És light l’Estat Propi de CiU?

Si us heu preguntat per què CiU parla d’Estat Propi, i no d’Estat Propi Independent i Sobirà, us en dono la meva opinió:

Per tot el que CiU ha dit, i també pel que no ha dit, jo interpreto el següent:

1.- No parlen d’Independència perquè el seu projecte nacional no pretén la Independència d’Espanya. Per això diuen que no volen una Independència clàssica (què vol dir això?).

2.- Crec que el que volen és un Estat Propi dins d’Espanya, amb la qual es compartiria, com a mínim:

 • La Corona
 • L’Exèrcit
 • La Seguretat de les fronteres exteriors
 • Un fons de Solidaritat Interregional pactat entre Espanya i  Catalunya (bilateralment)

Crec que pensen que amb aquest plantejament “salvarien els obstacles” de la Constitució, el de la indissoluble unitat d’Espanya, ja que en realitat hi en formaríem part i l’Exèrcit seguiria sent el garant d’aquesta “unitat”. La Corona seria el nexe d’unió pel que fa al Cap de l’Estat.

Amb aquest plantejament pensen que seria més fàcil assegurar la permanència a Europa i a l’Euro, ja que de fet Catalunya seguiria dins d’Espanya.

Amb aquest plantejament però, molts temes importants resten hores d’ara sense resposta:

 • Catalunya tindrà una Constitució pròpia?
 • Hi haurà una Diplomàcia Catalana?
 • Les Lleis emanades del Parlament Català hauran de seguir sent referendades per les Corts Generals Espanyoles?
 • La Justícia es traspassarà íntegrament o el paper del TC seguiria sent el que ara és?
 • Catalunya tindrà Hisenda pròpia, Sobirania fiscal i Banc Central?
 • El poble Català tindrà Sobirania o aquesta seguiria sent de tots els Espanyols?
 • Catalunya estarà representada oficialment a l’ONU, a l’UNESCO i al Parlament Europeu?
 • Hi haurà la possibilitat de tenir Nacionalitat Catalana, diferent de l’Espanyola o una possible Doble nacionalitat?
 • Les Lleis de Bases que emanessin del Parlament Espanyol, seguiran sent d’obligat compliment a l’Estat Català?
 • Catalunya tindrà Seleccions esportives nacionals i podrà participar a les Olimpíades?

Com veieu, massa incògnites i massa importants com per no dubtar hores d’ara de tot. Per això en el títol em pregunto si aquest Estat Propi és Light.

CiU demana per a les properes eleccions una majoria parlamentària perquè no vol haver de necessitar els vots d’ERC, d’ICV, de Si o de la CUP, que la podrien incomodar empenyent-la més  enllà d’on ells volen arribar.

En definitiva, CiU, amb una majoria dels partits sobiranistes a les eleccions del 25N i amb una hipotètica victòria en el Referèndum, el que vol és forçar Espanya a acceptar un canvi profund de la Constitució.

Per acabar, unes quantes preguntes més: És això el que es va demanar a la passada Diada? És això pel qual treballa l’Assemblea de Municipis per la Independència (AMI) i l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC)? És això el que volen els Municipis que es declaren territori sobirà?

Les properes eleccions són importants des del punt de vista social i nacional. Els Partits han d’explicar-nos fil per randa quin és el seu plantejament de futur, i ens han d’explicar de manera clara i transparent i fins on volen arribar.

Si demà fos 25N i el diferents Partits no haguessin estat clars en això, no votaria a cap Partit.

18 responses to “És light l’Estat Propi de CiU?

 1. Ai, ara em sembla que he pecat d’ingènua. Li he sentit dir que és tan reticent a dir la paraula “independència” perquè dins del marc europeu els estats no tenen una sobirania total, sinó que en cedeixen part per poder-hi pertànyer. Fins aquí em sembla creïble (només cal preguntar-se si ara mateix Espanya és gaire sobirana del seu futur), però d’això a haver de seguir amb el Borbó (coi, que això és el segle XXI) i pagant un exèrcit que és el mateix que esmola els sabres cada vegada que sent la paraula independència… no, eh!

  • He mirat per sobre el programa electoral de CiU i ho diu tot al respecte de les Estructures d’Estat, però no esmenta per res el tema: Exèrcit o Defensa, tampoc en diu res de la Corona i tampoc de la custòdia de les fronteres. Això fa que jo mateix em cregui més les meves impressions anteriors a la sortida del seu Programa.

   No, l’Estat de que ens parla CiU, no és el mateix Estat que demanaven les persones que varen anar a la Diada, o el que vol l’AMI o lANC.

 2. Artur Mas ja va deixar clar que de crear un exèrcit res de res, en una entrevista televisiva. Va assegurar que la defensa es garantiria potser pagant alguna quota a un exèrcit internacional que avui dia ni existeix. L’únic referent el trobaríem en l’espanyol que té com a cap la figura del rei. Si fos per CIU d’estat res de res. Aprofundir en el marc estatutari, fins i tot anomentant-lo constitucional, tot el que vulgueu.

  • Hola, benvingut!

   Recordo l’entrevista que esmentes. Efectivament, en allà va dir que no caldria un exèrcit propi. En canvi, el passat diumenge en el programa Salvador va explorar la idea de compartir l’exèrcit espanyols (imagino que mitjançant un acord bilateral amb Espanya i a canvi d’un preu). Jo ho vegi impossible, com de ciència ficció, però Mas va dient aquestes coses.

   Avui l’Homs, el portaveu, ha dit que aniran fins el final i que no hi ha volta enrrere. Jo encara ho he de veure, per això demano informació clara i transparent.

   • Més que informació sempre ha calgut implicació. Per questions de sobirania i que no ho siguin. Es pot dir el que es vulgui i a més com apuntes amb contradiccions constants. És l’única arma que sembla que ens queda però n’hi podrien haver d’altres. Per exemple que si volen gestionar o aconseguir alguna cosa que ho avalin.

    Salutacions

    • Si, el concepte avalar ja és prou aclaridor. Fins ara la gestió no ha estat el més encertat que s’ha fet a Catalunya, ni tampoc s’ha sabut gestionar bé els pocs traspassos que s’han aconseguit en aquests darrers 35 anys.

     Esperem que el temps de “tot s’hi val” vagi acabant-se. Si volem entrar en una altra època en tots els sentits, moltes coses han de canviar.

 3. No tinc gens clar què he de votar… potser SI és l’únic que mai posarà traves a la Independència.

  • SI no posarà trves, és més, SI voldria declarar demà la Independència. Ara bé, totes les enquestes que fins ara he vist, els hi donen 0 escons, restarien fora del Parlament (imagino que la gent que els votava està pensant en el “vot útil” i voten CiU o ERC).

   Jo no he volgut decidir a qui votar.

   No votaré amb el cor només. Votaré l’opció que més m’agradi i que m’hagi explicat amb claredat que significa cada cosa.

 4. CIU està utilitzant la independència com a cortina de fum perquè la gent els vagi a votar cegament quan és un error!!!! Això no pot acabar bé de cap de les maneres.

  • Espero que no tinguis raó i que això acabi be, si o si.

   Crec que CiU ens va donant informació amb píndoles. Cada setmana diu alguna cosa. Avui mateix l’Homs ha dit que encara que hi hagi negociació, no recularan al final del procés i no tornaran a allò que en diem “peix al cove”.

   Ara bé, cal que CiU i la resta de partits diguin i expliquin amb dades que és el que volen i quin efectes té (per exemple: no té cap sentit que el PP digui que una Catalunya Independent no podria pagar les pensions sinó ho avala amb un o més estudis imparcials).

 5. Com sempre, moltes preguntes… i poques respostes clares…
  El model de relació del que parles no pot existir. El que estàs dibuixant és un estat que lloga a un altre l’exèrcit. Pots tindre el mateix cap del govern com a la Commonwealth, però mai l’exèrcit… aquest simbòlicament és massa important.
  Suposo que l’escenari que més s’assembla és el de confederació. Sistema que actualment ha desaparegut com a model d’estat. Suïssa ho és de nom però el seu funcionament és el de federació.
  En el pas inferior està la federació. Hi ha estats federats com Baviera que es fan dir independents… Aquí possaries unes (poques) competències pel govern federal, les mínimes possibles compartides (gran problema de l’estat espanyol de les autonomies) i la major part com a competencies federals…
  O sigui, o ets independent del tot o al demés lo pots posar el noms que vulguis… que té sinònims des de fa temps.
  Em sorprenen dues coses: ICV dintre dels indepes… ICV i EUiA sempre han estat federalistes. I a dia d’avui, al seu espai web només trobes la proposta federal (programa 2011) i el seu posicionament a favor del dret a decidir.
  Sobre la sobirania… uff és un concepte una mica difícil un cop trencat un binomi Nació-estat i l’aparició de supraestructures com la UE…
  I fora o dintre de l’UE?
  si es fora, amb l’euro? o recuperem la moneda?
  fins a on podem arriscar?

  • Et dono la raó pel que fa al que dius de l’Exèrcit. És massa important des del punt de vista simbòlic. També caldria veure si el propi exèrcit estaria per la labor de fer aquest “servei”, què com dius seria fruit d’una contraprestació econòmica o d’un acord entre Estats (entre iguals).

   Jo tampoc conec cap país confederat que funcioni a la pràctica d’aquesta manera (ni Suïssa, ni Babiera amb Alemanya).

   No crec en una Espanya Federal. Crec que hagués estat un encert que la Constitució hagués reconegut en el seu moment 2 o 3 Estats Federats (Catalunya, País Basc i Galícia), i la resta del territori espanyol fos el que en diem Espanya. Sinó es va fer en aquell moment, ara no crec que hi hagi possibilitats reals de fer-ho.

   En el post, quan deia que alguns partits podien forçar a CiU a anar més enllà del que voldrien en cas de necessitar el seu recolzament, quan parlava d’ICV no em referia a la Independència (com tu dius, ells de moment no arriben fins aquí), sinó al seu programa Social.

   És sobirà aquell Estat que pot decidir sobre tot el que no ha traspassat o cedit en sobirania a alguna altra estructura superior (com els Estats membres amb la UE). La Sobirania existeix i és molt important. Si en tens, pots votar, pots decidir, pots fer referèndums, pots emetre lleis i aprovar-les dins el teu territori sense que hi hagi cap altre tribunal extern que hi pugui dir res, etc.

   He vist algun vídeo i algun estudi on ens recomanen que recuperem la pesseta. Hi ha estudis de tota mena. Jo preferiria estar a l’Euro i a la UE.

   Hem d’arriscar fins allà on les majories ens demanin. Els governs i la resta de partits (que vulguin), han de treballar amb Espanya i amb Europa per aconseguir que Catalunya es mantingui dins la UE.

   Ahir Almunnia ho deia (i ha és la segona vegada), que no es pot dir que Catalunya hauria de sortir de la UE si aconseguís la Independència.

   Avui l’Homs ha dit que no hi haurà passo enrrere.

   • La possibilitat de la construcció d’un estat federal asimètric és real. Hi ha un consens majoritari que el model autonòmic ha fracassat. Però si vols ho tractarem al meu espai…
    Avui jo he llegit a La Vanguardia que a RAC1 l’Homs ha dit que fora de la UE no es pot plantejar la independència.
    Fora de la UE tens el problema de la moneda, perquè recorrer a la moneda estable (€) sense incidència al BCE o una pesseta inestable… uff

    • Ho podem tractar més àmpliament al teu espai on imagino que has escrit o ho faràs en breu sobre el tema-

     Un pesseta no seria inestable, sinó flotant. Seria Catalunya que amb la seva pròpia política econòmica governaria aquesta paritat. No dic que fos fàcil, ni desitjable, dic que hi ha economistes que diuen que un País, petit, dinàmic i exportador com Catalunya en podria treure profit de sortir per un temps de l’Euro.

     També hi ha països que no són de la EU i que utilitzen l’Euro, com Andorra.

     És cert que la majoria del poble català sembla que prefereix una Independència dins Europa. Em sembla assenyat.

     Ja en parlarem, però això de l’Estat Federal em sembla tant i tant difícil (ja saps les passes que s’haurien de donar: majories que semblen impossibles, dissolució de les Corts, eleccions generals, referèndum a nivell espanyol…). No ho veig.

 6. Són molt vius aquests de CIU, se les saben totes de fa temps, parlen a mitges, avancen amb peus de plom però ferms i ho tenen tot més q planificat des de fa temps. Es pot dir q són uns bons estrategs. Però em fan més por que ganes de felixitar-los per ser tan espavilats!

  • Avui el portaveu, Homs, ha dit que anirien fins al final, que en Mas hi ha compromès la seva carrera política i que si hi ha negociació, al final del procés no hi haurà “peix al cove”.

   Espero que sigui així. Ara bé, vull que abans de votar ens ho expliquin de manera molt clara.

   • Estic d´acord amb tu. quan dius:” ara bé, vull que abans de votar ens ho expliquin de manera molt clara”…
    Ho faran?? Aquest raonament l’ exposo cada dia en les converses politiques…No veig aigua clara. Aquests de CIU són molt llestos…
    Vull un full de ruta, ja!!

    • El full d ruta és important, i el que volen dir les paraules també. Un Estat Propi dins Europa (tal i com diuen), no exclou que aquest Estat estigui dins Espanya, i per tant, hem de saber què votem.

     Què no es passin de llestos, crec que la gent voldrà saber a qui i per què els vota. Aquestes eleccions són diferents a les de fa 2 anys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s