Lo que tu necesitas saber para esto…, son dos tardes

He llegit a “el Periódico”, que el Parlament de Catalunya es gasta uns 7.500 Euros a l’any en classes d’anglès per als seus membres.

No discutiré si en el moment actual cal gastar-se diners en això, ja que la línia que separa el comentari, del comentari demagògic és molt fina, i no és aquest el tema del post.

El que vull destacar és el següent:

Les persones que ocupen alts càrrecs i llocs estratègics en els governs, parlaments o càmeres de representants, no haurien d’arribar a aquests càrrecs ja preparats?

Per trobar feina, en la majoria dels casos, els aspirants han de demostrar un seguit de coneixements. Perquè doncs per a qui ens representa no és exigible un determinat nivell de formació?

Es pot suposar que per arribar a un alt càrrec, hi ha hagut abans una llarga trajectòria política. La persona que aspira a assolir un alt càrrec, s’hauria de preparar per disposar d’uns coneixements que li seran molt útils en la seva tasca. Així, quan hagi de tractar amb els seus assessors i gabinets tècnics els podrà entendre o discutir-hi.

Els càrrecs polítics són a la vegada encàrrecs, de manera directa o indirecta, dels electors, que els han escollit com a persones preparades per fer front al que s’han compromès.

No es tracte de demanar súper homes o súper dones, que ho sàpiguen tot. Però entre això i algunes situacions que hem hagut de veure hi ha un gran espai intermedi que s’ha de professionalitzar més.

Dos exemples il·lustratius en podrien ser aquests:

Tots hem vist el baix nivell d’anglès que han demostrat alguns alts càrrecs polítics, presidents del govern inclosos.

Un altre exemple ens el va facilitar el 2003 un micròfon obert quan va gravar el següent:

Un novell ZP havia fet una intervenció davant diputats dels seu partit per preparar el debat de Política Pressupostària que s’havia de celebrar al Congrés dels Diputats. En acabar, el llavors Secretari d’Economia, Jordi Sevilla, li va dir:

“Se te nota todavía inseguro. Has cometido un par de errores. Has dicho que aumenta la progresividad en lo del sistema fiscal, y lo que aumenta es la regresividad…, pero son chorradas”.

Per acabar dient-li: “Lo que tu necesitas saber para esto…, son dos tardes”.

Anuncis

26 responses to “Lo que tu necesitas saber para esto…, son dos tardes

 1. Una oferta de feina vista la setmana passada: recepcionista, 800€, quaranta hores setmanals, demanen: castellà, català, anglès, alemany, francès i rus. Aquí ho deix… I un polític molts dels quals segur que hauran d’utilitzar de tant en tant l’anglès ni se’ls hi exigeix i a sobre tenint sous molt més elevats que la resta dels mortals. Fa moltíssima ràbia!

  • És clar que fa molta ràbia.

   Els mateixos polítics que tracten de les reformes laborals (les d’ara o les anteriors), potser no serien escollits en segons quines feines a la vista del seu currículum.

 2. Així anem… “no hace falta decir nada más”
  I la merda punxada en un pal de nivell que rebem els estudiants d’escoles i instituts públics d’angles. Aquí sí que es nota la diferencia amb les privades, tots ens hem d’apuntar a una academia després de portar deu anys fent com a mínim tres hores a la setmana d’aquesta llengua. Indignant.

  • Hola Born,

   És curiós i important el que dius. Un/a estudiant que ha rebut classes d’anglès al llarg de 10 anys hauria de “dominar” aquest idioma. Alguna cosa falla en aquest sistema. El nivell de cada curs no s’assoleix? Els continguts entre els cursos es repeteixen i no s’avança? No hi ha nivell entre el professorat? No es considera una prioritat?

   • Gràcies! exactament així ho veig jo, preocupant i penos! És com si tots aquest anys i diners invertits no servisin per res. Jo em pensava que havia tingut mala sort i havia encadenat un munt de profes inutils donant-me aquesta assignatura però un cop arribat a la uni vaig veure q tots estavem igual. Els de la pública, perque els de privada tenen el First des de 3r d’ESO, aquesta desigualtat t’asseguro q amb la gent que m’he trobat no es repeteix en altres assignatures. El problema?? Jo el veig en un enfocament massa… fixe, podriem dir, de l’assignatura. Gairebé cada curs feiem el mateix i bàsicament ens decicavem a la gramatica i al vocabulari… res de redaccions, ni listenings ni speackings. Els examens eren molt simples i estudiant poc te’ls treies, la gramatica anglesa no és complicada i el vocabulari és empollar i ja està. El professorat no parlava en angles! Imaginat una classe d’angles en català o castella! Nosaltres erem conscients de que pringariem bé en aquest tema i cada vegada q la professora es posava malalta feiem una festa perquè en venia una de jove i aprenies el doble (sí,sí, entrava i parlava angles i tot!)… Bé, no m’extenc més que tampoc era el tema del teu blog però jo personalment ho trobo indignant. Un últim apunt: obviament hi haurà professorat bo que exigirà un bon nivell a l’alumnat i aquests sortiran parlant angles sense problemes però em temo q en la majoria de casos no és així.

    • Tal qual, a Barcelona hi ha escoles privades que eduquen en quatre idiomes als seus estudiants des de petits.

     Com dius, en aquestes escoles des de ben jove un ja obté alguns dels títols internacionals d’idiomes que d’altres estudiants s’han de treure de més grans després d’haver-se inscrit en alguna acadèmia privada o d’haver rebut classes particulars.

     Segur que hi ha casos i casos, però tu ens aportes el teu i el d’altres companys/es que dius estan en el mateix o similars cas i nivell que tu, i això és un símptoma.

     Realment és estrany en aquests dies que les classes d’anglès no es facin en anglès!

     Espero que el teu nivell hagi millorat i que ho hagis pogut comprovar en el teu darrer viatge.

 3. In-tras-cen-den-cia

  • Yo no lo considero instrascendente, si es lo que querías decir. Me parece importante la formación de los políticos que no representan y que deciden muchas cosas que nos afectan.

 4. Mari Conde Playa

  Hola, a mi no em sembla malament la formació continua, no cal anglès per exercir de diputat al Parlament de Catalunya….

  • Hola Mari, benvinguda,

   En a mi també em sembla bé i necessària la formació contínua. El que comento és que els/les diputats/es i senadors/es i d’altres alts càrrecs ja haurien d’arribar a aquests càrrecs molt preparats.

   No em sembla bé tanta dependència dels equips de col•laboradors i d’assessors especialitzats, encara que finalment sigui el “polític, el càrrec” el que pren les decisions.

   No cal saber anglès dins les parets del Parlament de Catalunya, però en les relacions internacionals segur que si. Imagino que hi ha un alt percentatge de parlamentaris que parlen anglès, però tant en el Parlament català, com en l’espanyol hem vist exemples en que no era així, i em segueix estranyant.

   Seguint amb el que deies de la formació contínua, és d’estranyar que alguns alts càrrecs no la segueixin. Segur que en el seu dia a dia tenen més feina de la que poden fer, però hi ha aspectes que cal cuidat si no els tens coberts amb coneixements anteriors.

 5. Recordo perfectament aquella frase, i per si voleu riure una estoneta us diré que ahir en ZP era a Venezuela donant lliçons de com es estiona una crisi.

  Literalment he pogut llegir això:

  “Invitado a participar en la XLII Asamblea Anual de las Cámaras de Comercio Venezonala (Consecomercio), el ex mandatario y dirigente del Partido Socialista Obrero Español (Psoe), disertará en un conversatorio denominado: “Decisiones oportunas en tiempos de transformación”.

  I ara ja ens en podem anar a dormir tots…

  • És mes, segur que li han pagat, i molt bé, aquestes conferències. A Veneçuela no han d’estar molt al corrent de com han anat les coses a Espanya com per encarregar-li a ZP aquesta conferència.

   Això de “decisiones oportunas”, no garanteix que les decisions siguin encertades.

   Caldria saber si les seves receptes seran o no tingudes en compte per qui ha de prendre decisions en aquell país. Jo m’ho pensaria molt.

 6. Això mateix hem dit a la meua casa moltes vegades!!! “Les persones que ocupen alts càrrecs i llocs estratègics en els governs, parlaments o càmeres de representants, haurien d’arribar a aquests càrrecs ja preparats”

  No puc entrendre que per vendre quincalla siga necessari saber idiomes i i un president de la nació no sàpiga com a mínim anglès. Ja podria haver-se preparat durant la seva carrera política i haver fet cursos intensius o alguna cosa!!!

  • Així ho veig jo també. En el cas de no saber-ne abans, al llarg dels anys en que es tarda en arribar a un alt càrrec hi hauria d’haver temps per preparar-se en diversos camps, entre d’altres en idiomes.

   Com dius, per a molts treballs et demanen una formació determinada, en canvi per ascendir en el món de la política doncs resulta que no cal cap formació.

 7. Ara per ser polític resulta que cal estar preparat acadèmicament? i jo que pensava que per ser polític calia tenir molts bons “enchufes”… que enganyat que he viscut tot aquest temps!!

  • En aquest tema millor “unplugged”.

   Això és que quan llegeixes notícies relacionades ho fas condicionat perquè els hi tens mania.

   Caldria superar aquestes èpoques en que s’aconseguien fidelitats basades en “enchufes”.

 8. Mira, avui estic esplèndida i et diré que no em sap greu que s’inverteixin aquests diners (per a mi la formació no és despesa). Crec que totes les empreses haurien d’insistir més en la formació contínua dels qui hi treballen i en aquest cas concret em sap menys greu que paguin per evitar fer el ridícul quan surten de casa que no pas que se’ls gastin en mariscades (que haberlas, haylas).

  Ara bé, una altra cosa és el tema de la trajectòria que duen els polítics: no tinc ni idea de com s’ho fan per estar on són i fins i tot et confesso que quan en veus alguns de prop te’n fas creus (però creus, eh!). Si per una plaça d’administratiu et demanen que responguis qüestionaris dignes d’un magistrat, no sé què es necessita per ocupar determinats llocs, però ja t’avanço que estudis qualificats, no (i fins aquí puc llegir).

  I per acabar la xerrera (quin dia porto!), dir que no està gens malament això de confondre la gimnàsia amb la magnèsia i que a sobre et diguin que “no pasa ná”. I el més trist és que potser tenia raó perquè en aquest país de pandereta veig que tot sovint compta més el “com es diu” que no pas el “què es diu”. I així ens va. Per cert, juraria que definitivament en ZP no va trobar mai el temps per a aquelles “dues tardes” 😉

  • En a mi tampoc em sembla malament que les empreses o les administracions públiques inverteixin diners en formació, em sembla necessari.

   Entenc perfectament el que expliques en el segon paràgraf. És una realitat de la qual el públic en general no s’ha preocupat massa (o potser és només una impressió meva). No es tracta de convertir els parlaments en universitats (que tampoc és garantia suficient), sinó de que es tingui en compte.

   Vaig llegir una entrevista posterior que li varen fer a Jordi Sevilla, en la qual li demanaven sobre la famosa frase. Explicava que la famosa frase es referia a que per preparar el debat pressupostari en el Congrés en tenien prou amb dues tardes.

   Tot l’assumpte feia ferum. La sensació de que no cal entendre els conceptes i per tant no entendre el sentit del que es diu i que el més important és vestir-ho d’una dialèctica que faci que els demés s’ho empassin.

 9. Aquest és un tema que a casa sempre s´ha comentat. A la gent ” de a pie” ens exigeixen el “oro y el moro” per assolir una feina. Sempre he sentit a dir , i en persones de diferentes ideologies polítiques, que en Jordi Pujol era un exemple a seguir; que pocs que arribessin a ser presidents tindrien la formació idiomàtica d´aquest.

  • Hi ha polítics que realment tenen una molt bona i amplia formació (imagino que la majoria), però alguns dels que hem conegut tenen llacunes importants, o és que potser les mancances són en camps que es “veuen” molt, com la de la formació en idiomes.

   Pel que dius sobre els “de a pie”, per aprendre idiomes, no queda d’altra que formar-se a l’estranger o matricular-se (i pagar) en alguna acadèmia o similar. És d’esperar que les noves generacions arribin a l’edat adulta amb aquest aspecte ben resol.

 10. Chorradas, hombre! Com dir que “The time is very bad today” que va dir no sé quin president referint-se al mal temps que feia aquell dia, o l’acudit aquell tan graciós de “I’m sorry”, l’altre diu “I’m sorry too” i el tercer diu “I’m sorry three”!!!

  • Si, el que molesta és la banalització que hi ha en la conversa vers el tema del que parlen. És molt poc professional.
   Ve a dir, total, pots dir el que vulguis perquè quasi bé ningú dels que t’escoltin sabrà distingir si el que dius té sentit o no. O que amb poc que sàpigues ja te’n sortiràs.
   Imagino a ZP pensant…, espero que a ningú se li acudeixi preguntar res al respecte.

   • Huhu, “Yo lo que quería decir es…”

    M’acabo de plantejar fer baixar l’atur posant un traductor titulat al costat de cada polític de pa sucat amb oli.

    • Molts ja l’han de portar el traductor, més dels que sembla normal a aquests nivells.

     No s’acaba d’entendre com pot ser que això encara succeeixi.

 11. Tenim uns presidents i una monarquia que no coneix totes les llengües oficials de l’estat i que amb prou feines es defensen amb l’anglés (ja ni dic el francés o el xinés), i som nosaltres els que tenim que deixar-nos la pasta en cursos de llengües per poder accedir a una feina. Un cop més, pringuem els mateixos.
  Em pregunto com anirà el Rajoy amb l’alemany, ara que ha de tratar tant amb la Merkel?

  • Ja saps que això de les llengües “oficials” per a molts encara és un tema sense importància i que fins i tot sobrer, ja que com sabem de llengua oficial només n’hi ha una.

   Crec que Aznar, ZP i Montilla no anaven gens sobrats d’anglès. Aznar, si més no, parlava català “en la intimidad”.

   Si volem saber anglès i ja que el Parlament no ens ho subvencionarà, i a no ser que estiguis en una empresa que tingui sensibilitat en aquests temes de formació, doncs toca que cadascú s’ho pagui de la seva butxaca.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s