Kopimism. La còpia i l’intercanvi d’informació a la xarxa ja és una Religió.

M’ha sorprès aquesta notícia i us en trasllado el que en se i el que he pogut trobar al respecte.

Isak Gerson, estudiant de filosofia, suec de 19 anys, va fundar el 2010 la Missionary Chuch of Kopimism, per als membres de la qual, copiar i compartir informació en línia és un acte sagrat.

Fins aquí podríem pensar que és l’ocurrència més o menys feliç d’algú després d’una llarga nit hivernal de copes per Suècia. El fet que ho canvia tot és que fa uns dies, aquesta església ha estat acceptada per l’Estat com una Religió Oficial en el país.

En Gerson, havia presentat la sol·licitud en dues ocasions anteriors i havia rebut sendes negatives, fins que fa uns dies li han acceptat la petició.

D’aquesta manera, Suècia s’ha convertit en el primer país on l’intercanvi d’arxius a Internet s’ha convertit en religió.

El nom de Kopimism, ve de l’anglès Copy me.

Per aconseguir-ho, han hagut de presentar pregàries i símbols sagrats de la nova església. A l’enllaç: http://kopimistsamfundet.se  hi podeu trobar una de les pregàries, molta informació i es pot descarregar el Manifest de la nova església (en suec i en anglès). També us podeu apuntar com a nous seguidors.

Els seus símbols sagrats són: CRTL+C i CRTL+V.

Simbols sagrats dels Kopimism

En un comunicat, els impulsors de la nova religió asseguren que per a ells, la informació és sagrada i copiar és un sagrament. Defensen que el valor de la Informació es multiplica amb cada còpia.

El propi Gerson ha declarat: “que té l’esperança que aquest sigui un pas endavant cap al dia en què puguem viure la nostra fe sense por de ser perseguits”.

Malgrat tot això, a Suècia segueix sent il·legal l’intercanvi d’arxius protegits a la xarxa. Si bé, els seguidors del Kopimi creuen que a partir d’ara serà més fàcil que se’ls tingui en compta en les reformes legislatives que en un futur hi pugui haver sobre aquest tema.

En els orígens d’aquest moviment, ara religió, hi trobem el Partit Pirata, creat també a Suècia, que en un seguit de manifestos, parlava ja del File-Sharing i de cent principis sobre l’intercanvi de fitxers. Podeu trobar més informació en aquest enllaç: http://thepiratebay.org/torrent/4741944/powr.broccoli-kopimi 

Posteriorment, va sorgir la Piratbyrån (l’Oficina Pirata), com a rèplica a l’Antipiratbyrån (l’Oficina Anti-Pirateria), mantinguda per la indústria sueca. Aquesta oficina va néixer per dedicar-se a promoure: el moviment contra els drets d’autor, la còpia de la informació i la cultura lliure.

Il·lustració sobre el tema de la "pirateria"

Piratbyrån, va proposar el Kopimi com una alternativa al Copyright. Pensat per ser el contrari que és el copyright. Una advertència de Kopimi permet al lector, i demana explícitament, modificar i redistribuir l’obra en qüestió per a qualsevol tipus d’ús, sigui comercial o no.

Ignoro el recorregut que tindrà aquest moviment en forma de religió i el que els seus seguidors aconseguiran. El que si han aconseguit ja és un bon ressò internacional.

Anuncis

32 responses to “Kopimism. La còpia i l’intercanvi d’informació a la xarxa ja és una Religió.

 1. Tomàs un dubte: aquesta religió seria il·legal en el cas que s’aprovessin les lleis que estan promoguent als EUA????? Bé, en el cas que s’hagués donat als EUA!

  • No ho sé, però a Suècia ja és il•legal tot el que sigui compartir o copiar qualsevol cosa amb copyright. Les noves lleis dels EEUU van més enllà, però les sueques segueixen aquesta línia.

   El fet de ser una religió sembla que explota un buit legal que amb el pas del temps donarà a parlar, ja que segurament sorgiran friccions legals entre les activitats d’aquesta religió i les lleis que legislen sobre el tema. És un cas a seguir.

 2. A Suècia fa molt de fred i els hi manca la llum solar…potser que això deu ser l´impulsor de la religió “copiar y pegar” . Je, je, je…. Dels països escandinaus sempre surten les notícies més estranyes i aterrridores. Recordes l´assasinat a de l´any passat a Noruega?

  • Hola Cristina!

   De Suècia també va sorgir el Partit Pirata que ha traspassat fronteres amb un cert èxit.

   La veritat és que conec poc als nostres veïns del Nord, mai he viatjat per aquelles terres, i tampoc hi ha gaires notícies de primera plana a la nostra premsa sinó és per algun fet molt important o impactant com el que tu recordes.

   Com dius, aquesta notícia és estranya i caldrà seguir-la per veure quin recorregut té. Fins i tot serà curiós saber si algun grup fa algun intent similar en algun altre país.

 3. Increïble! Sempre penso o que hi ha gent molt llesta o que tenen poques coses a fer… Ja veurem quant de temps passa fins que algú altre tregui una nova religió. Segur!

  • Són grups molt actius que lluiten per aconseguir que no es talli del tot l’accés a quasi bé tot sense haver de pagar. Les darreres mesures normatives als EEUU van en el camí més restrictiu possible.

   Són maneres distintes d’entendre quin és el paper de la informació que hi ha a Internet. Com a usuaris ens interessaria que hi hagués alguna solució a mig camí, entre l’idealisme d’uns i la fèrria normativització dels altres

 4. Què fort, pensaria que estem a 28 de decembre si no es que estem a gener 🙂

  • Ja, però no. És una realitat.

   Realment es pot pensar que és una broma, ja que té tots els elements per semblar-ho. Sembla que és una solució imaginativa que se’ls ha acudit per intentar seguir un camí en el qual ja porten temps, i d’aquesta manera deixar de ser perseguits com fins ara.

 5. Semblen divertits, però això de sacralitzar la informació així, a seques, prescindint de tot context, de l’interès que pugui tenir i per qui i per què (de la xixa, vaja), és molt propi del petit pessic de dogmatisme que ha de tenir tota religió com Déu (o santa Tecla) mana. Deu ser que es porta molt això de copiar.

  • És assenyat el que comentes respecte del context i original el joc de paraules que utilitzes.

   Aquesta religió, que ho és per pragmatisme i com una manera de defensar el que creuen per una via que no sigui penalitzada amb facilitat, té com la resta, el seu Déu i potser també una càrrega de dogmatisme, però no pretén ser una religió a l’ús, sinó una solució per als seus objectius. Tampoc promet la salvació eterna.

 6. No en tenia ni idea! Fa gràcia…tot i que pot ser una mica perillós, segons com… un lladre et pot robar les dades bancàries i defensar-se al judici dient que és la seva religió?

  • Bé, entenc el que dius i la teva prevenció, però la seva intenció no és aquesta.

   És una iniciativa original que aprofita una l’única via que segurament pensen els ha quedat per mirar de defensar el que creuen en referència a la lliure transferència de la cultura per la xarxa.

 7. Àustria va reconèixer el pastafarisme l’any passat… doncs… tampoc m’estranya molt això del Kopimi. La gent del partit pirata diu que serà la seva religió.
  Jo suposo que tot és una mica una forma humorística d’aprofitar escletxes legals per fer coses impactants i protestar contra les lleis que limiten l’intercanvi a internet.
  Si la llei SINDE es dura… espereu a la SOPA!!!

  • Entre els lectors i comentaristes d’aquest Bloc en tenim un de Pastafari (en Pons). El Partit Pirata està en l’origen de tot plegat, però és una organització diferent que la de l’església del Kopimism.

   Si, segur que hi ha un punt d’aprofitar allò que legalment és possible per fer-se veure. Ara bé, aquestes persones són punta de llançà del que pensen milions de persones. Entre el copyright per a tot i el tot gratis hi ha parades intermèdies en el camí cap a la cultura lliure (si més no, més lliure que ara. O amb uns preus molt econòmics).

   Sobre la nova llei del PP encara no en sé res. Imagino que és això que dius de la SOPA. La veritat és que és un tema que porto enderrerit. A l’igual aquesta SOPA se’ns atraganta com a la Mafalda!

   • La SOPA i ara la seva revisió la PIPA (caray, vaya nombres) són lleis internacionals promogudes pels E.E.U.U. Em temo que anem a sentir parlar-ne molt

    • Val, tal i com deia, no n’estava al corrent.

     He anat a Google i ara ja se que és això de SOPA, ProtecIP, i demés normatives que s’estan tractant d’implementar als EEUU.

 8. Uoooh! Així doncs, segons aquesta religió la Sinde és l’anticrist? Ho sabia, HO-SA-BI-A!!!

  Jo tinc tots els apunts de català penjats al bloc a l’abast de qui els vulgui consultar; no sé si això em converteix en seguidora, fidel, simpatitzant, monja…

  • Olé, apunts de català!! Gràcies, m’ho apunto. Que des que vaig aprovar mitjà l’unic valencià/català que treball es cuan vinc a aquest bloc.

   • Encara que el comentari sigui per la Montse, m’hi fico si m’ho permeteu. Recordo quan estudiaves per l’examen, i poc a poc vares anar fent els comentaris en català fina ara, en que t’expresses de manera fluïda i normal.

    Si entres al Bloc de la Montse, hi trobaràs coses molt interessants i útils.

    Per aquí sempre ets benvinguda.

    • No creguis tot el que veus … és que el traductor de google també ajuda xDD

     • Jo també utilitzo el corrector. I si escric en castellà, encara més (se m’escapen les “i” llatines, els accents oberts…). És del més normal i l’únic que indica és preocupació per fer les coses el millor possible.

  • Molt bo Montse! Doncs si, de vegades fins i tot se li veia la punta de la cua!

   Et converteix en persona normal (crec jo). Hi ha moltes persones que són molt geloses de les seves coses. Tret de segons quina documentació (que podria ser molt diferent segons el tema de que es tractés i de les persones que la tenen), la resta ja estaria bé que fos a l’abast de tothom. Seria una manera d’enriquir i millorar l’abast a la cultura.

   Pel que fa al tema monja, recomano la prova del cotó. Si tens el cutis i la pell com la de les monges, és que ho ets. D’altra manera, no. Potser ets seguidora de les seves idees generals.

   Ells diuen que a tothom li hauria d’agradar que el copiïn.

 9. Si fins ara teniem el Copyleft i el seu Sagrat Gurú Richard Stallman ara podem afegir una nova fe a tenir i practicar molt: el KOPIMI, alabat sia el compartir!!

  • Lloat per sempre sigui.

   Efectivament, això sembla un pas més (de gegant, en aquest cas) després del copyleft. I és que els suecs tenen un “puntazo”.

   És difícil posar-hi tanques al camp, ja ho deien.

 10. es pot tenir fe en 2 religions alhora? a part de pastafarista tb puc ser kopimista?

  • Ja sabia que t’agradaria.

   Podem consultar-ho, però no crec que ningú t’acusi de Politeista. Endavant doncs!

  • El gran MEV diria: fes el que vulguis!

   • Imagino que et refereixes al Monstre de l’Espagueti Volador (també podria ser: Mejor En València. És conya). Aquest moviment, el Pastafarisme, és força enginyós i divertit. Als EEUU i per tal de lluitar contra el Creacionisme i contra les teories del Disseny Intel•ligent han hagut de lluitar per la via legal i també des de moviments com aquest.

    Fes el que vulguis!

 11. És sorprenent! Sembla que aquesta gent es fa un fart de riure davant els seus ordinadors.

  • A Suècia hi ha un gran moviment per aconseguir la lliure circulació de la cultura des de ja fa una dècada. De moment són la punta de llança mundial en aquest aspecte.

 12. jajajaja. Poques vegades em sorprèn una notícia en aquests dies que corren i, alhora, em fa riure de valent. A partir d’ara, cada cop que copiï i enganxi alguna cosa pensaré que estic fent un bé a la humanitat i m’estic comprant un trosset de cel. Amb deus així potser torno a ser creient i tot.

  • Has d’elevar les teves pregàries al deu Kopimi (Copy me).

   Encara no ho hem vist tot en aquest Món. Què n’és de divertit de vegades!

   Els suecs, veig que tenen la seva conya.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s