Vull un inhibidor d’estupideses

Que la ciència avança és difícil de discutir. De manera quasi bé constant se’ns informa de l’avenç en tal o qual branca de la ciència.

És responsabilitat de la societat i nostre l’ús que se’n dona als avenços de la ciència. Amb un exemple potser s’entén millor: L’existència d’Internet és una millora per a la societat ja que des de la Xarxa hi ha multiplicitat de serveis gratuïts, o no, que poden facilitar la vida de moltes persones. Ara bé, algú dirà que hi ha qui utilitza la Xarxa per jugar al pòquer o per fer una bomba.

Atès que els avenços són constants i ho són en totes les branques, demanaria que s’inverteixi i s’investigui el necessari per fer realitat la materialització d’un Inhibidor d’Estupideses.

Ara direu que el que en diu soc jo. Po tser. Ara bé, reclamo a aquelles empreses que es dediquen a la tecnologia, i potser també les de la branca de Salut (ja que el tema és per salut), que s’aboquin en aquest projecte.

Us imagineu un món en el qual podessis disposar d’un inhibidor d’aquests?

Imagineu-vos a casa vostre amb la tele posada i l’inhibidor apagat, ja saps al que t’exposes (ets molt lliure de fer-ho), ja saps el que hi ha. Saps que corres el risc de que en qualsevol canal surti no se qui (hi ha tants i tants noms que posar que prefereixo deixar-ho al gust de cadascú de vosaltres), i la digui ben grossa.

És el que hi ha, diran alguns. Altres diran que és llibertat d’expressió. Altres diran que canviïs de canal. Altres escoltaran les tonteries amb cara de peix bullit, mentre d’altres les discutiran en veu alta com si la televisió els podés fer cas.

Ara imagineu que podeu posar en marxa un inhibidor mitjançant el qual les tonteries que es diuen es filtren i no us arriben. Com aquella moda que hi va haver quan les teles tapaven els renecs i les paraules gruixudes que es deien en els seus programes amb un sonor “piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii”.

Ben pensat, seria horrorós. Molts programes d’actualitat política, social o els telenotícies estarien fortament retallats per l’inhibidor. Al final, l’espectador després de tants talls perdria el fil del que s’estava dient.

Ben pensant, no funcionaria.

Sembla, doncs, difícil que una cosa tant necessària vegi mai la llum. Abans arribaran els ordinadors quàntics, els cotxes que amb un mil·lilitre de gasolina faran la volta al món, els anàlisi de sang virtuals i d’altres invents que aquest que reclamo.

Estem exposats a sentir-ne i a llegir-ne moltes d’estupideses, algunes interessades, algunes d’intencionades i moltes sense que el que les diu en sigui conscient. No podem evitar-ho, si més no d’una manera senzilla.

Només hi ha tres opcions: paciència i aguantar, sortir a l’atac i dir-ne més i més grans de tonteries o retirar-se d’anacoreta a algun racó d’aquest món, si és que encara queda algun lloc al que hi pugui anar un anacoreta.

32 responses to “Vull un inhibidor d’estupideses

 1. Toni Cantó ha fet una altra cantada. Aquest cop ha anunciat la mort d’Albert Hofmann, creador de l’LSD que va morir fa cinc anys.
  http://www.ideal.es/granada/20130430/gente/toni-canto-cae-de-nuevo-victima-en-la-red-201304301401.html

  • Definitivament prefereixo el Cantó actor que el polític, si més no les seves opinions com a actor no m’arribaven ni tenien cap ressò per molt grosses que les digués.

   Aquest home les diu de grans com campanars i té la virtut de dir-ne moltes. El que no li poden treure és que és molt regular. És el Messi de les patinades.

   • Quin gran mal actor ha perdut el món de la interpretació!

    Si continués dedicant-se a l’art del cinema o el teatre tindríem l’avantatge que no el veuríem ni l’escoltaríem a no ser que fóssim tan insensats d’anar a veure’l, però es dedica a la política i això significa que surt als diaris a la secció de política.

    • Espero que aviat torni als escenaris o als platós i deixi el món de la política, per higiene!!!

     És clar, al dedicar-se a la política (si és que el que ell fa se’n pot dir política) té la seva quota de “pantalla” i el que diu és més visible.

     La irrupció d’aquest senyor al món de la política és una de les pitjors coses que he vist en els darrers anys. No entenc que el seu Partit no l’hagi fet fora ja. No entenc que el considerin un “actiu” pel Partit.

     • Nois, permeteu-me que hi fiqui cullerada: jo voto perquè s’hi quedi molt i molt de temps. Per als qui el seu partit ens fa “repelús” és un fitxatge magnífic perquè no puc imaginar ningú que sigui capaç de desacreditar-lo amb més contundència. És un campió!

     • Des d’aquest punt de vista és un crack. És el “Pepe” de UPyD. Ara bé, des d’un altre punt de vista, en a mi, em provoca la mateixa grima que el jugador (?).

      Accepto que des del punt de vista de l’espectacle és un actiu i que dona molta vida a les xarxes socials, però no deixa de ser molt penós.

     • Montse: També la Rosa Díez quan parla diu bajanades de l’alçada d’un campanar, només que parla menys que el seu sicari.

     • Completament d’acord, Yeagov: quan més parlen més l’espifien. Tanmateix, segons la darrera enquesta del CIS, encara que tots els líders polítics suspenen, aquesta senyora és la que queda més a prop de l’aprovat i el seu partit és dels que pugen unes decimetes. No em diguis que no donen ganes de marxar del país (o del planeta 😦 )

     • Jo no entenc que dins de tot, la política que treu millor (dins que totes les notes són dolentes) nota és la Rosa Díez. Una persona estranya, fosca, gris, crispada i que parla gratis perquè no ha fet res i es pot permetre anar contra tothom i dir que farà no sé quantes coses miraculoses (entre aquestes, tenir i mantenir en el seu partit a un tal Toni Cantó).

     • Ho he vist, Montse, i fa esgarrifar que aquesta sigui la política millor valorada, potser hauríem de dir menys malament valorada, perquè cap polític espanyol aprova, ni ella, però el seu discurs messiànic demanant càstigs a Catalunya com si fos una Milosevic de cap de setmana fa por.

 2. Nosaltres som els únics capaós d’inhibir les estupideses, triant-ne que és el que volem escoltar i veure. Com tu dius, si realment existís aquest invent, la tele només diria piiiiiiiiiiiiii quasi constantment.

  • Si, no serviria de gaire. Ben mirat només és un anhel, una aspiració que en el cas de materialitzar-se, el més segur és que esdevingués del tot inútil.

   Així i tot, seria curiós aplicar l’estri als diaris…, alguns tindrien més espais en blanc (esborrats), que no pas en negre.

 3. Aix, Tomàs! Pensa que si poses una cosa d’aquestes en la tele en alguns canals només sentiràs una cacofonia estrident de xiulets, que de bestieses se’n diuen moltes. Tanmateix, per a mi el més preocupant no és que les diguin, sinó que hi ha qui se les escolta.

  Per cert, has fet un bon recull de les reaccions a les animalades. Concretament, a mi em passen totes, l’una rere l’altra: me les escolto mentre se’m posa cara d’estupefacte peix bullit, després escridasso a la tele com si el que vomita bestieses em pogués escoltar, després sospiro i em mentalitzo que d’allà on no n’hi ha no en pot rajar, després reconec que té dret a expressar les mamarratxades que li vinguin de gust i per acabar, pel benestar del meu fetge, canvio de canal.

  • De fet, i de vegades, jo mateix en soc consumidor (totalment conscient), ja que com jo mateix dic “he d’escoltar que diuen o escriuen el altres, els adversaris o enemics…, com ho vulguis interpretar”.

   Encara sort que després de cada animalada no et fots una copeta de conyac, ja que d’altra manera hores d’ara ja tindries el fetge de plàstic.

   En èpoques normals ja se’n diuen moltes d’estupideses, però en els darrers anys de Crisi i amb el Procés de Catalunya en marxa, el nivell de burrades ha pujat com les bombolles del cava. No passa dia en que no es podés fer un recull d’allò més sucós.

 4. Cadascú té el seu propi criteri sobre el que es una estupidesa i sobre el que no. Per exemple, algú podria considerar que tot aquest post es una estupidesa…

  • Bé Pons, avançant-me a aquests que tu dius, jo mateix ja ho dic en el post. Això és que no t’has fixat prou!!!

   És més, ni jo mateix o descarto, la qual cosa no treu que m’encantaria tenir un estri com el que comento.

  • Visca el Pons!! La seva saviesa no la pot comprendre qualsevol!

 5. Com tots haureu pogut comprovar quan posen els anuncis el volum del vostre televisor pujar, de manera podeu tenir un cobriment quan apareix algú que us prova de vendre qualsevol cosa que no necessiteu, doncs bé, fa uns anys van crear un aparell que connectat a la part del darrera del vostre televisor, suposo que a l’antena, crec, perquè jo mai he vist l’aparell, baixava el volum, i dic que jo no he vist l’aparell, i suposo que el seu inventor deu haver passat a l’ostracisme.
  De fet el que comentes ja existeix, alguns canals de televisió, especialment als Estats Units, censuren el llenguatge groller posant un senyal acústic sobre aquelles paraules grolleres. Per exemple, l’actor Eddie Murphy tenia un programa a la televisió i sembla que acostumava a dir moltes grolleries, per això la productora va decidir posar aquest senyal, però el programa era emès en directe amb uns segons de retard, una pràctica habitual aquests últims anys en algunes gales presentades per actors que empren llenguatge càustic. Però un dia l’encarregat de censurar Murphy va badar. I la productora va decidir acabar amb el programa considerant que era molt poc exemplar.
  El que em preocuparia és que qui decideixi que s’ha de censurar siguin gent com la que en aquests moments governa Espanya.

  • El meu desig és censurador, ja ho se, però neix del fàstic, d’estar tip d’escoltar i de llegir tanta burrada. Se que el millor és que hi hagi de tot, i que tothom té els seus drets…., però arriba un moment en que a un se li omple el got.

   Quantes bajanades hem hagut de viure en aquests darrers anys? Incomptables!

   No hi ha solució.

   Pel que fa al que dius, alguna cosa havia sentit, però el meus desig va més enllà d’establir una censura prèvia, s’assembla més a un poder mitjançant el qual un podria viure sense ser un esclau de les burrades que s’escolten a diari.

   • Crec que hauria de ser el sentit comú dels que es dediquen a dir bajanades el que ens hauria d’estalviar escoltar algunes d’aquestes barbaritats però sospito que alguns d’aquests polítics no en tenen de sentit comú i sembla que s’hagi iniciat una competició de dir bajanades on està en una posició molt destacada aquest noi d’UPyD que diu que és actor.

    • Aquest que diu que és actor, i que també diu que és polític, és un dels més destacats. De fet, quasi segur que estaria en el Top Ten de les majors i menys assenyades bestieses que s’han escoltat en els darrers temps.

     N’hi ha molts més, molts. De fet n’hi ha tants que fa fàstic. Hi ha hagut moments en que la pressió de les burrades dites i escrites ha estat tant gran que semblava que no hi hagués altra manera d’expressar-se.

     • Són els nervis. Veuen que això se’ls escapa de les mans, i no em refereixo únicament al tema de Catalunya, també la crisi econòmica.

     • Malauradament, parlant en termes econòmics sembla que no hi ha quasi bé res que funcioni o que reprengui la senda del creixement. Aquests dies la Prima de Risc ha baixat (és una bona notícia, però és deguda més a la política del BCE que no pas a la política econòmica espanyola). La Borsa des de principis d’any ha sofert baixades i pujades però no s’està comportant malament. Ara bé, pel que fa a la resta i al que més ens afecta, tot són notícies dolentes o molt dolentes.

      Pel que fa a Catalunya, ja veiem que l’única estratègia del PP és portar al TC qualsevol nou pas que es faci des de Catalunya. Pressió i més pressió. Ens portaran fins al punt en que tot estigui recorregut o fins el punt en que el TC ho suspengui tot, fins i tot la Generalitat o el seu President, per forçar-nos a prendre decisions que ells interpreten ens poden perjudicar. Jo d’ells seria més prudent, no sigui que la societat catalana decideixi prendre la paraula abans del que pensen. Si inhabiliten als nostres polítics, doncs haurem de ser nosaltres els que prenguem la paraula i potser no els agrada els que hauran d’escoltar.

 6. No se como apareció este comentario tuyo en mi correo electrónico, ” Los Blogs són buenas ventanas para muchas cosas, y también para mostrar lo que les pasa a los demás, dando un punto de vista alternativo al que se puede dar desde los medios oficialistas”…y estoy de acuerdo, aunque no encuentro con exactitud el artículo me imagino tiene que ver con “Vull un inhibidor d’estupideses”.

  • Era un respuesta a tu comentario. Lo he enviado contestando directamente desde la parte superior de que hay en las páginas de wordpress, donde dice “entrada nueva”. Lo que no entiendo es que haya llegado a tu correo electrónico.

   Era un nuevo comentario a tu post sobre las inundaciones, una respuesta a tu último comentario.

 7. Actualment seria un bon invent, això sí, no rebríem ni una sola notícia del PP, per tant, no sabríem com va Espanya. M’agradaria tant NO haver de sentir-los més! Ep, que el PP no té l’exclusiva, eh!! N’hi ha tants!!

  • Si, jo també crec que el PP no en té l’exclusiva. Tenim altres exemples però el PP és una bona fàbrica d’estupideses. Les generen de manera constant i en tots els temes. Tenen autèntics especialistes. Fins i tot alguns ministres sembla que hagin iniciat una competència interna per tal de veure qui la diu més grossa.

   A UPyD també en trobaríem algun cas de ben destacat. Un noi que ve del món de la ficció i encara no ha aterrat a la vida real…, i tinc els meus dubtes de que mai ho acabi fent del tot.

   I a Catalunya també en tenim uns quants de destacats de tots els colors. Potser hi ha més contenció que en d’altres indrets, però també en sabem, també!

   • Sí, actualment hi ha superàvit d’estúpids dient estupideses, espero que hi hagi una invasió de neurones!!!

    • No hem de perdre l’esperança, hem de pensar que l’actual baix nivell neuronal pot remuntar. Així i tot, sembla que hi ha persones que ja es troben bé en aquest magma de ximpleries i no volen o no poden canviar per millorar.

 8. Mmmm me parece una excelente idea que incorporasen algo así además del filtro del spam..!

  • No lo pido para el Blog (si así se ha entendido no era mi intención), lo pido en general, para lo que podemos leer en la prensa, oir en les emisoras de radio o ver y oir en las cadenas de televisión.

   Són tantas las tonterías, estupidezes y mamarrachadas que se oyen que llega un momento en que uno desearía disponer de un inhibidor para que todo ese material prescindible no llegara a nuestro conocimiento. Es solo un sueño.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s