al Simba només podré veure la cara del rei, el príncep, l’Urdangarín o, el que és pitjor, de la infanta Helena!!

  • No et desitjo cap malson.

   Ara bé, si tornessis a veure la pel•lícula, intenta en algun moment veure-la des d’aquesta perspectiva i apreciaràs els missatges dels guionistes.

   La factoria Disney és una immensa fàbrica de somnis i de diners, però sembla ser que també reparteix ideologia des de les seves pel•lícules. Sense obsessions, però crec que les pel•lícules Disney no són blanques en el sentit que aquest terme adquireix quan es parla de cinema.

 2. Bona la teva reflexió i comparació amb la peli.
  Al final l’infanta què dirà? Com la Maite Zaldívar? Ai es que yo no sabia de que eran esas bolsas…

  Està bé que surtiguen coses així però al final els diners tampoc els tornaran per desgràcia, i tothom estarà on ha d’estar. És molt trist.

  • Gràcies Bajoqueta,
   He llegit qui deia que serà molt interessant veure com resoldrà el jutge, el que tu dius sobre la seva dona, aquest tema.
   Serà difícil saltar-se el tema i serà difícil demostrar la col•laboració de la Cristina.
   En tot cas, pot significar un precedent per a futures causes i casos similars. La judicatura haurà de portar molta cura amb aquest aspecte.
   El tema dels diners també és important perquè forma part de la possible pena i també perquè pot significar un exemple i un nou precedent.
   He sentit que hi ha qui diu que hi ha un tema de possible caducitat dels actes.
   Tot plegat, el proper 25 de març sabrem més coses.
   Et desitjo un molt bon any nou!!!

 3. Bona metàfora! Sempre he pensat que Disney encarna els valors més retrógrades de la societat!
  BON ANY i esperem que aquest 2012 la monarquia acabi presa de els hienes! ajaj

  • Si, Disney té moltes coses perilloses darrere d’uns dibuixos presumptament innocents.

   Crec que encara hi ha poques “hienes” en aquest pais, però “todo se andará”, com diuen.

   Bon any!

 4. Ara més que mai caomençarà una nova fase de consolidació de la monarquia, ens diran mil milions de vegades com ha actuat de bé en este cas i al remat no canviarà res de res.

  • Crec que potser acabaràs tenint raó. Avui he vist una enquesta segons la qual ara hi ha més persones que donen suport a la monarquia que abans d’esclatar la crisi Urdangarin.

   Ens faran creure que el príncep ja ha pres les regnes del regne i que és tot honestedat i transparència.

   A més, ens faran creure que ho fan tot per nosaltres.

 5. No és que sigui fan de les faules Disney, però potser els lleons dibuixats tenen la hipocresia una mica menys a la vista.
  Recorden el memorable trosset del discurs reial d’enguany en què deia que tots som iguals davant la llei? El sr. Sebastià Alzamora recordava no fa gaire en un article que precisament:
  “l’article 56.3 de la Constitució espanyola diu així: “La persona del rei és inviolable i no està subjecta a responsabilitat. Els seus actes seran sempre referendats en la forma establerta en l’article 64”. I l’article 64, en el seu punt segon, promulga això: “Dels actes del rei en seran responsables les persones que el referendin”. És a dir: per mandat constitucional, hi ha almenys un espanyol que no és igual que els altres davant de la justícia, i aquest no és altre que el rei.”
  I olé.

  • Tens tota la raó.

   No, no tots som iguals davant la llei. I resulta que va i ho diu en públic (per la tele en el típic i tòpic i sobrer, discurs de Nadal del rei. Tal com si fos el director d’un col•legi que fa un discurs abans de festes. Patètic), un dels pocs que no ho pot dir. És inclassificable.

   Quines penques i quina cara més dura.

   Per altra part, està bé això de que “dels actes del rei en seran responsables les persones que el referendin”. Doncs que en prenguin nota…, per si de cas.

   Imagino que el que faci fora de l’àmbit polític no estarà amparat d’aquest paraïgues d’inviolabilitat.

 6. Ja era hora que es destapés la capsa de Pandora…Avui , de moment, ja el tenim imputat….No em puc creure que la seva dona no se n´adonés de res.

  • Hola Cristina, bon any, no havia tingut l’oportunitat de dir-t’ho.

   La seva dona estava, com en aquella obra de teatre “Cegada de Amor”.

   Ella es va enamorar quan ell jugava, com ara diuen, al Talonmano i des de llavors…

   Veurem què és el que diu l’auto del jutge i el que diuen les parts. Sembla que ella com a molt haurà de prestar declaració com a testimoni, però en funció de les proves…, ja veurem. Imagino que no, però ja veurem. És possible que ja se n’hagi parlat del tema als més alts nivells.

 7. AAAAI, Tomàààs!! Que jo sóc antimonàrquica i fins avui m’encantava El Rei Lleó!!! QUè m’has fet!!!???

  Hi ha una petita diferència entre el paper del Rei Lleó i del nostre Rei: el de la sabana té la obligació de cuidar de tots els seus súbdits a canvi dels seus privilegis, en canvi el nostre….

  • Algunes pel•lícules de Disney tenen un no sé què. Ho contenen escenes excessivament tristes, o cruels, o tenen missatges d’aquests que jo en dic molt contaminants. No m’agrada gens ni en Disney, ni els que han seguit la seva obra. Una cosa és la qualitat tècnica i tot el muntatge de les seves posades en escena, i una altra el que jo hi veig.

   És cert el que dius, però també (i malauradament) hi ha similituds molt evidents.

 8. Però això no té res d’especial perquè passa en tots els estrats socials: el gendre no és de la família 😀

  Tanmateix, entenc perfectament el “rebote” de la casa reial: aquest xicot tot solet ha fet més per la república que tots els polítics republicans dels últims 36 anys.

  • Bé, segur que hi ha gendres i gendres. Aquest, fins ara era el gendre ideal.

   Estic d’acord, aquest tema ha destapat una punteta de la catifa. Estic segur que hi ha hagut moments de pànic a la casa reial. Porten tres dècades de tranquil•litat i de sobta un “gendre” ve a destorbar un escenari de conte de fades.

   Espero que la gent (en general) sigui molt més crítica amb la corona. Fins ara la premsa rosa i la que no és rosa els hi feien la rosca. Espero que a partir d’ara comencin a haver-hi filtracions i puguem anar sabent coses que han passat i que s’han silenciat d’una manera vergonyant.

 9. Felicitats de nou per un altre gran post. El teu enfoc és impecable, que un Rei gosi parlar d’igualtat té collons i respecte a la peli (que no he vist) com sempre tot va dirigit a no canviar res i no deixar-nos ni tan sols somniar amb que això és possible.

  He tornat, sense gaire força ni inspiració, però com a mínim he tornat.

  Salut!!

  • Ben retrobat Miki, i gràcies.

   És que el tema té collons. Tot està dirigit per mantenir les coses tal i com estan. L’autèntic pànic no és l’escàndol en si, sinó la repercussió que això podria tenir en l’hereu de la Corona.

   Hi ha monarquia per a anys.

 10. El rei lleó es la meva peli Disney preferida! Hakuna Matata!! mira que desgraciar-me-la relacionat-me-la amb la monarquia ja et val….
  Per cert ja has rebut la postal de felicitació de la casa real d’aquest any? xD

  • Ho sento. La vida és dura. Jo quan la vaig veure la primera vegada ja vaig pensar…, però que fatxes aquestes pel·lícules, però fins ara no he pensat a fer un post.

   No, en a mi no me l’han enviat. He vist la postal que ens deixes i el que m’agrada és que sembla que elles dues se l’estan mirant!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s