Toros = Cultura

Normalment compro i llegeixo algun diari. He estat fidel a El País durant anys. Més tard, quan El Periódico va llençar la versió en Català, em vaig passar a aquest diari per aquesta raó. Amb l’arribada de l’Ara he dubtat i finalment m’he passat, a dies, a aquest nou diari.

Així què, normalment llegeixo premsa escrita i per poc que pugui consulto la resta de diaris en les seves versions digitals.

Doncs avui, llegint El Pais a l’ordinador he tornat a trobar allò del que us vull parlar, de La Fiesta, dels “Toros” i del tractament que d’aquesta en fa aquest diari. Us deixo la foto (que anava acompanyada d’un article sobre el tema) que vull comentar:

Imatge de La Fiesta a El País a la secció Cultura

Doncs si, a El País, parlen dels Toros a la seva secció de Cultura.

No ho acabo d’entendre. Per què a Cultura?

Imagino, que El diari com a negoci ha decidit que volen donar cobertura al Toros (i fer-ho a Cultura) per què pensen o saben que els ajuda a vendre. A no ser que ho facin des d’un punt de vista ideològic.

No pretenc dir que aquesta informació hauria de traslladar-se a una altra Secció del diari, perquè no és cosa meva decidir el que han de fer, senzillament expresso la meva perplexitat i el meu enuig. Si fos per mi, no en parlaria als diaris, o en tot no hi deixaria exhibir fotografies.

Toros = Cultura

Aquest és el missatge de El País, el diari més “in” ( si més no abans així es considerava), doncs aixeco el meu crit silenciós per posicionar-me en contra.

Anuncis

26 responses to “Toros = Cultura

 1. Així és, el sector dels toros, parlo des dels criadors als empresaris taurins es repartien fa un parell d’anys 600.000.000 d’euros anuals procedents dels ajuntaments, comunitats autònomes, Estat i la UE. Cada corrida de toros costa uns 30.000 euros. És evident que és un gran negoci.
  Per cert, vull recordar que el senyor Balañá propietari de les places de toros de Barcelona va queixar-se que la prohibició dels toros a Catalunya el perjudicaven i que pensava reclamar una indemnització a la Generalitat. Cal dir, que les corrides a Catalunya eren un negoci deficitari si ens basem en l’assistència a les corrides, i no crec que li preocupi al senyor Balañá perquè fa més de deu anys que l’antic Palacio del Cinema – que ara es diu Laietana Multicines – està tancat sense cap activitat.

  El pes de Catalunya és molt més gran que el de les Canàries, cert, econòmica, territorialmente i en població, i cal dir que Catalunya és la (ara) comunitat autònoma sobre la que l’Estat ha legislat més, ens han volgut canviar a cop de llei i de sabre.

  • 600 milions d’Euros és una bona raó per voler mantenir un negoci, sigui el que sigui. Aquest negoci (si bé en això no és diferent d’altres) està mal repartit, sembla un negoci en el que uns pocs guanyen molt i la resta es reparteix el que queda.

   El senyor Balañá ha estat un dels grans personatges del món del toro a Catalunya i també del cinema. Segur que el negoci del cinema li anava millor que el dels toros.

   La relació de Catalunya i Espanya té una molt difícil solució. La Crisi no ha fet més que evidenciar el que ja se sabia però que ningú es decidia a dir o a destapar de manera clara i transparent. Encara que demà s’acabes la crisi, els problemes de Catalunya no s’acabarien, la caiguda, el deute i el dèficit de Catalunya han anat tant lluny que aquest país necessitarà molts anys per recuperar-se. El Pacte fiscal no té futur, no hi haurà pacte ni res de res. En tot cas hi haurà cop de peu al cul.

 2. Imagina’t si n’és de cultura que mentre el cinema, teatre, concerts, etc. veuen com passen a tributar al 21% els toros mantenen l’IVA reduït, gairebé tan reduït com el cervell dels que ens governen…

  http://ecodiario.eleconomista.es/politica/noticias/4120979/07/12/el-partido-animalista-lamenta-que-el-iva-de-los-toros-se-mantenga-en-el-tipo-reducido-.html

  • He llegit l’article que ens has linkat. Així i tot, el que m’estranya és que el Partido Animalista es queixi pel tema de l’IVA i no pel fet que les corrides segueixin estat permeses. Ja està bé preocupar-se per l’IVA, però l’altre tema sembla més important.

   Com es deia en un dels comentaris de BuscantRaons, amb l’actual govern els toros varen passar de Presidència a Cultura. La veritat és que sembla un canvi ideològic. De totes maneres abans estava a Presidència, poca broma també!

   Aquest país, en bona part, és així i ja els hi sembla bé. En a mi, no.

 3. Pens que hi ha un factor econòmic a més a més. El País pertany al grup Prisa, al igual que el Canal +, entre les ofertes potents de l’esmentat canal com ho podria ser el futbol, hi ha els toros. Així doncs, el diari no pot anar en contra de la seva televisió. No és l’explicació, però és un motiu a tenir en compte.

  • Tens raó, abans tenia Canal+ i em posava dels nervis quan cada anys donaven les corrides de sant Fermín, les de la feria de Sevilla, les de sant Isidro, etc…

   Potser els representa un negoci, malgrat que crec que no, ja que d’altre manera tindríem toros a totes les cadenes i a totes hores. Per tant, el motiu l’hem de buscar per altres indrets: gust de la direcció? volen salvar la Fiesta? És algun favor que deuen i l’ha de pagar d’aquesta manera? No ho se, puc imaginar varies raons més però no en se l’autèntica raó.

 4. A mi no m’agraden els toros: em semblen una salvatjada innecessària, però, en fi,,, cada qual a casa seva fa el que vol.
  No obstant he de dir que, no sempre però si a vegades, llegeixo les cròniques tauriines. Normalment tenen un castellà molt bé, farcit d’adjectius difícils i/o metafòrics… Son un bon exercici de redacció.
  Per cert: és cert això del IVA? Seria un escàndol brutal! Ara que ja sabem que els polítics no tenen ética, haurem de concloure que tampoc tenen estètica!

  • Has tocat un tema interessant, les cròniques taurines utilitzen un vocabulari específic. És com un vocabulari corporatiu, i amb una certa tendència a caure en la floritura.

   En Yeagov de http://buscantraons.wordpress.com/ és el que ens ha explicat. Jo he llegit que l’únic que resta amb l’IVA súper reduït és allò que afecta a les festes taurines, no les corrides., si bé jo ha llegit a la premsa i ja sabem que aquests dies hi ha hagut una cataracta d’informacions creuades.

   Segur que amb crisi o sense, hi ha polítics que no tenen ni ètica, ni estètica tal i com dius.

 5. Doncs jo si que crec que està ben col·locada la notícia en aquesta secció, perquè forma part de les SEVES tradicions, i per tant, de la cultura espanyolita; una altra cosa és que pugui respectar i entendre aquesta tradició, que veig que no és el nostre cas, com tampoc no entenc ni respecto la tradició de llançar un ruc des d’un campanar (crec que ara ja ho fan amb un peluix).

  • Crec en les tradicions, però amb la mateixa força i convicció crec que les tradicions que no vagin al ritme dels canvis socials s’han d’abandonar o s’han de posar al dia. Crec que aquest pas no s’ha fet i no es vol fer amb els Toros. És una festa que no en té res de festa.

   Tal i com dius, crec que el ruc ja no el llencen des del campanar, ara bé, si en llencen un de peluix o no ja no ho sé.

 6. Jo, quan no m’aclaro, vaig al diccionari: Cultura: Conjunto de modos de vida y costumbres, conocimientos y grado de desarrollo artístico, científico, industrial, en una época, grupo social, etc. Pos eso: el modo de vida del señorito andaluz, las costumbres de las españas… Tot ben retratat.

  T’he de dir que a mi em sembla bé que surtin les fotos i com més sagnants siguin, millor. Trobo que és un argument de pes per respondre a qui pretén que aquesta carnisseria sigui considerada art. El cas és que és això de necessitar tantes subvencions i favors per mantenir-se vius, és força significatiu que fins a quin punt estan o no arrelats els toros. Les dades econòmiques que aporten en Pons i en Veagov són esgarrifoses.

  • En tot cas, ells saben, són professionals i això no els hi discuteixo. És el seu negoci i el porten com volen, però per mi s’ha acabat comprar el seu diari.

   El tema de les subvencions és escandalós en segons quin casos. I això ha estat així amb Governs d’esquerra i de dreta. “És lo que hay, y no hay más”.

   També a TVE fan un programa sobre Toros. És un tema recurrent i li en donen suport perquè no acabi morint per si mateix. El volen mantenir sigui com sigui.

   Jo estic en contra de les fotos…, però que puc dir si en surten d’altres de nens morts i de carnisseries mil. Per una banda es pot pensar que una foto brutal pot ajudar a que tots diguem, això s’ha d’acabar, però quan veus que no serveixen de gaire, acabes pensant en el perquè les segueixen exhibint.

 7. Ja ho sabeu que som un país de bombo i plateret. Ara que s’ha acabat el futbol, ens han d’entretenir amb altres ‘divertimentos’ perquè oblidem els atemptats de la pujada de l’IVA, del ja famós ‘que se jodan’,…
  El problema, és que la majoria del País (i no parlo del diari) està d’acord amb que els toros són cultura!!

  • Si, el post té la intenció de provocar. Crec com tu, que una bona part del País (no el diari) està d’acord en que la Fiesta és Cultura. El Ministre de Cultura ja ha avançat que s’està treballant per blindar els Toros per a que ningú pugui fer el que ha fet Catalunya al respecte de prohibir-ne aquest espectacle. Segur que intenten que una llei estatal passi per sobre del nostre acord. Res el faria trempar més que a Barcelona hi tornessin a haver toros.

 8. Una activitat com els toros ha de ser cultura, sinó l’estat no els subvencionaria tan bé, no? no….?

  • He llegit l’article que has enllaçat, i és pornografia, però de la dolenta. Imagino la Esperanza Aguirre i el seu Govern decidint com distribuir el pressupost i posant per davant els Toros a la Joventut. Hi ha persones i governs ben estranys…, cada vegada estic més inclinat en creure allò dels Reptilians. D’altra manera no hi trobo cap raó.

 9. Acabo de assabentar-me que el govern ha decidit pujar l’IVA dels teatres del 8 al 21%, hauria d’haver pujat al 10% però el govern espanyol considera que el teatre és una activitat que mereix el 21% de l’IVA, serà una venjança contra els actors per haver-se possicionat en contra del PP?. Els toros en canvi no han vist alterat l’IVA de les entrades.

  • És cert això? No he mirat amb detall a què i com afecta la pujada de l’IVA. Pel que dius, els del ram del teatre estaran força contents. Si fins ara el teatre ja no tenia una bona salut, una pujada tant gran dels impostos no els ajudarà gens ni mica a guanyar espectadors.

   En canvi, pel que sembla al govern li ha semblat que els Toros no calia apujar-los l’IVA. Ja se sap, és un sector més estratègic que la Salut o el Turisme per exemple.

   Nota: acabo de llegir que les “corrides de toros” pugen del 8 al 21% d’IVA, mentre que les festes taurines tindran el 10% d’IVA.

   • Doncs si, els espectacles i tot el que tingui a veure amb la cultura tindran un 21%, i això inclou el teatre, els toros queden a l’IVA reduït, és a dir, el 10%. Pel govern els toros són més importants que una bona obra de teatre. Però no em sorprén res després de llegir l’article que ha penjat Pons, si el govern d’Esperanza Aguirre prefereix treure diners de l’Àrea de Joventut i posar-los per subvencionar els toros ja veiem el tarannà del PP.
    T’enviaré per correu un article de premsa sobre el tema de l’IVA.

    • Perfecte. Avui em miraré el que tinc al correus.

     Els Governs a l’hora de distribuir els ajuts que depenen dels seus pressupostos ho fan d’acord amb el seu programa, a la seva ideologia o seguint les forces dels diferents lobbies del seu entorn. Pel que fa al govern de l’Esperanza Aguirre no sé quin haurà estat el motiu que els ha portat a treure diners de l’àrea de joventut i posar-los per als toros, però m’ho puc imaginar. No és cap secret que aquest govern està bolcat amb la Fiesta Nacional, sobre la qual ja varen legislar per “blindar-la”, a la vegada que animaven a d’altres Comunitats i al propi Govern del PP a fer el mateix (i sembla que el ministre de cultura ja s’hi ha posat a treballar, la qual cosa obrirà un altre enfrontament amb Catalunya, un més).

     • El fet que a la Comunitat de Madrid declarin BIC els toros només els afecta a ells, el que ens ha de preocupar és que ho arribin a aprovar al Congrés dels Diputats, i com acabes de recordar el ministre Wert té la intenció de protegir la fiesta nacional. Hi ha un fet curiós, les corrides de toros fins ara eren una competència del ministeri de l’Interior i el govern actual va anunciar que ho introduiria a Cultura.
      Apunt històric: A Barcelona van existir tres places de toros, la més antiga era la de la Barceloneta, situada aproximàdament allà on anys després hi van instal·lar un dipósit de gas que fa uns 25 anys va explotar, va ser un miracle que no volés el barri de la Barceloneta inclós l’hospital del Mar. Però pel fet que més es coneix aquesta plaça va ser pels aldarulls que van produir-se l’any 1835. L’any 1834 s’havia inaugurat aquesta plaça, construida a instàncies de Ferran VII, que va morir l’any 1833. Cal dir que Ferran VII va demostrar el seu tarannà tancant les Escoles d’Enginyers i obrint escoles de tauromàquia, entre altres coses perquè considerava que les escoles professionals (arquitectes, enginyers, etc) eren nius de perillosos lliberals, els toreros eren en canvi gent de fiar. Doncs bé, l’any 1835 va celebrar-se una corrida de toros, els toros van ser molt dolents, la gent va sortir emprenyada com una mona, i van iniciar-se una sèrie de greus aldarulls que van acabar amb el bombardeig de la ciutat de Barcelona per tal d’esclafar la revolta. La plaça de toros va romandre tancada uns 15 anys. I hi van haver altres conseqüències per a la ciutat, unes negatives i altres positives.

     • Això que expliques és impressionant. Coneixia l’antiguitat de les places de toros a Barcelona, però no en sabia res d’aquests fets i d’aquests aldarulls.

      El problema dels toros, crec, ha estat la seva politització en l’època franquista i el no voler i/o saber adequar-se al pas dels temps. Avui en dia no té sentit mantenir la Fiesta tal i com abans. De la mateixa manera que abans els cavalls dels picadors no duien defenses i després els hi varen posar, no s’han fet noves passes en aquest sentit, i al meu entendre el Fiesta s’ha quedat apartada del que vol i del que pensa la gran majoria de la societat, tret d’uns quants afeccionats, d’uns quants artistes i d’uns quants turistes.

      Crec que abans d’esclatar l’actual “guerra” a Catalunya de toros si, toros no, la veritat és que la temporada de corrides a Barcelona es saldava amb uns pobres aforaments i resultats. Ara sembla que sigui poc menys que imprescindible el manteniment dels toros a Catalunya.

     • A les Canàries van prohibir els toros fa vint anys i no hi va haver cap problema a Espanya. Hi ha manifestacions antitaurines a diverses ciutats espanyoles però no busqueu notícies als mitjans, no les trobareu, només trobareu informació a les webs antitaurines. Una de les poques vegades que els noticiaris han parlat d’una protesta antitaurina va ser quan hi va haver una baralla.
      Cert, les corrides de toros no han evolucionat fora del fet que van posar les proteccions als cavalls. Algú s’imagina que encara es jugués el futbol com es jugava abans que algú decidís posar-hi normes?. L’avantpassat del futbol era un esport que faria que Pepe semblés un angelet.
      Fins el segle XIX les execucions es feien a la plaça pública, era una barreja d’espectacle i amenaça, que era presenciat per adults i nens. Hi va haver un canvi de mentalitat a la societat i les execucions es van fer a presons.
      Però Espanya té una classe política amb una mentalitat d’una altra època.
      L’alcalde de Valladolid ha decidit treure als cicles superiors de l’escola de música municipal la subvenció de 180.000 euros al·legant que hi ha pocs alumnes i subvencionar corrides de toros. En aquest cas, no ho oblidem, es tracta de treure diners d’uns estudis públics per finançar una activitat privada.

     • Les Canàries, el País Basc i Navarra juguen la partida amb unes altres cartes. Tenen comodins, en forma de concert, cupo o insularitat. Ara bé, tot el que faci o digui Catalunya pren un ressò brutal. Per una banda és un tema molt “cansino”, i per altre ens demostra la importància que se li dona a tot el que en aquí passa, es pensa o es projecta. Estan més pendents de nosaltres, que nosaltres d’ells.

      Recordem també la reunió de 3 membres del TC en una plaça de toros de Sevilla mentre es discutia l’Estatut. Als toros, en la recent història d’Espanya se li ha donat una pàtina política i una parafernàlia que no van gens amb la meva manera de ser i de veure les coses.

      Completament d’acord amb que la Fiesta en general i i alguns polítics no han sabut posar-se al dia pel que fa als costums socials i a la deriva que ha pres la defensa dels animals.

      Tampoc perdem de vista que per a alguns això dels toros és un gran negoci.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s