Més almiralls que vaixells. La Llei de Parkinson

Vaig llegir que un tal Cyril Northcote Parkinson (30 de juliol de 1909 – 9 de març de 1993), historiador i escriptor britànic, el 1930 va predi, amb encert, que la Marina Reial Britànica arribaria a tenir més almiralls que vaixells.

Encuriosit, vaig buscar més informació i resulta que ell mateix és l’artífex de la Llei de Parkinson, que segons explica, va descobrir a partir de l’observació del que passava a l’Oficina Colonial Britànica on, malgrat l’Imperi Britànic perdia importància, el nombre d’empleats s’incrementava.

Així, va formular els tres principis fonamentals d’aquesta llei, segons els quals:

  • El treball s’expandeix fins a omplir el temps de que es disposa per a que es realitzi
  • Les despeses s’incrementen fins cobrir tots els ingressos
  • El temps dedicat a qualsevol tema de l’agenda és inversament proporcional a la seva importància

De ser certs els principis de la Llei de Parkinson, les seves implicacions en el món laboral, en el social i el personal poden arribar a ser importants.

La Llei ve a dir que la feina es podria resoldre amb menys temps del que es fa si es disposa de marge, que es gasta més del que caldria i que es perd el temps amb coses poc importants.

Atès que la llei es pot aplicar a qualsevol activitat, no només al món laboral, penseu que els principis formulats són certs?

Un exemple (de gestió del temps) seria el de la planificació per un examen que tenim en una setmana. Doncs el més probable és que hi ocupem tota la setmana. I si disposéssim de 10 dies enlloc de 7? Doncs probablement els esgotaríem també tots 10. Això vol dir que amb una setmana no n’hi ha prou, o vol dir que si disposem de més temps, tardem més en fer el mateix?

No us ha passat que quan heu de fer moltes coses en un breu espai de temps resulta que us dona temps a fer-ho i a fer-ho bé?

No us ha passat que un dia heu de fer menys coses i menys importants i és l’hora de dinar i encara no les heu resolt totes?

37 responses to “Més almiralls que vaixells. La Llei de Parkinson

  1. Es diria que els ministeris de Salud i Educación han pres exemple de l’Oficina colonial Britànica.

    • No anava desencaminat el senyor Parkinson. Ara bé, crec que no sempre hi ha tanta diferència entre el sector públic i el sector privat (no parlo de legislació, sinó de treball per part de les persones).

      Conec persones del meu voltant que treballen en el sector públic i d’altres en el privat i de vegades el tema surt i se’n parla. Crec que al sector públic català (el que més conec) tot allò de que els funcionaris no tenen feina és un mite que potser en algun moment va ser cert però seria en un moment del passat. Pel que fa al sector privat, he vist i he escoltat explicar autèntiques burrades, que d’haver passat en el sector públic tothom diria, és clar, ja se sap són funcionaris.

      El més complicat i discutible en el sector públic és quan el treball es barreja amb la política.

  2. Tenc comprovat que és així. Retia més fent mitja jornada que una sencera perquè amb mitja havia de treure la mateixa feina igual que quan feia jornada completa. Als clients els hi és igual les hores que treballes, simplement volen que la seva feina, la que esperen, estigui feta. I sí, amb menys hores se pot treure, prova que en aquest país les jornades laborals estan molt mal distribuides, mal pagades, que no concil·lien gens la família (ja no diguem quan una dona és mare soltera), etc.

    • Es molt bona l’aportació que fas al respecte de la gestió del temps juntament amb la gestió de la carpeta de feines a les quals s’ha de donar solució. De vegades és cert que amb menys temps poden fer més que amb més temps.

      El tema de la conciliació no s’ha solucionat mai a Espanya. Justament en el moment en que es començava a legislar sobre aquest tema, va haver un canvi de govern i després (o en el mateix moment), la Crisi ha acabat d’enfonsar el poc que s’havia avançat.

      Crec que és un tema que valdria la pena que estes en l’agenda del Govern ja que hi ha moltes coses a guanyar per part de tots.

  3. Me parece que la interpretación que tú le das a la llamada ley de Parkinson tiene sentido: “La Ley viene a decir que el trabajo se podría resolver con menos tiempo del que se hace si se dispone de margen, que se gasta más de lo debido y que se pierde el tiempo con cosas poco importantes.”. En general parece una regularidad que a veces en el trabajo se pierda el tiempo en cosas poco importantes.. creo que eso tiene que ver con la falta de método.

    • El método y los procedimientos són buenas erramientas de trabajo que ayudan a ordenar los pasos que se han de seguir para obtener el mejor resultado possible de la manera más eficiente.

      He visto, y a veces he experimentado yo mismo, como se dedica más tiempo del necesario a tareas que requeririan otro tratamiento más sencillo, más superficial, tiempo que va en detrimento del que se debería dedicar a aquellas tareas más importantes, más substanciales.

      • De acuerdo, creo que todo trabajo o actividad tiene algún orden.. a veces descartamos primero lo más fácil y al final nos dedicamos a lo difícil, aunque también es posible creo, que nos dediquemos primero a lo difícil y después a lo fácil, pero de todos modos pienso tenemos que organizar el trabajo.

        • Organizar el trabajo depende de la formación que tenga cada uno y de la empresa en la que se trabaje. Hay empresas en las cuales es impensable tr (qbajar sin seguir unos procedimentos y otras en las cuales los procedimientos no han dado resultado o no se han implementado con éxito.

          A veces, tiendo a hacer primero lo fácil para poderme concentrar en lo más complicado, a nos ser que además de complicado también sea urgente, en cuyo caso lo que hay que hacer es lo más urgente (que no siempre es lo más importante, aunque éste es otro debate).

          • De acuerdo, creo que en general ,es más fácil trabajar más libremente en los servicios públicos o en las Universidades.. cuando trabajé en la Escuela de Medicina tenía una oficina para mi sola y controlaba el trabajo del personal de servicio, pero no estaba nunca de tras de ellos vigilando lo que hacían. Las personas tenían libertad en como hacían su trabajo, lo que importaba es que cumplieran y lo hicieran bien. Podían hacer pausas para beberse un café, y podían almorzar en una hora. Allí trabajaban oficiales de laboratorio también, los cuales eran responsables de su trabajo ante los académicos, pero administrativamente dependían de mi, como asimismo las secretarias menores. Me gustaba trabajar allí.

          • Saber delegar y saber dirigir és una tarea complicada. Dirigir el trabajo de los demás no és tarea fácil, ni mucho menos. Hay mil maneras de hacerlo y muchos cursos, libros…etc que ensenyan a dirigir, lo cual nos lleva a lo dicho al inicio, dirigir es difícil.

            Tu optaste por un control “a distancia”, en el sentido de que si los resultados eran los esperados o mejores, acceptabas espacios de libertat más allá de lo usual. Lo principal (obtención de objetivos) por encima de la ortodoxia de lo que se dice debe hacer un Jefe/a.

            A veces hay trabajos por los que hemos pasado que recordamos con gusto, como tu has hecho al explicarnos tu pasada experiencia laboral.

          • Creo que es importante también que la gente se sienta bien con lo que hace y eso cree un ambiente grato para todos. Aunque también es cierto que trabajar en un ambiente de personas con nivel académico universitario es diferente..es otro mundo.

          • Creo que se pueden encontrar o ayudar a crear entornos de trabajo amables (buen ambiente de trabajo) en cualquier tipo de empresa. Ahora bien, también puede pasar que el ambiente de trabajo se envenene o enrarezca por cuestiones laborales o personales, es en ese momento en que los/las compañenros/as y el jefe/jefa han de saber como proceder, para anticiparse y no dejar que las coses lleguen a ir mal o bien que si van mal, que sepan como remontar la situación.

          • Yo creo que un buen ambiente de trabajo se mantiene mejor cuando cada persona tiene su propio lugar de trabajo, escritorio y oficina..Y claramente delimitadas sus funciones, y cumple con ellas sin que debamos recordarle a cada rato lo que debe hacer. Creo que también es importante que las personas tengan un lugar para tomar un café y un buen casino donde almorzar. Creo que las cosas personales no tiene nada que hacer en una oficina.

          • El lugar de trabajo es importante. No es lo mismo trabajar en unas malas condiciones de trabajo, que en unas buenas condiciones.

            En cuanto a las funciones creo que depende del lugar de trabajo del que estemos hablando. En lugares de trabajo de escalafón no me parece mal que las funciones esten claras y delimitadas por aquello de que muchas persones prefieren saber “exactamente” lo que deben y lo que no deben hacer. Ahora bien, esto mismo puede ser una limitación en segun que circunstancies de trabajo. La excesiva compartimentación de funciones puede no ser operativa en según que momentos.

            Que las instalaciones donde uno trabaja sean buenas es un elemento que todos agradecemos ya que hemos de pasar muchas horas al dia en ese sitio.

            En cuanto a mi, personalmente, prefiero trabajar por proyectos.

          • Estoy de acuerdo, el lugar de trabajo es importante en la mayoría de los casos. Te contaba que trabajé en la Universidad de Chile, Facultad de Medicina, Escuela de Medicina durante 12 años y meses en tres distintos Departamentos. Cuando entré a trabajar tenía 19 años y empecé con un reemplazo de una secretaria del Director del Instituto a la cual se le había muerto su madre. Yo no tenía mayor experiencia pero ellos sólo querían una persona para que les atendiera el teléfono durante 15 días y anotara los recados. Yo nunca habría trabajado allí si no fuese porque mi padre trabajaba allí en otro Departamento, en ese tiempo eran Cátedras. El era amigo del Jefe de Personal que me contrató. Sin embargo no me pagaron el sueldo de la secretaria que era muy elevado para alguien que recién empezaba a trabajar, se lo dieron a un Oficial de Laboratorio y servicios que era casado y con muchos hijos y estudiaba de noche, como forma de premiarlo o estimularlo, y a mi me dieron el sueldo de él. Tuve la suerte después cuando llegó la Secretaria del Director que quiso que yo siguiera siendo su secretaria y me contrataron así como una secretaria menor docente con un grado y cargo en un escalafón administrativo. De ella aprendí muchas cosas. Eso fue en el Instituto de Química Fisiológica y Patológica. Sucesivos cambios en la Universidad me permitieron ascender de un grado 9 al grado 6. En ese tiempo hice unos cursos de capacitación, inglés, lo que me permitió concursar a un cargo mucho mejor y gané el concurso. A los doce años de servicio yo tenía el cargo de Oficial Mayor administrativo sexta categoría, tenía más que grados. Aprendí muchas cosas en esos doce años. Renuncié a la Universidad cuando se produjo el golpe militar en Chile. Los empleados administrativos y especialmente los oficiales de laboratorio que colaboran a veces en los proyectos de investigación cuando están a cargo del cuidado de animales en los viveros son mencionados en los trabajos de investigación como asimismo las secretarias que escriben los trabajos.
            En la Universidad los académicos a veces hacen convenios de trabajo por un año y les pagan todo ese año de una sola vez. Ellos trabajan en líneas de investigación y proyectos por supuesto de investigación..
            Cuando llegué a ser Secretaria de Director y departamento tenías dos secretarias a mi cargo, y también un estafeta y un auxiliar de servicio. Había más personal administrativo y de servicio que dependía de grupos de trabajo. Yo fui una Secretaria de Director y Departamento, Oficial de Presupuesto, Encargada de Personal, y Encargada de Inventarios..en el Depto de Biología y Genética, pero también fui la Encargada de una Oficina de Información y Archivo de material docente y de Investigación, en el Departamento de Salud Pública e Higiene Ambiental, en esos doce años.

          • Recuerdo cuando en Barcelona en las Universidades no había Departamentos y había Cátedras como dices que había en Chile. Creo que aquí las Cátedras como tal desaparecieron (creo) que a finales de los 70 o principios de los 80′.

            Parece que supiste aprovechar la oportunidad que te surgió en la Universidad de Chile. Seguro que si tu trabajo no hubiese estado a una buena altura no te hubiesen renovado el contrato y por consiguiente eso hubiese imposibilitado tus posteriores progresos laborales.
            A veces, saber aprovechar las oportunidades puede cambiar una vida.

            Casualmente, vosotros también tenéis un 11 de setiembre (en vuestro caso de 1973) para recordar.

          • Así es Tomás. Espero tengas una buena tarde de sábado..!

          • Igualmente. Hoy he estado todo el día fuera de casa y en cuanto he llegado me he puesto a ponerme al día con vuestros comentarios i vuestros blogs. Ahora voy al tuyo.

          • Ok..que tengas un buen domingo… Saludos..

          • Hoy ha sido un dia intenso, por la mañana he tenido que ir al trabajo y solo he podido volver a casa para comer hacia las 14:30h. Que tengas tu también un buen domingo.

  4. A més del temps, també té molta importància la motivació. El assumptes poc importants tendeixen a allargar-se en el temps per la poca motivació que impliquen. En canvi, els més importants són aquells als que es dedica més temps i acaben donant millors resultats.

    • La motivació és un bon concepte que mereixeria molts posts per si mateixa.

      Planteges que les feines més importants resulten més motivadores perquè representen un repte? Segur que això influeix en que es plantegi (de manera conscient o inconscient) dedicar-hi el temps que sigui necessari per a la seva resolució i abandoni aquelles altres tasques, menys importants, menys motivadores.

      Així i tot, el tema seria si aquestes feines més motivadores es resolen amb eficiència (sobretot tenint present que s’estan deixant de banda altres tasques, les menys importants).

  5. Em sonen en els principis de Parkinson d’haver-los llegit en algun llibre sobre les lleis de Murphy, un altre d’aquests pessimistes però que sol encertar-la bastant.

    • Murphy un pessimista? No home, era un visionari i ens ha fet passar molts bons moments amb les seves lleis. En Parkinson un pessimista? Era un bon observador i va obrir nous camins en l’anàlisi del comportament i de l’organització del treball i de les pròpies organitzacions.

  6. Molt curioses i interessants les lleis que ens vas explicant en el teu bloc. Jo m’he rigut molt amb la primera fórmula, a la meva vida em passa tal qual això, la feina s’ha expandit tant que està a punt d’absorbir el 100% del meu temps disponible!
    I si, un dia que no he de fer gairebé res, vull aprofitar-lo per fer moltes coses endarrerides i sovint no avanço res, i un dia que he de fer moltes coses per obligació a vegades aconsegueixo rendir molt millor. Tot i que jo sóc de les que mai acaba totes les feines que s’ha plantejat al principi (dec ser massa ambiciosa), és més, si em sobra el temps ideo feines per fer, així que sí, la feina s’expandeix per si sola!
    Amb els ingressos també és així, si tens gastes. Pots fer un projecte amb uns determinats diners, però si tens més diners te’ls gastaràs amb més coses,…
    La qüestió en el disseny de les feines, o dels plecs de condicions per a concursos és idear unes bones condicions, quantes hores treballaran els treballadors, seran realment suficients? quants diners s’hi destinaran, seran realment suficients?
    Ara es podrien basar en la llei de Parkinson per argumentar les retallades potser, podríeu fer-ho amb menys hores, us retallem el sou, podríeu fer-ho amb menys diners, retallem els diners d’aquest projecte…
    Vaja, callo perquè gairebé escric un post jo sola.

    • Si, tal i com ens expliques al teu Blog, la feina et creix i et creix amb noves iniciatives.

      Quan tenim coses enrederides el què hem de pensar és el perquè estan endarrerides, sovint descobrirem què hi ha un motiu que pot ser més o menys comprensible pels demés, però ho és per a nosaltres que en definitiva som els que ho hauriem d’haver resolt i encara no ho hem fet. Sovint el que se’ns acumula és perquè no ens ve de gust o no ens agrada i aquest esforç suplementari que requereix la seva resolució fa que no ens hi posem.

      En canvi, quan no hi ha més remei, és urgent i no hi ha temps o hi ha alguna raó realment important, ho fem ens agradi o no i normalment el ritme i nivell de rendiment és alt.

      També hi ha persones (com dius) que quan no tenen feina, se la busquen. És allò de és dissabte, no tinc res a fer, bé pintaré un parell d’habitacions.

      Sovint, si el pressupost és ajustat, som capaços de ser més creatius i aconseguir resultat similars als que s’aconseguirien amb més recursos.

      Ara, amb l’excusa de la Crisi ens estan aplicant la Llei Parkinson i un altre pila de Lleis existents i de noves que s’han inventat només per aquest període tant estrany. Ara han aconseguit que els treballadors que tenen feina la facin per menys diners i amb menys dies de vacances. L’argument és que hem de ser més productius.

  7. Quan una cosa no ve de gust de fer en trobes moltes a fer abans que aquesta.

    A mi em passa els caps de setmana que dic ara m’hi poso i, no acabo d’entendre com, ja és el diumenge a la nit i aleshores toca fer-ho de pressa. Per què quan ens podem relaxar el temps vola?

    • Tens tota la raó. Per evitar això, el millor és fer quant abans aquelles coses que no venen de gust fer o que no hi trobes mai el moment i treure-se-les de sobre el més aviat possible.

      La sensació del pas del temps és molt particular i molt personal, depèn de molts factors. Poques coses hi ha tant personals com la sensació que cadascun de nosaltres té del temps.

  8. No sé si a vosaltres us passa el mateix… quan vols que el temps passi de pressa, no avança i quan vols que passi lent, vola.

    A l’hora de fer coses, sempre hi ha impediments que fan la guitza o bé tot surt perfecte quan no t’ho esperes… així és la vida!

    • Això del temps és curiós i de vegades sembla que voli i de vegades sembla que s’estiri com un xiclet. La percepció que tenim del temps està en funció de les expectatives que ens hem marcat.

      A vegades tinc tantes coses a l’agenda que penso que no en podré fer ni una part i en canvi tot es soluciona o avança, una cosa darrera l’altra i a bona velocitat. En canvi, hi ha dies en que hi ha alguna cosa que no em ve gens de gust a fer i costa molt de solucionar perquè de manera inconscient demoro el fer-ho.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s