Quin lloc ocupes entre els 7.000 milions d’habitants de la Terra?

Vaig trobar un enllaç a la BBC que permet saber en quina posició estem, en funció de la nostre data de naixement, respecte dels 7.000 milions d’habitants del Planeta. Es donen també dades en funció del país i del gènere que indiquem. 

Vist això, vaig pensar que valia la pena aprofundir en el tema incorporant dades sobre l’Esperança de Vida (EV) segons el lloc de naixement.

Per EV entenem la mitjana de la quantitat d’anys que viu una determinada població en un cert període de temps.

A nivell global hi ha moltes diferències segons diferents zones del món:

 • Europa: 78,4 anys d’Esperança de Vida
 • Amèrica del Nord: 77,6
 • Oceania: 74,0
 • Amèrica del Sud: 71,5
 • Àsia: 67,3
 • Àfrica: 49,1

La mitjana mundial és d’uns 67 anys. Pot semblar poc, però cal recordar que a principis del segle XIX era d’entre 30 i 40 anys.

Les diferències són brutals, però són les esperades, per conegudes.

Àfrica és el continent que, de mitjana, té una EV menor. Algunes dades complementàries ajuden a entendre el perquè:

A països com Angola i Zàmbia les instal·lacions sanitàries no arriben ni al 50% de la població.

I encara més sagnant, a països com Libèria, Angola, Lesotho, Txad, Guinea Bissau, Moçambic, Serra Lleona o Zàmbia, més del 50% de la població disposa de menys d’1 Euro al dia per sobreviure.

Mentre els països desenvolupats lluiten per a que les seves poblacions consumeixin menys alcohol, fumin menys i es disminueixin les taxes de sobrepès, a molts altres països del món la sanitat no cobreix a una bona part de la població, hi  ha manca d’aigua potable i d’aliments i una pobresa extrema.

Amb l’excusa de la Crisi hi ha el risc que alguns països redueixin l’ajut que es destinava als països més pobles, la qual cosa faria empitjorar la situació d’aquests.

Tot això ajuda a entendre una mica més el perquè no és el mateix néixer en un lloc que en un altre de la Terra. La nostra vida seria una altra ben diferent si haguéssim nascut a Zàmbia per exemple.

Anuncis

22 responses to “Quin lloc ocupes entre els 7.000 milions d’habitants de la Terra?

 1. Cuando yo nací, aún Camarón fumaba Camel.Un dato para la esperanza?

  • Con estos datos se puede deducir que eres joven o muy joven, y por lo tanto las esperanzas, a nivel estadístico, són buenas, ya que la esperanza de vida sigue aumentando.

 2. Plantejar-se com hagués estat la nostra vida si haguéssim nascut en un altre part del planeta és complicat, però de ben segur que hagués estat molt diferent.

  • Si, i tant que és complicat. Solament ho vaig apuntar amb la intenció de deixar-ho escrit per fer pensar. Un fet que no depèn de nosaltres com és el de néixer, condiciona d’una manera brutal les possibilitats de la nostra vida futura.

 3. Jarr Àfrica té la mateixa mitjana d’edat que a la Prehistòria!!!

  • A l’Àfrica encara no s’ha aconseguit eradicar moltes de les infermetats que a Europa (per exemple) ja fa dècades que no existeixen. Per altra banda, la sequera, la manca d’aliments i les guerres segueixen castigant aquest Continent.

   Ara bé, la dada que aportes fa pensar que resten moltes coses que fer a l’Àfrica per ajudar a que surtin d’aquesta situació.

 4. Mare de Dèu ja som el doble de població que quan jo vaig néixer…

  When you were born, you were the:3,695,872,022nd
  person alive on Earth.

  Ara que pel que diuen que em queda…

  • Si Miki, això creix sense parar. El nombre d’habitants ja fa temps que és un tema preocupant i se’n podria parlar molt sobre la pressió que aquest gran nombre de població exerceix sobre el Planeta.

   Estàs situat a la part jove de la població mundial. Encara et queda molta corda

 5. Un moment, un moment, un momeeeeent! Aquí tothom explicant les seves intimitats i ara que m’hi fixo vós no heu dit el què. Digueu-me, senyor Tomàs: hem de pensar que ha estat un descuit (immediatament reparable) o potser un rampell de coqueteria?

  PS: I aquí és on em fa un “unfollow” i deixa de parlar-me de per vida (bé, d’escriure’m) 😦

  • És que en fer el post, vaig donar per suposat (ja veig que de manera equivocada) que es faria més èmfasi en la segona part del post, i que la primera part s’utilitzaria més com un divertiment.

   No estic en la mateixa part en la qual tu et vas situar. Què hi farem!

   • Ai, ara em fas sentir frívola i banal per haver obviat la segona part del post; espero que serveixi com a excusa que el títol ha condicionat el caire del comentari.

    Va una aportació més seriosa: l’altre dia vaig sentir que a hores d’ara entre la població mundial l’obesitat i el sobrepès es cobra més vides que la desnutrició. Porto una estona buscant les dades però no me’n surto: he trobat en una pàgina de l’OMS que anualment hi ha 2,6 milions de morts imputables al sobrepès, però no he trobat les dades de la insuficiència ponderal, per tant no puc afirmar que el que vaig sentir sigui cert. En tot cas, independentment de la xifra, ja és ben trist que mentre part de la població pateix aberrants privacions, d’altra rebenta literalment per l’excés.

    • No, de cap manera. El que s’ha equivocat en el plantejament o en les expectatives he estat jo, ja que les vostres respostes han estat unànimes. El títol pot haver condicionat el resultat.

     No ho sé. El cert és que el sobrepès ja és un problema de salut en alguns països.

     La periodista Priya Shetty, que escriu sobre salut i drets humans, diu que cada anys moren al voltant 1,5 milions de nens a causa de desnutrició severa.

     Com dius, mentre uns països presenten desnutrició en part de la seva població, en d’altres hi ha problemes de sobrepès. Ara bé, una part del sobrepès és degut no només a menjar més del que es necessita, sinó pel tipus de menjar que s’ingereix.

 6. A l’anglesa, sóc la persona que fa 4,411,618,145, amb tanta coma em sento multifraccionat.

  • Ja saps que en qüestió de números, les seves comes són els nostres punts i els nostres punts, les seves comes. Com són els anglesos oi? O com som nosaltres, ves a saber.

 7. Aviam si ho faig bé…(sóc de francès)…Quan vaig néixer era la núm 3.710,581,806th i després surt aquesta xifra…77,854,013,325 th que no entén que vol dir…
  Però sí, un colapse brutal…arribarà un dia que caminarem com sardines enllaunades.

  • Aquesta segona xifra per la qual demanes correspon al càlcul aproximat de les persones que han viscut entre la data que tu has indicat i 50.000 anys AC. De fet en donen una explicació més detallada: ambdues dades estan calculades amb dades de les Nacions Unides. La xifra per la que demanes l’han calculat amb la metodologia seguida per Carl Haub.

 8. When you were born, you were the:
  4,807,923,963rd
  person alive on Earth

  Average life expectancy is 77.2 years

  A veure si es veritat…

 9. Ocupo la posició 3.512.412.713, per tant pels pèls estic dins de la meitat “jove” del planeta. Per cert, mentre ho estava mirant la xifra d’habitants anava augmentant i agumentant i augmentant i augmentant… Ai, quin estrés!

  • Si, això és un no parar. La fàbrica de producció de petits humans no sembla parar mai.

   La gràfica ens dona informació sobre la immensa quantitat de persones joves que habiten el Planeta. Uns 2.500 milions de persones tenen menys de 30 anys. Els dos extrems de la gràfica ens haurien de fer pensar. Hi ha tants milions de joves i tants milions de persones grans que caldria pensar un món futur per a aquests perfils de persones.

 10. Quan vaig néixer vaig ser el número 4,754,622,148, que fort! No fa pas tant com perquè la població mundial hagi crescut tant!

  • Si, en la gràfica es pot veure que el 1968 hi havia la meitat de la població actual. En menys de 50 anys, la població mundial s’ha doblat. Caminem cap a un possible col•lapse!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s