Europa a Grècia, l’abraçada de l’ós

Les mesures anticrisi que imposen des d’Europa no estant ajudant a Grècia a sortir del pou. Un pou que en bona part han creat ells mateixos, és cert, però del qual Europa no els està ajudant a sortir de manera digna i eficient.

Els crèdits europeus aprovats per a Grècia ja superen els 200.000 milions d’Euros, però el dèficit,  el deute i les despeses financeres que aquests generen han fet que el seu Deute Públic arribi al 160% del seu PIB.

El nou préstec europeu aprovat per la Troica (Comissió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional), servirà en un 70%, per pagar deutes anteriors, és a dir, no per reactivar l’economia.  A més, la seva concessió, incorpora noves retallades i tindrà al país endeutat durant 40 anys.

Què significa això per al poble hel·lè? Doncs, la creació de nous impostos, la pujada dels existents, retallades en els sous i les pensions, l’eliminació dels convenis col·lectius, el cobrament pels serveis sanitaris i l’eliminació de serveis públics.

En el cas que el Govern Grec no aprovi les retallades demanades per la Troica, el préstec no arribarà, i en aquest cas Grècia es pot veure abocada a la Fallida. Moment a partir del qual es poden plantejar si no és millor sortir de la zona euro.

Totes aquestes mesures propicien que l’economia s’aturi, que tanquin empreses, que desapareguin autònoms, que disminueixin els cotitzants a la SS i  que s’incrementi el nombre de persones que esperen cobrar l’atur.

I el pitjor de tot és que amb això no n’hi ha ni per començar. Algú pensa que Grècia podrà retornar el que deu? Ja fa temps que es parla que s’haurà d’aplicar una quita del 50%.

A les manifestacions d’ahir ja es varen cremar banderes alemanyes i nazis.

Tot això ens sona, oi que si? Doncs millor, perquè en aquí estem comparativament millor, però tampoc tant.

Espanya té un Deute Públic d’uns 700.000 milions d’Euros, que ens comporta unes despeses financeres d’uns 28.000 milions d’Euros per aquest 2012, més altres 9.000 milions de les Comunitats Autònomes (2.000 milions Catalunya).

Per fer-nos una idea, això significa el pagament d’uns 77 milions d’Euros al dia només en interessos, o 888 Euros per segon (més del cost d’un Salari Mínim Interprofessional per segon).

El Deute Públic dels Estats és com l’abraçada de l’ós, que no et deixa respirar.

Molts Estats han portat a la població a un estat de dificultat respiratòria. Un quadre clínic que es complica per a les famílies que tenen deutes privats (préstecs, hipoteques…), o per a les que tenen membres a l’atur o amb feines precàries. I n’hi ha moltes en les quals es donen tots aquests supòsits a l’hora.

Només amb l’aplicació de mesures constrenyedores no anem enlloc. A Grècia se li està posant una pedra al damunt enlloc d’ajudar-la a surtir del pou.

Que els nostres governants portin molta cura amb les mesures econòmiques que implementin. És important reduir el dèficit públic, però sense mesures de reactivació, l’activitat econòmica s’atura i la recessió es mou a l’alça.

Que no ho veuen? La previsió de dèficit s’incompleix any rere any malgrat les retallades implementades. Mentre, l’Estat segueix incrementant el seu deute (que és el de tots) i els interessos que haurà (haurem) de pagar per retornar-lo.

El cercle viciós. L’abraçada de l’ós.

Què algú ens guardi dels nostres polítics!

Anuncis

18 responses to “Europa a Grècia, l’abraçada de l’ós

 1. És casualitat que fem servir el mateix verb, contreure, per parlar de malalties i de deutes? I que en algunes llengues, com ara l’alemany, la paraula per dir deute i culpa sigui la mateixa (shuld)? Potser ens fiquem en aquests merders econòmics absurds, els grecs, nosaltres i tothom, perquè ens ho hem muntat fatal d’arrel; i la llengua (les llengües) ho reflecteix.

  • Les llengües, potser per antigues, són molt savies.

   L’arrel de tot està en gastar més del que es té. Aquest invent del Deute Públic, d’on ha sortit? Si els Estats tenen un pressupostos que s’aproven, perquè es tenen que endeutar? Però no estava tot reflectit en els pressupostos?

   Ja se que això és molt innocent, però en algun moment algú hi va començar i la resta s’hi ha apuntat al carro.

 2. Grècia és el camí, no el que hem d’agafar, el camí que portem. Jo no crec amb solucions keynesianes ni tampoc amb les neolliberals, caldria trobar altres solucions, com a mínim intentar-ho…

  • De moment la Troica no fa el que tu suggereixes, les “solucions” emprades porten a Grècia a l’estrangulament.

   Esperem no arribar al nivell de Grècia, ja que ens ho faran passar molt pitjor del que podem arribar a pensar.

 3. Tot això fa molta por

  • La veritat és que ens ho estan fent passar malament. Els telenotícies van plens de males notícies (atur, dèficit, tancament d’empreses…). Vull ser optimista i pensar que en pocs mesos estarem molt millor.

 4. Tinc un cacau de xifres que farà que en qualsevol moment “me dé un pallá”. Entenc (o espero) que el problema Grec és l’endeutament de l’estat i el d’aquí l’endeutament privat (o alguna cosa així em va semblar), però al cap i a la fi l’economia pateix de la mateixa mala salut. Però animeu-vos tots, perquè amb la reforma laboral que s’aprovarà demà sí que ja estarem arregladets del tot 😦

  • El problema d’aquí és tal i com dius un problema de deute privat, però també comença a ser un problema de deute públic ja que estem com al 75% del PIB pel que fa al deute, i les darreres operacions de deute s’han fet a uns tipus d’interès molt alt.
   També hi ha un problema de sanejament bancari, perquè aquestes entitats mai han regularitzat els seus comptes pel que fa al tema del Totxo (tenen terrenys i vivendes comptabilitzats a preus d’abans de la crisi, és a dir, a un preu major del preu actual de mercat).

   La reforma laboral serà dura…, i després vindran les mesures d’acompanyament als pressupostos de la Generalitat. Total un any fantàstic. Ja diuen els maies que això s’acaba enguany. I amb raó.

 5. Es el mateix que porto dient jo des del moment 0 de la crisi: les retallades son un cercle viciós que impedeixen crear consum i ocupació. Més Keynes i menys Troika!

  • Curiosament a Europa, la majoria de partits, d’esquerra, de centre i de dretes han optat per les retallades per tal d’arribar al dèficit zero, sense valorar prou que d’aquesta manera l’economia es fa frenant i frenant fina a l’atonia total. Sense mesures que impulsin l’economia i nomes amb retallades no ens en sortirem.

 6. Déu n´hi do! El grecs s´han autogenerat el deute…M´explico el seu tarannà sirtaki i trencador de plats, com jo sempre els anomeno, els ha portat a aquesta situació límit…Vaig llegir que feien truquets per no pagar impostos per ex: trucaven els contadors de la llum i del gas i així la consumien de franc…També amb el telefon( que no se si és una companyia nacional)….sense comentaris.

  • Si, s’ha sabut que els comtes nacionals estaven “trucats” a l’hora d’entrar a la zona Euro, i també que entre les empreses i la població hi ha hagut pràctiques com les que expliques. A banda d’una gran economia submergida (és clar que a Espanya també n’hi ha, i molta).

   Estem d’acord en que en gran part el problema és enterament d’ells, però les mesures europees els estan acabant d’enfonsar.

 7. Ai mareta, més val no pensar gaire…

  • Avui mateix la premsa explica que sembla ser que Grècia ha acceptat les darreres retallades i per tant hi haurà préstec. Ara estan discutint la “quita” amb els bancs i estats que tenen deute grec, que sembla serà d’uns 100.000 milions d’Euros.

 8. consola veure com sempre hi ha un país pitjor que el teu, de moment…

 9. Si Europa (vegeu també Merkel i Sarkozy) està prenent mesures tant dràstiques és perquè té moltíssims interessos posats en Grècia.
  S’ha escolta molt últimament, que si cau Grècia nosaltres anem al darrere. No hi estic d’acord. Qui va al darrera de Grècia són Alemanya i França que tenen comprat una gran part del seu deute amb una gran part dels seus diners. És per això que s’estan prenent aquestes mesures. I, desgraciadament, els que paguen els plats trencats sempre són els mateixos: el poble.
  Només nosaltres ens podem guardar dels nostres polítics!!

  • Si, segurament l’eix Merkocy és molt fort i els seus països i els seus grans bancs tenen molts interessos a Grècia. Tenen molt a perdre si Grècia entra en fallida.

   Ara bé, les coses estan difícils. Difícils si Grècia accepta el nou préstec, que comporta noves i fortes retallades, amb el conseqüent enfrontament al carrer amb els seus conciutadans i Difícil si Grècia no accepta, ja que això significaria o deixar que Gràcia caigués o posar en marxa un Pla B, que hores d’ara tothom diu que no existeix.

   D’acord, en aquesta llarga Crisi, sembla que tots els plats trencats els està pagant la classe mitjana i les classes més desfavorides.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s