Els Refranys i la Política

Qui no ha escoltat o ha utilitzat algun Refrany?

Seria, doncs, possible substituir expressions, actituds o declaracions d’alguns polítics per refranys?

Imaginem-nos-ho amb uns exemples:

1.- Quan en Pere Navarro diu que el PSOE acabarà acceptant el Dret a Decidir en la nova Espanya Federal que estan dissenyant, no està dient en realitat “De més verdes en maduren” o “El que no passa en un any, passa en un instant”?

2.- Quan el PP i C’s ens avisen que el camí cap a la Independència de Catalunya ens portarà directes a l’Infern, no estan dient “Tal faràs, tal trobaràs”?

3.- Quan ICV es queixa del paper excessivament protagonista de CiU i d’ERC en la declaració inicial pel Dret a Decidir, en realitat està expressant sospites bassades en anteriors negociacions, i no està actuant com “El gat escaldat de l’aigua tèbia en fuig”?

4.- Quan en Montoro colla tot el que colla amb l’argument del dèficit no està dient “A la mar i a la terra, el peix gros es menja el petit”?

5.- I quan en Josep Duran diu que la declaració pel Dret a Decidir que s’està treballant per dur-la al Parlament el proper dia 23 hauria de començar-se de zero, no està pensant en “Qui dia passa, any empeny”?

6.- Quan CiU mostra predisposició per arribar a un màxim acord en la resolució pel Dret a Decidir i que qui vulgui ser, hi serà, no està tement que “A cada bugada es perd un llençol”?

7.- Quan en Rajoy diu allò de que el Dret a Decidir no té recorregut perquè no hi és a la Constitució, no està dient què “Van les lleis per on volen els reis”?

8.- I en David Fernández quan esmenta el Minotaure insaciable dels mercats financers, no ens està dient què en aquest món que hem construït, “Qui paga, mana”?

9.- Quan a l’Oriol Junqueres li demanen opinió sobre la postura inamovible de PP i PSOE sobre el no al Referèndum a Catalunya, i diu que amb acord o sense, la Consulta es farà igual, no està dient que “Més pot qui vol que no qui pot”?

Bé companyes i companys, això no ha fet més que començar i malgrat el camí serà llarg, penso què:

Si bé: “A les fosques ningú hi veu” i què “Qui no vulgui pols, que no vagi a l’era”.

I què: “Amb bona mar, tothom és mariner”.

Crec què: “Qui matina, fa farina”, i que “Val més encendre una espelma, que queixar-se de la foscor”, i què “un bon dinar, fa de bon esperar”.

I ja sabeu, sobretot, “Salut i força al canut”!!!

18 responses to “Els Refranys i la Política

 1. Mentre no interpretin que “A l’abril cada gota val per mil” i decideixin tornar a apujar l’IVA per primavera,,,!

  • Desitjo que aquesta maleïda Crisi remeti ja i permeti respirar a milers i milers de persones. El que ha passat no té nom. Si es fa un repàs del que les classes baixes i mitjanes han hagut de suportar, es fa difícil el pensar com és que no hi ha hagut una revolta social.

 2. Quin post més currat! I ben trobats els refranys amb la política! N’hi ha tants en la nostra llengua que no m’estranya veient de quin peu calcen la majoria dels dirigents i partits polítics. Sort que a vegades hi ha qui s’ho agafa amb humor, quin remei! 😉

  • Tal i com estan les coses, més val que de tant en tant ens permetem algun post amb una mica d’humor. De vegades faig una ratxa de 4 o 5 post seriosos, i procuro que el següent post sigui sobre algun tema de divulgació o que expliqui algun tema poc conegut o descobreixi alguna cosa poc coneguda, perquè ni a mi mateix em ve de gust escriure sempre sobre temes seriosos o dramàtics, necessito vàlvules d’escapament.

 3. En quant al suport d’ERC a les mesures de dretes de CIU, m’agradaria pensar que “qui sembra llamps recull tempestes”, tot i que a dir veritat mai he cregut gaire en els refranys ni en la presumpta “saviesa popular”

  • Bona aquesta!

   Bé, hi ha de tot. Hi ha refranys que són pur sentit comú, i n’hi ha d’altres que solament són frases amb una certa gràcia però sense cap sentit.

 4. Si els refranys vénen a ser expressions anònimes de la cultura popular, la política genera tot el contrari: dogmes que s’escampen entre el poble en detriment del sentit comú. Felicitats per conjuntar aquests dos conceptes antagònics en un sol article de forma tan brillant.

  • Ha estat distret fer aquest Post. Va sorgir de manera casual quan estava preparant-ne un sobre Refranys.

   El que siguin tan antagònics ambdós conceptes es deu a la teoria que has desenvolupat en les primeres línies del teu comentari.

 5. Quin estudi filològic!!! Aquí t’hi has tirat hores, oi?
  Molt bo!!!

  • Doncs no, no m’ha portat gaire de temps perquè estava treballant en un altre post sobre Refranys i va sorgi,r de manera tangencial, aquesta altra idea. És a dir, partint d’una idea inicial, al final han sortit dos post (aquest i un altre que penjaré d’aquí un temps).

 6. Et descuides un clàssic que encaixa perfectament en el context actual: “Pel gener refuga la mesta i trulla el prester”

 7. 1- Del que diu Pere Navarro, no se’n pot fer cas, viu al País de les Meravelles! No crec que arribi a passar, mentre Catalunya formi part d’Espanya… potser sí quan ja ens hagin perdut!

  2- A l’infern hi aniran ells per la quantitat de mentides que han dit.

  3- És una posició infantil i envejosa.

  4- Ja va sent hora que el petit mengi del gros.

  5- El que pretén és allargar el procés, fer-nos perdre un temps que no tenim, ell no vol la independència.

  6- Si no es posen les piles, perdrem el llit sencer…

  7- Té molt assumit que no serà perquè a Espanya no ho vol.

  8- És més aviat que no ens rebel·lem contra aquest món que ens hem trobat construït.

  9- Faran el que demana la majoria, agradi o no al PPSC.

  Companys, “La unió fa la força”! Junts, ho aconseguirem!

  • 1.- De totes maners el PSOE es mou des del seu immobilisme, i també ho fa el PSC, a un altre ritme que els seus socis i a un altre ritme que CiU i que ERC, però la cosa marxa. Veurem fins on arriben.
   2.- Ens ho han dit, ens han dit per activ ai per passiva que si esdevenim independents, totes les plagues bíbliques cauran sobre nosaltres.
   3.- ICV vol participar en el Procés i vol sentir-se partícip. Entenc que es queixi i voldria que en formessin part.
   4.- Normalment el peix gros es menja el petit, sobretot si el peix gros també té la clau de la caixa.
   5.- Unió no vol la Independència. El seu partit vol, com a molt, que Catalunya sigui un Estat dins una Confederació d’Estats amb Espanya. És, per resumir, un estatus entre un Estat Federal i la Independència.
   6.- CiU i ERC poden pensar que si corren molt, poden perdre suports pel camí, i si en canvi, van molt lents, poden no arribar mai.
   7.- Espanya no vol i les lleis estan fetes per a que res es mogui o que sigui molt difícil fer-ho.
   8.- Catalunya abans de la Consulta haurà de dir-nos o nosaltres haurem de dir quina mena de País vol ser.
   9.- Si els ciutadans de Catalunya (la seva majoria) es mostren ferms i tossuts, serà molt important per al Procés (que coincideix en bona part amb el que dius en la teva darrera frase).

   • 2- I si ens quedem, no serà pitjor? Ahir vaig trobar aquesta notícia:
    http://www.elconfidencial.com/mercados/2013/01/15/grecia-saldra-del-euro-en-2013-y-espana-en-2014-por-la-imposibilidad-de-crear-empleo-8054
    Tinc moltes ganes de marxar d’Espanya, a més, com que no sóc creient i, per a mi, La Bíblia és una novel·la que algú va escriure perquè s’avorria molt, no crec que passi res i, si passa, serà com anar a Port Aventura sense pagar 😉

    4- Qui té la clau de la caixa i és centralista…

    5- Doncs potser que CiU ho arregli, això és caòtic! I en Duran, cansa!

    6- Si van molt lents, potser no quedaran catalans a Catalunya.

    7- És obvi que Espanya no vol i per què no vol… i no parlo d’amor. Espero que sigui veritat això que diu en Junqueras que marxarem tant si com no. Si no, potser haurem d’emigrar perquè no ho suportarem.

    8- Espero que puguem dir-hi la nostra…

    9- Em sembla que l’11S ja vam demostrar unitat ciutadana i hem de pensar en tots els que no hi varen poder anar, jo n’he coneguts molts d’aquests, gent gran de Palamós, és dur el viatge i les hores a peu dret. Quants no varen aconseguir bitllet d’autobús? Policies, bombers, metges, infermeres…

    • 2.- Hi ha països que no formen part de la Unió Europea i en canvi utilitzen l’Euro. Si Espanya sortís de l’Euro no seria cap drama. La Política Econòmica la podria marcar el Banc d’Espanya i no com ara el Banc Central Europeu. La notícia dramàtica són els quasi 6 milions de parats.

     4.- Tenir el control de la clau de la caixa és essencial per un País i per això no ens la donen. És una de les coses més importants que hi pot haver. El control de les finances és essencial.

     5.- Duran votarà a favor de l’Estat Propi dins Europa (i si és per ell, dins Espanya formant una Confederació), però votarà no a la Independència. Així i tot, el que ha dit no és l’opinió de UDC, sinó només la seva.

     6.- Si Madrid segueix collant tant i tant en tots els camps, potser tot s’accelerarà.

     7.- La Consulta es farà diguin el que diguin, d’altra manera el Govern que tenim no tindria sentit.

     8.- La CUP aportarà moltes idees fresques i noves al Parlament.

     9.- La unitat, la força i el nombre de persones que en un moment futur segueixin donant suport actiu al Procés pot arribar a ser més important que el que diguin el polítics.

     • 2- El drama és Espanya que no sap governar. Era més perquè veiessis la situació caòtica.

      4- Ells viuen molt bé en la situació actual, nosaltres no. Si ens independitzem, potser qui més se’n beneficiarà, a la llarga, seran ells, aprendran a organitzar-se i a no dependre. També pot ser que s’ensorrin totalment.

      5- Pel que veig, hi ha molts polítics a molts partits que no sé què hi pinten.

      6- Jo ja t’ho vaig dir que aquí havíem de prémer l’accelerador…

      7- El procés està engegat i s’ha de culminar.

      8- Ja convé, ja.

      9- Ho va començar el poble i hi té molt a dir.

     • 2.- Ara al PP li ha sortit un gra amb això d’en Barcenas. Veurem si la premsa de Madrid tracta aquest tema com n’ha tractat d’altres (amb la diferència que aquest és real i d’altres encara està per demostrar o bé ja s’ha demostrat que eren muntatges). Veurem on estan aquests 22 milions d’Euros.

      4.- Espanya sense Crisi és perfectament viable (sense Catalunya), ara bé, segurament aprofitarien per reorganitzar-se des del punt de vista territorial.

      5.- Segur que dins els Partits hi ha polítics que pinten molt poc. Dins d’alguns Partits de vegades la democràcia és només un concepte difús.

      6.- Ahir en Mas sembla que hi posava aigua al vi. Hi ha dies que no entenc el que diuen.

      7.- Si els ciutadans volem, es farà.

      8.- La primera oportunitat la tenen aquest proper dia 23.

      9.- Si alguns polítics dubten o volen anar per un altre camí, caldrà recordar-lis que es va dir a la Diada i que es va votar a les eleccions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s