Pere Navarro: Només la punteta!

Primeres impressions personals a les declaracions de Pere Navarro sobre la petició d’abdicació del Rei:

 • Quan ho vaig llegir, pensava que s’havia fumat alguna cosa bona i potent.
 • Després, en veure’l per la tele, ja em va semblar que no havia estat una alegria dialèctica propiciada per alguna substancia.
 • L’abdicació de la reina d’Holanda i del Papa, ha deixat en res la versió interessada que mantenia la premsa de la dreta espanyola al dir que Reis i Papes morien com a tals al llit, la qual cosa obra encara més la porta una l’abdicació.

Valoracions polítiques personals:

 • És important el que ha dit? Doncs si, ja que per molt que hi ha polítics ho pensin, ningú ho manifesta públicament, a banda dels Partits que són clarament republicans.
 • Parlava en nom del PSC o en nom propi? No és el mateix, i de moment no està clar. Ahir vàrem escoltar una cosa i avui l’hem escoltat dir que ho fa fer en nom propi.
 • En tot cas, el PSOE es va afanyar a desvincular-se d’aquestes declaracions i  a dir que no n’estaven d’acord.
 • Varen ser oportunes les declaracions? En Pere Navarro no era desconeixedor que quan va fer les declaracions, Rubalcaba estava a punt d’intervenir en el debat de l’Estat de la Nació. Per tant, per al PSOE varen ser molt poc oportunes.
 • Pretén el PSC o Pere Navarro carregar-se en Rubalcaba? Tot sembla indicar que el PSC no vol a Rubalcaba al front del PSOE.
 • Diuen que en Pere Navarro es confessa republicà i que al seu despatx d’alcalde de Terrassa hi guardava una bandera republicana. Per tant, que hagi argumentat amb les seves raons (que són les de molts) que en Juan Carlos I ha d’abdicar pot semblar coherent.
 • De fet, hi ha molta gent que dona per acabada la Primera Transició, i des d’aquest punt de vista s’entendria que calen cares noves per emprendre una Segona Transició.

Vist tot això, que sens dubte serà més complex o més senzill del que el meu humil cervell em permet albirar, hi ha coses que no entenc:

 • Per què el PSC no trenca d’una vegada amb el PSOE? Més enllà del compromís que un dia infaust varen signar, què els obliga a votar sempre el mateix que voti el PSOE?
 • Si un va de republicà, el que no pot és descavalcar a un Rei, per posar-ne un altre. Proposa marxar de Guatemala per anar a Guatepeor. “Muerto el Rey, viva el Rey”. Fa marxar Juan Carlos I, per coronar Felipe VI (a Catalunya Felipe V, que la cosa ja té conya).
 • Vol ser el nou salvador d’Espanya i de la Democràcia? Mata (políticament) al Rei, per salvar la Corona i la Democràcia. Diu que cal obrir una Segona Transició, ja que d’altra manera la societat (nosaltres, que som desagraïts i despietats) tirarà pel camí del mig i imposarà la República des dels carrers. Però no és això el que ell voldria? És que no l’entenc?

Bé, potser espera que en Felipe V i VI es suïcidi (també políticament) i amb el darrer alè ell mateix proclami la República.

El Títol del Post és per tot això, perquè no l’entenc. Si però no, o no del tot. Només la punteta.

Espero que des de una Catalunya Independent no ens haguem de preocupar de Juan Carlos I, ni de Felipe V o VI. Ara bé, mentre tant, m’afecta, igual que m’afecten la Constitució, el Wert, el Montoro o el Fons de compensació interterritorial, de fet aquest és dels que més ens afecta, m’irrita i em fot.

21 responses to “Pere Navarro: Només la punteta!

 1. Ja no saben, o sap, que fer per recuperar l´electorat…

  • No ho té fàcil, però tampoc ell ho ha fet fàcil. I és que el seu discurs ha estat dispers i canviat i això ha desconcertat els seus votants. Poc a poc el PSC va recuperant perfil propi, caldrà esperar a veure fins on volen o poden arribar.

 2. Aquest home no l’entenc en absolut. Ja em perdonaràs l’expressió grollera, però tinc constantment la sensació que “pixa fora de test”. A més, què guanyem traient un borbó per posar-ne un altre? On és la millora? Que en lloc de mantenir els sous d’un rei i un príncep hereu (que, per cert, es van apujar substancialment) tindríem els d’un rei i un jubiliat? (amb renda màxima de 2.200 € mensuals???)

  • El rei és una figura que ja no concita les bones crítiques de fa uns anys. La realitat s’ha imposat. Tampoc la premsa, ràdios i teles li fan tant la pilota com fa uns anys. Recordem que fa molt poc ningú gosava parlar de la Monarquia com no fos per fer-ne un panegíric. Han estat els errors propis de la corona els que han possibilitat que aquesta muralla de fascinació i d’impenetrabilitat s’anés escardant poc a poc fins al moment actual en que quasi bé es pot parlar obertament.

   Així i tot, veiem que encara ara hi ha un respecte ridícul cap a la monarquia, de tal manera que (incomprensiblement), sembla que la llei de transparència que el Congrés està estudiant no afectarà la corona.

   Entenc que algú pensi que canviar de cara a la corona podria ser bo i portar una dinàmica que s’ha perdut, el que no entenc és que ho proposi en P. Navarro enlloc d’obrir un debat de si la forma d’Estat ha de ser Monarquia o República.

   Diuen que la corona té molts diners fora d’Espanya. És difícil de creure, però la veritat és que no sé que pensar.

   Pel que sigui, el teu escrit m’ha fet pensar en una cosa que no té a veure en el que parlem exactament, però si que té a veure amb el context general: crec recordar que l’actual iot de la família reial va ser un regal d’un conjunt d’empresaris. Doncs en Campus li va caure la “del pulpo” per uns vestits que li varen regalar, algú ha pensat en això? No hem quedat que tothom és igual davant la llei? No ho va dir el propi rei? Cal que ens mirem aquest tema amb més cura.

 3. La veritat és que no he pogut mirar les notícies els últims dies i vaig una mica de cul, així que no tenia ni idea d’aquesta notícia i he tingut la mateixa reacció inicial que tu. Em sembla molt fort i, alhora, genial!!!

  • És estranya la notícia perquè és poc habitual que un polític conegut (si més no a Catalunya) faci unes declaracions sobre la corona tant contundents. Bé, contundents però amb moderació. De fet no parla de deixar fora la monarquia, sinó només a J. Carlos I. De fet al donar pas al seu fill, el que fa és donar carta de naturalesa al que està estipulat a la Constitució, és a dir: la monarquia té dret de successió i seguirà havent-hi Borbons fins al proper segle.

 4. Espanya és un país molt rar. Un polític català (enmig del procés cap a la independència que s’ha iniciat a Catalunya) presumptament republicà li demana al rei del país del qual ens volem separar que abdiqui i deixi el tron al seu fill.
  Mentrestant la dreta més casposa en la que trobem vells falangistes i vells monàrquics (Anson) pretén proclamar una tercera república espanyola presidida per l’exfalangista Aznar.

  • Portant el que dius a l’extrem, es podria modificar la Constitució i nomenar Aznar Rei d’Espanya, així tindríem a la dreta més feliç que mai.

   Fora de conyes, el PSC o Pere Navarro, sembla que segueixen la seva travessa des del passat 11S. Es mouen, el que passa és que no ho expliquen. No expliquen el que fan, ni expliquen fins on volen arribar. Han parlat d’una Espanya Federal, però han dit poca cosa més i per això a cada declaració hi ha una sorpresa. Crec que farien bé explicar amb més de detall la seva proposta.

   La ultradreta espanyola i la premsa que els dona suport, fa temps que ja no donen suport a la corona com ho feien fa uns anys. De totes maneres, la monarquia està feble, no molt feble perquè hi ha molts milions d’espanyols que els hi encanta al rei, però ja no és com abans.

   De totes maneres, no serviria de res que marxes el rei i es posés el seu fill, en a mi no em fa cap gràcia, seria la constatació de que el sistema monàrquic ha arribat per quedar-se. Malgrat la successió està clarament determinada per la Constitució, fins que no es materialitzi hi ha l’esperança de que passi alguna cosa i no sigui una realitat, una vegada entronitzat en Felipe, ja no hi haurà qui el faci fora.

 5. No sé si el Pere Navarro és republicà des de fa temps o no. Ell diu que sí.
  Passats un dia ja sabem que les declaracions són a títol personal, cosa una mica rara per a un 1er secretari, que al PSC en som molts els que estem per la república.
  Crec que la teoria de l’abdicació va per on tu has senyalat. Els canvis que des de el socialisme català es demanen sobre el model d’estat seran difícilment digeribles per part de la societat espanyola. És la mateixa part que pot veure en la feina del Príncep/Rei una garantia d’unió. O sigui, un mal necessari.
  A part d’això… que vols que et digui… mira que hi ha dies… i les coses es parlen… I crec, que no es cosa de la Chacón… crec que es collita pròpia i/o del seu cercle més proper…
  Per cert, Mas va dir que una Catalunya independent no havia de ser necessariament una república… ;P

  Finalment, Mariaboix, lamento profundament que no valoris la feina dels socialistes catalans, abans i després de la democràcia.

  • Jo tampoc ho se, he escrit el que he escrit perquè he consultat periodistes que així ho han assegurat.

   En un primer moment hi va haver silencia a les files del PSC, després vaig escoltar com un membre del Partit (no recordo el seu nom), deia que les declaracions havien estat fetes després d’un procés de reflexió, amb la qual cosa deixava oberta la porta a pensar que al darrera hi estava el Partit.

   No dubto que en el si del PSC hi hagi republicans, segur. Ara bé, no es fan notar massa. Potser penseu que encara no és el moment. Ara bé, si no es diu, sinó es manifesta, la gent no ho sabrà i la Monarquia es reproduirà ja que així està establert a la Constitució.

   Entenc que el dius. És la teoria del Possibilisme Polític (No demanem el que no és possible. No fem això que trencarem allò. No ho diem no sigui que algú s’ofengui. No, no anem per aquí perquè no és possible. Ara no és el moment d’obrir aquesta porta. No anem per aquí que no sabem fins on ens portarà. No toquem allò que uneix als espanyols que encara la cagarem…). Els possibilismes han estat útils en alguns casos, però també poden ser un símptoma de covardia política. Per culpa del possibilisme s’han perdut grans ocasions històriques. De vegades el possibilisme encega la vista.

   Tal i com ha comentat en Miki, potser que en P. Navarro vaig fent el camí a la Carmen Chacón. Tal i com l’hi he dit, si això fos així, jo ho veig un gran risc. No hi tinc confiança en aquesta senyora. Potser en P. Navarro pensa que ella us portarà a l’Espanya Federal, jo no crec ni això.

   Si, tal i com dius, recordo unes confuses declaracions de Mas de les quals semblava que es podia inferir que obria la porta a una Espanya Confederal amb la Monarquia com a nexe d’unió.

   Jo li he comentat a la Maria que el PSC s’ha mogut i molt. Espero veure fins on arribareu. Pel que fa a la Transició, el PSC en va ser peça clau a Catalunya com a mínim.

   • José María I, Rei de les Espanyes?

    És normal, Navarro defensa l’Espanya federal però no ha pensat que a l’altra banda no volen sentir parlar de federació, ni en el PSOE volen saber res de federacions. I ara se li revolta la Chacón que té l’aspiració de convertir-se en la primera dona catalana socialista presidenta del govern espanyol. En el seu cas no es tracta d’ambició sinó de fantasia.

    Els Borbons han estat obligats a deixar el tron tres vegades i malauradament sempre han acabat tornant.

    • I la Botella de reina, això seria la bomba!

     És més, parlar d’un Estat Federal potser tant buit com parlar d’un Estat de les Autonomies. Alemanya és Federal però els Lands tenen menys competències que les autonomies d’aquí (i molta menys que el Pais Basc). Per tant. quan es parla d’Estat Federal per no enganyar, s’ha de dir de quina mena d’Estat Federal s’està parlant (hi hauria Estats dins aquesta Espanya Federal? Quines competències exclusives tindrien? cada Estat podria enviar els seus ministres a Brussel·les? Es podrien imprimir Euros propis, Quines competències tindria el Tribunal Suprem?…, i així mil preguntes més). Per tant, el que ha dit en Navarro pràcticament no és més que un slogan buit de contingut.

     La Carmen Cahcon no ha entès encara que sent catalana no serà mai presidenta d’Espanya, per molt que vulgui i per molt que dissimuli el ser catalana.

     Aquests Borbons són incombustibles. Amb la Transició la vàrem cagar i ara ho estem pagant.

     • Si els Aznar arribessin a convertir-se en reis jo me’n vaig a cuidar pingüins a l’Antàrtida.

      Ara seriosament, el problema és que les competències de les diverses administracions han d’estar ben definides de manera que no es produeixin interferències d’una administració en una altra com succeeix ara.

      Suposo que per això la Carmen Chacón està fent aquestes declaracions tant exagerades de la seva espanyolitat, i per fer-ho ha de dir el nom de porc de Catalunya, o fins i tot, renunciant al PSC, oblidant que ella és dirigent del PSC i diputada per Barcelona, tot i que veig que viu a Madrid. Difícilment pot defensar els interessos dels barcelonins tenint la residència a Madrid.

     • En aquesta Espanya de pandereta jo no descartaria res.

      El tema de les competències no està, ni (sospito) ho estaria en una hipotètica Espanya Federal (a no ser que qui es federés fossin Estats amb Estats, d’igual a igual). Els que ho tenen clar són els Flamencs. Fa uns dies va estar per Barcelona el president flamenc i va dir una cosa curiosa. En allà, si la zona flamenca té una competència exclusiva (podem pel cas Educació) qui va al Consell de Ministres del Parlament Europeu és el Ministre o càrrec similar flamenc. És a dir, si tens la competència la tens, dins el teu Estat i de cara a Europa. Això és molt diferent al que passa en aquí que tot és pura farsa.

      La Chacon (la Chaconeta com alguns li deien al PSC) era l’esperança del PSC per fer d’ella la presidenta d’Espanya i a l’hora aconseguir que el PSC es posicionés molt millor dins els engranatges del PSOE. Ara tot ha saltat pels aires, el PSC i el PSOE tenen problemes, en Rubalcaba i la Chacon també. De fet no hi ha candidat clar a liderar el PSOE en un futur proper. Crec que la Chacon s’ha cremat de cara a molts.

  • Perdona si t’he ofès, del passat no en puc parlar i no n’he parlat, passava de tot i et puc assegurar que era més feliç. Parlo de, per exemple, quan varen votar a favor del Corredor Central, si no saben veure la importància que té el Corredor del Mediterrani per a TOTA Espanya… que s’ho facin mirar! No m’empasso que es varen distreure, a més, cobren un bon sou per fer la seva feina, no els paguem per distreure’s en una cosa tan important). Respecte al Pere Navarro, durant la campanya electoral vaig acabar d’ell fins als nassos, també em va passar amb l’Alícia SC.

   Hi ha una cosa que no entenc del que tu has dit i que potser em farà entendre algunes coses que passen a Espanya. Quan dius:
   “abans i després de la democràcia” m’estàs afirmant que ara no hi ha democràcia?

 6. Em crispa els nervis!!! Em cansa la seva manera de fer… si per mi fos, el PSC faria molt de temps que no existiria… la C sobra!!!

  • Jo tampoc en soc un entusiasta d’en Pere Navarro i tampoc de l’actual PSC. Jo voldria un PSC més català, però no és així (els Corbacho, Cahcón, Montilla i molts altres en són majoria).

   Ara bé, tampoc sembla que hi hagi molta gent que els voti.

   Pel que fa al futur, si que s’ha de reconèixer que poc a poc s’estan movent, caldrà esperar per saber fins on arriben.

 7. Pere Navarro ha fet el que tenia que fer, emprenyar al rival de la Chacón i fer que el seu nom sigui més conegut. Felicitats a aquest senyor tan gris, per un dia ha sabut fer que tothom parli d’ell, i això no és poc.

  • Des del punt de vista que ho enfoques, doncs ja pot ser que una de les finalitats de les declaracions fos treure els focus de Rubalcaba i fer que l’enfoquessin a ell.

   També pot ser que li faci el camí a la Chacón, tot pensant que aquesta els portarà a l’Espanya Federal. No ho sé, però és molt arriscat posar la carrera política en mans de la Carmen Chacón. Tot serà que en P. Navarro té un punt “maso”.

 8. De la llista de coses que necessita una nació, un rei, està de les últimes de totes, just a sobre de polítics corruptes.

  • Espero que quan siguem independents, a més, ho siguem amb una forma d’Estat en la qual no hi hagi lloc per un Rei o una Reina. Això de les monarquies, de que a un pare el succeeixi un fill i en aquest un altre, és una cosa que no entenc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s