Bárcenas, una víctima de l’Efecte Mateu

Es coneix com a Efecte Mateu el fenomen d’acumulació de bens, riquesa i fama.

L’origen del nom prové de la cita de l’evangelista Mateu que en la paràbola dels Talents (Mt. Cap. 25, vers. 14-30), en el versicle 29 diu:

Al que més té més se li donarà, i al que menys té, li serà pres per donar-lo al que més té

El Nou Testament en va ple de cites similars. Els evangelistes Mateu, Lucas i Marc tenen cites que redunden en el tema.

Autors rellevants de la psicologia com Merton o Bunge, entenen que els bens als quals es fa referència en aquestes cites, poden ser materials (diners, riquesa, possessions…) o immaterials (prestigi, confiança, autoestima…).

A partir d’aquí, i fabulant, intentem lligar aquest Efecte amb el senyor Bárcenas.

En Bárcenas, empès pel seu fervor religiós (la televisió ens ha mostrat fins i tot l’església on es confessa), un bon dia coneix aquestes cites bíbliques i en llegir-les queda del tot trasbalsat.

Fins llavors ell no era així, com a bon cristià, compartia tot el que tenia amb els necessitats.

Arribà però un dia en que el pes de les cites bíbliques el varen dur a un profund estat de reflexió interna.

En aquest procés d’introspecció va barrejar l’ànima catòlica, amb l’esperit emprenedor que ell mateix ens explica que sempre ha tingut i amb la formació de comptable. D’aquest procés, quasi alquímic, en va sortir un nou home, reforçat, imbuït de poders.

Naixia així un nou Súperheroi. Els seus poders distintius eren l’habilitat per intuir negocis on ningú els havia vist abans. Tant si val que fos en la compra venda de quadres, en la Borsa, o en la comptabilitat del seu Partit, de tot arreu en treia profit. Un puto crack com es diu.

Si la justícia li hagués deixat més temps, hagués revolucionat el mercat dels cucs de seda, el de les tenores i el de les pinces d’estendre roba, camps en els quals hi ha nínxols de negoci que encara ningú sap veure.

Allò de “Al que més té, més se li donarà” el va marcar. Fins i tot va pensar en tatuar-se la cita, però ho va deixar córrer al pensar que amb els vestits d’esquiar tampoc el podria lluir gaire.

I va arribar el moment en que allò de “Al que més té més se li donarà” es va fer realitat. Va ser tant el que li “donaren” que ja no li cabia a Espanya i va haver d’obrir comptes a Suïssa, però sense mala fe. Tot ho va fer guiat pel que va dir en Mateu, que quedi clar.

Vist així, ja no el veig tant culpable com diuen. El veig més com una víctima atribolada.

Crec que la línia de defensa la té clara per aquesta via. De fet, el seu advocat, li hauria de recomanar que es procurés alguns estigmes, sempre són d’ajut. No penseu el mateix?

Ben pensat, la cita de Mateu té tela, molta tela!

29 responses to “Bárcenas, una víctima de l’Efecte Mateu

 1. Si només fos en Bárcenas que ha confiat en en Mateu…

 2. Així doncs crec que aquest efecte està força estès en tota la dreta i en el poder oligàrquic en si!

 3. VISCA la caritat cristiana!! Quin FÀSTIC!!

  • Coses de creients! Segurament el déu de Bárcenas el perdonarà abans que molts de nosaltres.

   • El meu perdó NO l’obtindran MAI!! Vergonya i fàstic és el que sento!!

    • Ahir es va saber que hi havia més comptes a Suïssa. Vaig escoltar que dos periodistes deien que el més gros encara no ha sortit, i que diuen que tots estan d’acord en que no se sàpiga.

     • Tenen consciència? No ho crec pas… com poden viure veien la situació que viu el país?

     • Passat un temps en que els diners t’arriben d’una manera tant fàcil i sense cap esforç imagino que és fàcil abandonar-se al “dolce far niente”. Quan estafar es converteix en un modus de vida la resta no importa i al poc temps ja no saps ni com viu la resta del món perquè el teu món és un altre, és un món ple de luxe, de capricis i de reconeixement d’una colla de gent que et diu que ets genial, que ho fas molt bé.

     • És clar, suposo que qui els envolta va omplint butxaques i el poble que es foti. Molt bonic… quina vergonya!

     • És molt fàcil i molt de color de rosa el viure com han viscut moltes persones en els darrers anys de les diverses bombolles especulatives en que Espanya ha suportat el seu darrer període de creixement fictici (fictici perquè es sustentava en productes poc sòlids).

      Ara bé, tot indica que en Bárcenas i el seu entorn s’han lucrat al marge de la llei. Confio en que la justícia ens doni alegries en aquest tema.

     • La justícia espanyola? No hi confio gaire… vaig llegir l’altre dia al Twitter que el PP fa escarni als jutges.

     • Darrerament he escolat com 2 jutges s’han queixat de patir pressions i donàvem a entendre que venien de sectors molt propers al govern. Això és força preocupant.

      Així i tot, sembla que el jutge Ruz i pel que diuen està fent una bona instrucció.

     • Sí, però fins quan aguantarà… encara tindrà un accident…

     • Esperem no arribar a aquests nivells. Penso que les coses no estan bé, però tampoc tant malament com per pensar en situacions criminals.

     • Doncs ara no recordo qui ni què feia però algú que es comprometia va tenir un accident i tots sabem de qui són descendents aquesta gentussa.

     • Espero que les coses no discorrin per aquests camins, ja que de ser així les coses ja no tornarien a ser mai com les hem viscut. Seria un camí sense sortida.

 4. Sí, una víctima, i és que si el llibre sagrat ho diu, què havia de fer la pobra criatura…
  I dius que es confessava? Amb en Rouco, suposos (l’estatus és l’estatus). Em pregunto què devia confessar i estic gairebé segura que de tripijocs financers cap ni un, no pel fet que patís pel secret de confessió (entre col·legues aquests secrets no s’aixaven), sinó perquè no crec que tingués cap mena de mala consciència.

  • Només és una criatura del senyor que viu tant pendent dels seus pecats com les vaivens de la Borsa.

   Com deia Julia Roberts a Notting Hill “en el fons només soc una noia que busca que l’estimin”. Doncs això, per una part busca el perdó del Pare i per altre busca els diners allà on siguin.

   Em sembla que en Rouco és encara més classista i no sé si es rebaixaria a confessar-lo. Si fos cap del govern encara, però si només és un trist comptable, no ho se.

   No, jo tampoc crec que tingués mala consciència, al contrari, crec que es pensa que és el més llest de la classe.

 5. Aquest es el problema de seguir segons quines religions al peu de la lletra, acabes pensant que no fas res dolent quant en realitat… en fi, no vull dir res, però això amb el pastafarisme no passa.

  • Segur que els pastafaris no s’estan per aquestes minúcies!

   Qualsevol religió o similar presa al peu de la lletra ens pot portar a les majors equivocacions.

 6. perdona pero el sistema envió mi respuesta sin que yo la terminara y no existe en tu espacio el poder borrar o corregir los errores después que están escritos..quería decir que la gente suele apoyar a los que tienen y en forma natural así tendrán siempre mucho más; los que son pobres o tienen poco reciben menos de la mayoría de la gente por lo que es más fácil que sean más pobres aún..No se como más podemos interpretar tan contradictoria afirmación dentro de la doctrina cristiana..

  • También a mi me ha pasado eso de enviar un comentario a medias, antes de terminarlo. Ningún problema.

   Es interesante el punto de vista que aportas al decir “…la gente suele apoyar a los que tienen…”. Em mi casa decimos “dinero llama dinero”, en el sentido de que aquell que ya tienen, siempre les será más fácil obtener más. En cambio, para aquel que no tiene, ganar algo siempre le costará mucho.

   Así y todo, aquí centramos el punto de vista en la parte material de la cita. Hay otro punto de vista immaterial, que no és tan desalentador.

 7. Podríamos decir que hay una parábola que hay que interpretar – dicen que “de oído oiréis, y no entenderéis; Y viendo veréis, y no miraréis”.. Tal vez podríamos dec ir que la gente suele apoyar a los que tienen, los q

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s