Teories de la Conspiració

L’existència i extensió d’Internet i de les xarxes socials ha ajudat a que qualsevol catàstrofe o esdeveniment important que succeeixi, sigui explicat de manera immediata per determinats grups com el resultat d’una trama conspirativa.

El que caracteritza les Teories de la Conspiració i que ajuda a que hi hagi persones que se les creguin és el següent:

S’atribueix el que a succeït al muntatge d’un grup secret amb connexions amb el poder.

S’explica de tal manera que permet relacionar lògicament fets aparentment inconnexos.

Davant un determinat succés, la societat pot pensar que no se li ha explicat tot, i llavors es busca una explicació alternativa. La desconfiança vers els polítics ajuda a tenir aquesta sensació de que no s’ha explicat tota la veritat.

Es recolza en fets reals acceptats per tothom, des dels quals es fabriquen unes hipòtesis no comprovades però versemblants.

Creure-hi ens allibera, ja que podem pensar que una força oculta controla els esdeveniments i que poca cosa hi podríem fer.

Faig un recull amb algunes de les més conegudes:

Neil Armstrong a la Lluna el 1969

L’arribada a la Lluna. El 20 de juliol de 1969, es va trepitjar per primera vegada el nostre satèl·lit. Doncs hi ha qui creu que no va ser així i que tot és un muntatge.

L’origen de malalties com la SIDA, la Grip Aviar o la Grip A, hi ha qui creu que provenen d’errades sofertes en determinats laboratoris i encara hi ha qui va més lluny i pensa que és un pla secret per disminuir la població mundial.

L’assassinat de J.F. Kennedy. Hi ha qui no es creu la versió oficial d’un sol tirador.

La mort de Hitler o d’Osama Bin Laden. Hi ha qui creu que no varen morir en el moment o de la manera en que oficialment s’han descrit.

El Canvi Climàtic i d’altres fenòmens naturals com terratrèmols o tsunamis, ha qui creu que es provoquen des de la base Gakona a Alaska mitjançant el programa nord americà HAARP (investigació de l’aurora activa d’alta freqüència).

Atemptats 11S

Els atemptats de l’11S. Hi ha qui hi veu una conspiració del propi govern nord americà, per tal d’obrir les portes a una guerra oberta contra Al Qaida o determinats països.

El Triangle de les Bermudes. On desapareixen avions i vaixells sense deixar-ne rastre. Hi ha qui pensa que tot això està controlat i s’està amagant el que passa.

Les Profecies de Nostradamus. Hi ha qui creu que en la seva obra “Les veritables centúries astrològiques i profecies”, de 1555, hi ha explicats tots els fets més importants que han passat i han de passar al Món fins la seva desaparició.

Exemple de Chemtrails

Les Chemtrails (Chemical Trails). Són les esteles que podem veure sovint en els nostres cels i que són deixades per avions. Hi ha qui manté que no són esteles de condensació, ja que aquestes no s’esvaeixen tant ràpidament, i que són en realitat productes químics experimentals que deixen caure per veure que hi passa.

El Nou Ordre Mundial. Es diu que hi ha un pla per imposar un govern únic en el Món controlat per grups elitistes. El tema té connexions amb els Iluminati, l’església, governs de diversos països, les fortunes més influents, el grup Bildeberg i un llarg etc.

El Nou Ordre Mundial Reptilià. Els que el defensen diuen que una raça alienígena controla l’elit mundial amb la finalitat d’apoderar-se del Món.

Jesús Crist. Hi ha que creu que Jesús no va existir, qui creu que va estar casat amb Maria Magdalena i que varen tenir fills. Això enllaça amb el Sant Grial, l’Ordre de Sió i  els Templers.

Chichen Itza - Mèxic (foto pròpia)

La construcció de les Piràmides d’Egipte, les de Chichen Itza, Teotihuacan, Palenque o Machu Pichu. Per alguns, varen ser construïdes per ésser d’un altre planeta.

L’Àrea 51. És una base militar nord americana a Nevada, en la que segons alguns hi ha la nau alienígena estavellada a Roswell i es duen a terme experiments secrets relacionats amb races alienígenes.

Segurament l’antídot a tot plegat és el sentit comú, i pensar que sovint, l’explicació més senzilla acostuma a ser la real.

Així i tot, algunes d’aquestes teories tenen elements seductors.

Nota: A continuació incorporo aportacions que han fet els/les comentaristes: la Kar hi ha afegit les “Línies de Nasca”, l’AseHe, “les proves que les farmacèutiques fan amb nous medicaments”, “la Contaminació de les centrals que utilitzen combustibles fòssils” i “la de les radiacions producte de les antenes GSM que hi ha al terrats de les cases”. La Montse hi ha aportat “la dels que creuen que hi ha qui provoca que no plogui quan està a punt de fer-ho” i “la mort de l’Elvis”. Reflexionemhi, aporta la de la Terra buida.

Anuncis

32 responses to “Teories de la Conspiració

 1. Tomàs no has afegit la del Mou que creu q hi ha una conspiració mundial per afavorir al Barça?????
  Jajaja… el que més ràbia em fa de les conspiracions és que mai saps que hi ha al darrere, vull dir, mai saps si són veritat o no. Jo crec que algunes de les que has mencionat tenen un rerafons veridíc. D’altres en absolut… m’encantaria espiar per un forat i esbrinar la veritat!
  Curiosament la que no coneixia és una de les més actuals: la de l’11S. M’ha deixat de pedra!

  • És que aquest senyor no mereix ni això. Ho seu no és la declaració d’una conspiració, és una obsessió.

   Hi ha una pel•lícula de Nicolas Cage que es diu “la Búsqueda”, en que hi troben un llibre que presumptament passa de president dels EEUU en president en el qual anoten els secrets més secrets del món. Qui no voldria poder-lo tenir a les mans? És com el que dius de mirar per un forat…

   Bé, doncs de l’11S hi ha llibres i llibres i milions de pàgines i vídeos a Internet. És de les més conegudes. Hi ha algunes parts que fan pensar. Però a una bona teoria de la conspiració el mínim que li podem demanar és que ens faci pensar.

   • Vaja doncs ja veus que inculta que sóc amb el tema 11S… si et sóc sincera em fa por mirar-ho i tot, arribar a creure q el teu propi país pot sacrificar un munt de vides per guanyar diners amb petroli ha de ser molt dur.. per molt bésties que siguin allà.

    He vist la pel·lícula i està força bé, d’aquelles que et fa passar l’estona si més no. Però el llibre aquest no se sap si es real no???

    Jajaja ben vist lu del Mou! L’últim dia feia cara de malalt mental i tot.

    • Doncs sobre l’11S hi ha més escrit que sobre la Bíblia. De tota mena, des dels que semblem molt seriosos i amb arguments, fins el més frikis. És tot un món.

     No, el llibre forma part de l’imaginari popular. Ve d’allò que un pensa que el presidents dels EEUU, com a president d’un dels països més poderosos del món ha de tenir grans secrets. Secrets que després haurà de passar al seu successor i d’aquesta idea la d’un llibre que un bon dia va començar un president i que la resta ha anat continuant.

     Després del dimecres passat encara ha empitjorat el seu estat general.

 2. Som bastant escèpctica o no confio en la capacitat per aconseguir dur a terme algunes d’aquestes conspiracions, l’atzar i aconteixements no controlables o imprevists impedeicen que moltes coses surtin com esperam. Moltes d’aquestes teories conspiratives em semblen molt prepotents.

  • Tal i com dius, moltes d’aquestes teories, són això, teories. Algunes no tenen ni cap ni peus. Per contra, d’altres tenen aspectes o punts que tenen aparença de realitat.

   A més, de vegades costaria més porta a terme el que es diu a la teoria conspirativa que el que va suposar la consecució del fet de que es tracti.

 3. Ostres, el Miki no va fer una entrada semblant fa temps? La vertitat, l’entrada no la recordo gaire, recordo el comentari que li vaig fer… digues-me egòlatra! “Que m’encanten aquestes coses (tot i que no te les creguis són divertides de saber), que jo era molt fan d’Expediente X, que m’encanta una pel·li que es diu “conspiración” i que comença enumerant tot de teories d’aquestes” (http://www.youtube.com/watch?v=snqFHjpDpes)

  Doncs sí, n’hi ha mil i no sé per què alguna no pot ser certa… la meva primera reacció és pensar “ostres, doncs pot ser” però vaja, n’hi ha alguna que fa riure! Es podria considerar allò de la terra buida també com una teoria de la conspiració, oi?

  • No recordo l’entrada d’en Miki, però si torna a passar per aquí i llegeix el comentari potser hi posa llum al tema.

   He vist la pel•lícula i és molt distreta.

   Si, certament n’hi ha una bona pila per escollir. La de la Terra buida ni l’havia contemplat però tens raó que també és de les que sonen. He vist un vídeo en que algú presumptament pretén demostrar que hi ha un forat que connecta el Pol Sud amb el Pol Nord.

 4. El nou ordre mundial reptilià potser és una mica inquietant, però la conspiració per instraurar el vell ordre mundial mamífer encara més, potser perquè va tenir èxit.

  • Si, el Nou Ordre Mundial és de totes les teories segurament la que té més punts per ser en tot o en part, una realitat. Una realitat que es manifesta en la situació econòmica i social que bona part del Món està patint des de fa unes dècades. Guerres, fam, medicament que no arriben a tothom, desequilibris inexplicables, el Mercats…

   Hi crec bastant en aquesta teoria, o en bona part d’ella. Hi ha prou evidències com per a que tot sigui casualitat. Les reunions de liders mundials i al cap d’uns mesos les conseqüències en forma d’invasió, guerra, etc. El preu d’alguns productes bàsics…Tot indica que alguna cosa hi ha.

 5. Ja fa temps que no aconseguix diferenciar entre el que és real i el que no.
  Molt molt interessant i completa l´entrada.

  • Hi ha determinats esdeveniments o una part d’aquests en que no sempre és del tot fàcil prendre postura cap a les explicacions oficials o cap alguna de les alternatives que s’han difós. Hi ha alguna teoria que té cap i peus, si més no en alguna de les seves explicacions. Ara bé, d’això a que siguin la realitat en pot anar tot un món.

   Si ha resultat interessant, ja és molt. Gràcies.

 6. Un nou ordre reptilià? Això ho va llançar algú pensant en la sèrie “V” o més aviat en el fet que la majoria dels polítics són uns escurçons? Mmm… no sé, no sé… En tot cas jo passo de convertir-me en un bitxo que menja ratolins vius; espero que em deixin assimilar a les iguanes que són vegetarianes i s’escau més amb el meu perfil culinari.

  Aporto dues noves històries rares, tot i que no sé si són teories conspiratives o llegendes urbanes:
  – A un determinat poblet d’Almeria de cuyo nombre no puedo acordarme, s’afirma rotundament que quan està a punt de ploure apareix una avioneta que llença algun producte o fa vés a saber el què i provoca que no plogui. Es veu que això ho paga algun magnat malànima que es dedica als hivernacles. He intentat explicar-los que hi ha mètodes per provocar la pluja si la formació nuvosa és propicia (crec que es fa llançant-hi yoduro de plata, sal o gel sec, però tampoc hi ha garanties d’èxit) i que allò que en diem “escampar la boira” és una altra cosa, però no hi ha manera; no em creuen.
  – També hi ha qui afirma rotundament que l’Elvis és viu. Sí… em sembla que actua aquesta nit a Las Vegas amb en Michael Jacksons.

  • Ja veig que la de l’Ordre Reptilià t’ha agradat. És de les més extremes que he trobat. Segurament el teu punt de vista és molt més encertat que el dels seguidors d’una de les teories més estrafolàries que hi ha.

   La protagonista de la sèrie V, la nova versió, és ben atractiva, encara que mengi ratolins. Es tracta de no compartir els àpats amb ella!!!

   Ara que parles de les iguanes. A Mèxic n’hi ha moltes i en alguna ocasió les varem trobar menjant unes flors vermelles molt maques (no en se el nom), que floreixen molt a prop del mar.

   Si, el tema de provocar pluja des d’avions, avionetes o coets és una realitat que en alguns indrets forma part de la normalitat. Pel que fa a l’inrevés, és a dir, provocar que no plogui quan està a punt de fer-ho, no ho he sentit mai.

   La de l’Elvis vaig estar a punt de posar-la. Ara, amb la teva aportació ja forma part del pack. Editaré el post per posar-hi les aportacions teves i les de l’AsHe.

 7. Bon dia Tomàs,
  Sense dubte que no sabem tota la veritat d’alguns fets, ni la sabrem mai. Però d’aquí als extraterrestres… I que alguna conspiració deu existir també, però hi ha alguns que busquen quan a vegades les coses són ben senzilles o simplement encara no hem sabut esbrinar el que és.

  • Bon dia Eri,

   Si, jo també crec que hi ha qui està buscant els 5 peus al gat de manera constant. Hi ha qui no confia en res, tot està en qüestió des del seu punt de vista.

   El cert és que alguna d’aquestes teories té punt atractius i en alguna ocasió es fàcil pensar…, això té un cert sentit. També pot ser que hi hagi hagut conspiracions en temes en els qual ni tan sols els més escèptics hi hagin pensat.

 8. Iep! jo també vaig fer un post molt semblant fa anys:
  http://glamboy69.wordpress.com/2009/07/20/50-anys-de-conspiranoies-llunatiques/

  Algún dia escriuré un post sobre les teories de la conspiració del segle XVI-XIX més famoses: Atlantis i l’origen dels homes americans!

  • Acabo de llegir el teu post i he deixat un comentari. M’ha semblat molt interessant.

   La idea del psot que exposes té molt bona pinta i ja estic esperant a llegir el que explicaràs.

 9. Me les coneixo molt aquestes teories i n’hi ha que em semblen més possibles que altres. Hi ha de tot, però potser trobariem més imaginació i falsetats als medis tradicionals, el temps així ho demostra.

  • Bé, és un punt de vista alternatiu el que proposes. O sigui que segons tu: hi ha més “fenòmens estranys” en el medi tradicional, que no pas en el de les teories.

   La potència d’aquestes teories conspiratives rau en que quasi bé tots n’he sentit parlar sinó de totes les indicades, d’una molt bona part d’elles.

 10. Tot lo que has posat no és cert està clar. Lo del “triángulo de las Bermudas” sí, eh? jajajaja.

  I lo dels extraterrestres també que jo n’he vist algun passejant per la Rambla 🙂

  • Si, si…, el Triangle està totalment demostrar. És el més verídic de tots segur!!!

   Hi ha dies en que un pensa que, efectivament, a les Rambles hi ha alguna concentració alienígena.

 11. També hi ha qui creu que les antenes de GSM muntades damunt dels sostres dels edificis residencial causen cancers varis en els que viuen a l’edifici i empreses que paguen pasta perquè aquestes antenes s’hi muntin. La conspiració va fins i tot més enllà i certa gent dels tals edifici realment desenvolupa cancers…
  Després, n’hi ha qui pensa que l’energia obtinguda de centrals a base de combustible fossil és més bruta que la radioactiva. Certa gent de les ciutats contaminades per les cremades de combustible fossil es munta filtres a les finestres, els en hi treu negres de merda i et venen a parlar dels avantatges de l’energia nuclear.
  Per no dir res de les farmaceutiques! Quin estudiant no ha omplert mai un formulari on s’oferia a provar medicaments nous a canvi d’uns quants benvinguts calers? Hi ha qui pensa que les farmaceutiques volen controlar el món i qui pensa que als malalts passats d’una certa edat més val no curar-los que el seu manteniment és molta pasta.

  • És cert, el tema de les antenes! No hi vaig pensar però tens tota la raó. Aquest tems ha aixecat molts debats, tant a nivell científic, com a nivell popular. Pel que sé, crec que encara no hi ha conclusions definitives sobre el tema, en el sentit de que no hi ha proves concloents en cap dels dos sentits.

   Això dels filtres a les finestres no ho havia sentit mai. A Barcelona, el tema de la contaminació (sense tenir en compta la contaminació que tu esmentes, és a dir, només amb la “normal”), va per barris. Aquells barris amb carrers més amplis i aquells pels qual circulen millor els vents, estan més nets que d’altres. A la meva feina els filtres es canvien 3 cops a l’any perquè amb dos (com es feia abans) no n’hi ha prou.

   D’acord també, les Farmacèutiques donen per molt. Ara bé, les experimentacions si són voluntàries ja és un altre tema. El pitjor és allò que defensens alguns de que es fan experiments sense que la població n’estigui assabentada.

   • Personalment tinc una amiga que s’ha posat filtres a les finestres. Al meu país a la meva ciutat, és clar. 😛

    Si als experiments de les farmaceutiques es proven medicaments que els que els fabriquen encara no ho tenen clar quins efectes secundaris dolents en tindrienn però a les seves propies avies no se’ls donarien, com pots dir que les experimentacions són voluntaries?! O tu creus que als participants se’ls informa de *totes* les parides que en poden resultar del experiment però ningú no garanteix que sortiran? Hi ha molta gent inconscient, sí, però aquella no acostuma participar “voluntariament” als experiments. Jo encara tinc una caixa d’uns antibiotics que un cert metge em va receptar però després de llegir el prospecte no em vaig atrevir prendre. Va costar uns 30 euros la maleida caixa i per tot arreu a l’Internet et diuen que no prenguis tal antibiotic al no ser que estiguis molt però molt molt a l’extrem. És absolutament impossible no preguntar-te si el medicament pot resultar tan dolent, per què dimonis el fabriquen, recepten i venen?

    • Bé en aquí també hi ha moments de l’any en que hi ha molta contaminació. També en alguns carrers petits i amb molta concentració de circulació.

     No tinc molta informació sobre això de l’experimentació de fàrmacs en humans. Imagino que et fan signar documents conforme exoneres la farmacèutica de qualsevol responsabilitat. El que passa és que potser ni ells mateixos saben d’algun efecte secundari que pugui provocar el seu producte. Així i tot, en un moment o en un altre, per poder-lo posar a la venda de manera massiva, s’han de fer proves amb humans. És un tema complicat realment.

     La indústria farmacèutica és monstruosament gran i molt poderosa, ja que ven productes que en un moment o un altre necessitarem. És normal que nosaltres dipositem un cert grau de confiança en el que venen les farmàcies. No podem desconfiar de tot. Ara bé, com dius, hi ha massa notícies sobre fracassos de medicaments que ja estan a la venda i això no hauria de passar.

 12. Si hi ha desconfiança vers la realitat que ens mostren els polítics i els mitjans de comunicació déu ser per alguna cosa, no?
  Molt bo això de les Chemtrails; no ho sabia. I si he de triar un nou ordre, em quedo se’ns dubte amb el reptilià: diuen que és positiu aprendre noves llengües, no?

  • Si, arreu del món hi ha desconfiança creixent vers els polítics. Una part de les persones desconfiades van més enllà i cerquen explicacions alternatives a la versió oficial. De vegades de manera intel•ligent i de vegades més barroera.

   Això dels Chemtrails és famós a Internet, Grups a Facebook…, vull dir que té molts seguidors.

   El Reptilià és dels més extrems que hi ha. Entronca amb la ciència ficció.

 13. El meu preferit es el dels Chemtrails, sembla mentida que la gent es pugui inventar tantes parides a partir de qualsevol cosa. A veure si soc capaç d’arrancar una conspiració sobre per què els repartidors de pizza són sempre masculins…

  • El de les Chemtrails dona molt de si. Ens ruixen amb tota mena de productes. Són proves gratis. Podrien aprofitar per fer-nos més feliços.

   És cert, les vegades que ho he vist, eren repartidors masculins. En aquí hi ha “gato encerrado”. Si tires del fil encara hi trobaràs alguna cosa interessant.

 14. Molt seductors.

  Jo crec en el nou ordre mundial. Capitalisme salvatge en favor d.una elit.

  També hi ha l.interessantísssim tema de les pedres d.ica i les linies de nazca.

  • Hola Kar, què bé veure’t per aquí!!!

   En favor de la Teoria del Nou Ordre Mundial hi ha molts indicis (les reunions entre els governs dels països més poderosos, els mercats, les grans borses mundials, el mercat de secundaris que domina alguns dels aliments bàsics, la gran banca, les gran petrolieres, les grans empreses del gas…). Les reunions anual del grup Bildeberg, etc.

   Les pedres d’Ica no sé que és. El tema de les línies de Nasca és una molt bona aportació, que podríem posar juntament amb els de les piràmides d’Amèrica del Sud i Centre Amèrica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s