El Pes Ocult de l’Exèrcit Espanyol

En termes de Física, el Pes de l’Exèrcit Espanyol vindria donat de multiplicar la seva massa total per la força amb que la gravetat atrau aquesta massa. El resultat s’expressaria en Newtons.

Més enllà de la dada que s’obtindria, el que volem demostrar és que l’Exèrcit espanyol té importància per un altre Pes, que no es calcula en Newtons, però que a l’hora de la veritat pesa molt més del que li correspon per la massa que té.

Quin és doncs aquest Pes Ocult?

És el pes que li donen les lleis, i en concret la Constitució. Fem-hi una mirada:

El 12 d’abril de 1977 (abans de la Constitució), el Consell Superior de l’Exèrcit va emetre un comunicat com a protesta per la legalització del Partit Comunista d’Espanya, en el qual assenyalaven els temes que no podien ser objecte de negociació: La Unitat d’Espanya, La Monarquia, la Bandera i el bon nom de les Forces Armades. L’exèrcit prenia així la iniciativa i feia pública la decisió de tutelar la Reforma Política.

Ja en la Constitució:

 • L’article 2 diu: La Constitució es fonamenta en la indissoluble unitat de la nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols…
 • L’article 8.1 diu: Les forces armades…., tenen com a missió garantir la sobirania i la independència d’Espanya, defensar-ne la seva integritat territorial…
 • L’article 97 diu:  El Govern dirigeix….l’Administració Civil i Militar i la defensa de l’Estat…(D’aquí es podria arribar a pensar que l’Exèrcit ha d’estar sotmès al Poder Civil)

Vist això, i tenint en compte que al Rei (que no ha estat escollit per ningú), se li atorga el paper de “guardià de la Constitució” i de “Cap suprem de les Forces Armades”, quina relació jeràrquica doncs hauria de tenir amb el Govern (que ha estat escollit pel Parlament, i aquest pels ciutadans)?

Si la relació fos de subordinació, el Rei (quan exercís de militar), en tant que membre de l’exèrcit, hauria de quadrar-se davant el President del Govern. Això no ho hem vist mai, però crec que seria del tot necessari!

A aquest respecte, Miquel Herrero y Rodrigo de Miñón opina que el Rei comparteix el comandament efectiu de l’exèrcit amb el Govern, però no està subordinat a aquest. Altres constitucionalistes opinen que el comandament del Rei sobre l’exèrcit no és efectiu, sinó honorífic.

Aquest Pes de l’Exèrcit s’ha mantingut en estat letàrgic, fins albirar el Projecte Ibarretxe, el darrer Estatut i la darrera Diada de Catalunya. Llavors és quan se li ha tret la pols ha tot el que s’havia preparat per si en el algun moment futur succeïa alguna cosa semblant. Aquí ens ve a la memòria allò de “Todo está atado y bien atado”.

Hi ha militars que pensen que davant del que anomenen “Supuesto Anticonstitucional Máximo”, les Forces Armades resten desvinculades de la submissió al poder civil.

Recordem un fet transcendental: Fa poc, Enric Casulleres, professor de la Universitat de Vic, va fer una carta oberta a  Miguel Herrero y Rodrigo de Miñón (un dels ponents de la Constitució), en la qual li demanava fes públiques les circumstàncies en les quals es va incorporar l’article 8 a l’actual Constitució i la participació de l’Estat Major de l’Exèrcit en la seva redacció.

Pel que sembla, l’Exèrcit va exigir que el famós Article 8 s’incorporés segons el text que el propi Estat Major va redactar sense que se’n modifiqués ni una coma.

Per què hi ha tant poca informació sobre aquest tema? Si això se sap, perquè no passa res? Pot haver-hi un fet menys democràtic que aquest?

Així doncs, el Pes Ocult de l’Exèrcit avui és menys ocult, però tot plegat demostra que Espanya és molt menys democràtica del que vol demostrar i que la Constitució guarda moltes vergonyes no explicades.

A qui pot interessar la força que les Forces Armades tenen reconegudes a la Constitució?

S’hagués aprovat la Constitució d’haver-se sabut que determinats articles fonamentals varen ser inclosos sota amenaça?

20 responses to “El Pes Ocult de l’Exèrcit Espanyol

 1. A Espanya sempre s’ha fet tot malament. El Rei va ser una imposició franquista i, amb el temps, s’hauria d’haver arreglat la situació. Sembla ser que a Espanya tot li sembla bé i perden fàcilment la memòria.

  Per què Miguel Herrero y Rodrigo de Miñón no ha parlat? El fan callar, calla per interès o per por?

  Suposo que interessa al Rei i a les pròpies Forces Armades.

  Si s’hagués sabut la veritat, molta gent NO l’hauria votada. Possiblement, molta gent la va votar perquè sortint d’una dictadura els va semblar bé i tenien por, però, si al cap d’uns anys, s’hagués tornat a preguntar, què hauria passat. Què hauria passat si el resultat hagués estat negatiu? Què passaria si es preguntés ara? Els votants serien diferents, quants dels que la varen votar són morts, quants érem infants, quants no havien nascut?

  • La Constitució, si ens situem el 1978, tenia molts aspectes positius, com no podia ser d’una altra manera ja que sortíem d’una dictadura. No podia més que significar un pas endavant en la democràcia. Ara bé, amb l’excusa de la Constitució ens varen colar de “rondón” la Corona (i per sempre).

   No varen tenir el valor de preguntar al poble si volien República o Monarquia.

   El que va passar només té un nom: Xantatge, por, submissió a les armes…, tot menys “democràcia”.

   Molts en varen ser els que varen “tragar” sabent-ne la veritat. Els nomenats “pares de la constitució” varen ser els que ho varen permetre al no explicar el que va passar. Ningú s’hi va negar.

   El mateix exèrcit (en bona part) que va adulterar la Constitució era el mateix exèrcit que defenia la dictadura, amb això està tot dir. Posteriorment l’exèrcit ha anat guanyant en democràcia interna, però el que està escrit a la Constitució segueix escrit, i mentre sigui així és un perill i un rastre antidemocràtic que retrata a tots els nostres polítics.

   • La dictadura que es va viure tenia i té molta gent espantada que calla, jo no en sé el motiu, fins i tot m’he trobat gent d’esquerres que la defensa (gent molt gran). No s’hauria d’haver votat tan aviat o, al cap d’uns anys, tornar-la a votar.

    Hem de pensar que l’exèrcit estava format pels mateixos que hi havia durant la dictadura i encara n’hi queden o estan jubilats i han influït o influeixen les noves generacions.

    Si tu haguessis estat un dels pares de la constitució, hauries parlat? Possiblement, no!

    Podem saber què fa l’exèrcit quan hi ha canvi de President? Potser hi ha amenaces pel mig…

    • La Constitució s’ha convertit en una mòmia. Amb la mania de no tocar-la per a que tot continués igual, el que han aconseguit és que hi hagi cada vegada més gent que ja no se senti identificada amb aquesta norma.

     Si, l’exèrcit ha evolucionat, però encara resten brases del que va ser. Encara hi ha persones que no creuen en els valors de la democràcia en el sentit de que pensen que l¡exèrcit no ha d’estar subordinat a la societat civil.

     No ho se, no se que hagués fet. El que no entenc és que des de llavors no s’hagi fet res.

 2. El personatge que apareix al quadre en qüestió és Felip I de Parma, fill de Felip V i Isabel de Farnese. Va ser duc de Parma.

  • Hola Vicent, benvingut!

   Gràcies per l’aportació. La veritat és que abans de contestar vaig buscar una mica d’informació. Vaig pensar que podia ser un dels fills de Felip V, i vaig trobar en Luis I (que va morir prematurament) per la qual cosa vaig pensar que el retrat no podia ser d’ell. Després vaig comparar alguns retrats del propi Felip V amb els del retrat que el Rei tenia al darrera i em va semblar que hi havia una semblança (tenint en compte que els vestits i els pentinats despisten molt i que tant en vestimenta com en perruqueria eren contemporanis, amb la qual cosa és possible que les diferències no siguin molt grans).

   Fins aviat i que tinguis un bon any 2013!

   • Hola.

    Segueixo el teu bloc arran d’un article sobre els supervivents de la bomba atòmica, que va recomanar-me Iban Leon Llop. Entre els dos hem escrit un poemairelat que apareixerà publica, si déu vol, en un proper volum d’El Pont Cooperativa de Lletres. Molt interessant!

    • Hola Vicent.

     Doncs ja fa temps d’això dels supervivents de les dues bombes atòmiques!

     Estaré atent al teu Bloc en el qual imagino ens parlaràs de la publicació que sortirà a El Pont Cooperativa de Lletres. Acabo d’entrar al Bloc de la Cooperativa i m’acabo d’assabentar de la tasca que feu i de que sou un grup força nombrós i molt actiu pel que sembla. Hi aniré passant.

 3. Quan trigarem a tenir els tancs al carrer?
  Per cert, és Felip V el del quadre que estava penjat darrera del Rei en el seu famós discurs de Nadal? perquè això seria tota una declaració d’intencions.

  • Jo crec que no els veurem sinó és per la tele el dia de les Forces Armades espanyoles que fan cada any.

   No poden fer-ho. Ara bé, el que considero molt poc democràtic és el paper que la Constitució dona a les Forces Armades. Està del tot fora de lloc, és cosa d’un altre temps.

   La Constitució va néixer contaminada per la dictadura, ens ho poden vestir de seda, però és així. Malgrat tot, es neguen a canviar la Constitució, no serà que temen de veritat el que digui l’Estat Major de l’Exèrcit? O serà perquè ja els va bé que tot segueixi igual?

   No em facis massa cas però no crec que el del quadre fos Felip V. En un discurs del Rei que els tertulians en general han titllat de moderat, haver escollit un quadre com aquest hagués trencat tots els esquemes. El que si li varen posar sobre la taula va ser un exemplar de la constitució. Això si que era un missatge. “Más de lo mismo”. Immobilisme total, per ara.

  • Després varen dir que era un fill de Felip V, no en recordo el nom.

   • He estat mirant el vídeo per poder veure el quadre i també he buscat retrats de Felip V per mirar de comparar-los. M’ha semblat que si, que és Felip V, però no ho puc afirmar del tot ja que amb els vestits i els pentinats i les perruques que portaven es pot confondre un personatge amb un altre.

    Estaria bé, Felip V al seu darrera i diverses fotos del futur Felip VI per a que recordem el que ens espera.

    El que no vaig veure era cap foto de Botswana!

    • Arriba a sortir una foto de Botswana i s’hauria muntat un sidral…

     • He escoltat part del discurs del Rei arrel del que d’aquest deien per la tele i en els diaris. Al meu entendre ha estat un discurs trivial en els continguts, pobre en la profunditat dels arguments i curt en quant als temes destacats. S’ha deixat en el tinter molts temes importants. Sembla que només ells no sàpiga quins són els temes importants. No tot és la Crisi, hi ha moltes d’altres coses.

 4. Bah! L’exèrcit s’ha modernitzat molt després de tants anys d’executius socialistes. Ja no queden cap d’aquells franquistes supervivents de la guerra civil que es van embarcar al 23F. I cal recordar que per sobre de la legalitat constitucional hi ha el dret europeu o la OTAN mateixa, organismes que impedirien qualsevol actuació militar al marge del Govern.

  Una cosa molt diferent seria si el govern els ordenés actuar, clar…

  • No crec que el Govern, ni que fos del PP arribi a aquests extrems.

   El que vull explicitar amb el post és el Pes excessiu que les Forces Armades tenen gràcies a la Constitució. Crec que és una situació del tot fora de lloc i fora dels temps. Aquest poder en mans dels militars no és menyspreable, és molt poc democràtic.

   L’article 2 i el 8, no haurien d’estar a la Constitució.

  • Tens Twitter? Has vist els comentaris que hi corren des d’Espanya? Estàs segur que a l’exèrcit espanyol no hi ha torrats d’aquests? Jo no me’n refio gaire. Massa amenaces i només estem començant el procés independentista, quan sí o sí vulguem fer el referèndum, possiblement a algun torrat se li giri el cervell…

   El PP està intentant tornar a una dictadura, estant a Europa, no poden, no m’estranyaria gens que abans de perdre’ns, a la desesperada ho intentin.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s