L’Exèrcit, un problema de pressupost i de plantilla

Pressupost de les Forces Armades

 • 2012: 6.316 milions d’Euros
 • 2013: 5.983 milions d’Euros

És a dir, aparentment, segueixen la senda de les retallades generalitzades al País.

S’ha de destacar però que en el pressupost de 2012 no es va comptabilitzar el crèdit extraordinari de 1.782 milions d’Euros que va aprovar el Consell de Ministres per al  pagament d’obligacions corresponents a Programes Especials d’Armament per compres d’armament.

La vicepresidenta del govern va dir que aquest crèdit extraordinari era per fer front a pagaments d’obligat compliment.

 • Què no ho sabien que tenien aquest deute?
 • Per què no varen incloure aquesta despesa en el pressupost de 2012?

Doncs perquè d’haver-ho fet, l’anunciada reducció del 8,84% en el pressupost de 2012 respecte del de 2011, s’hauria convertit en un increment de 16,88%, una notícia intolerable en una Espanya en Crisi i amb retallades a la resta de Ministeris.

A més, aquest Ministeri té aprovades despeses fins el 2030 per més de 29.000 milions d’Euros en Programes Especials d’Armament (Avions de combat Eurofighter, submarins i helicòpters d’atac Tigre).

Encara més, en els pressupostos de Defensa no s’inclouen les despeses per operacions a l’exterior (que suposen més de 700 milions d’Euros), ni la despesa del règim de classes passives que els correspon.

I encara més, per aquest 2013, el Ministeri demanarà un nou crèdit extraordinari d’uns 1.000 milions d’Euros per tornar a fer front a pagaments ineludibles. Tornem-hi!

Plantilla a les Forces Armades

La Llei estableix que el número de militars de l’exèrcit estarà entre els 130.000 i 140.000, dels quals entre oficials i suboficials no han de superar els 50.000 i els soldats i mariners no han de baixar dels 80.000.

A 31 de desembre de 2012, hi havia 134.317 membres a les Forces Armades:

 • El 19,47% (26.158) són Oficials (generals, coronels, capitans, tinents…)
 • El 21,71%  (29.153) són Suboficials (brigades, sergents…)
 • El 58,82% (79.006) són Militars de tropa i marineria

Oficials i Suboficials en són el 41% del total i els “soldats” en són el 59% restant, en una estructura que no s’ajusta al que la pròpia llei dicta.

És lògic que per cada oficial o suboficial hi hagi 1,43 soldats de tropa?

Arribarà a haver-hi més oficials i suboficials que soldats?

Aquesta estructura és molt poc motivadora per als soldats, perquè els ofereix poques opcions d’ascensos a l’estar l’escalafó d’oficials i suboficials saturat.

I si ens preguntem com es pagarà la immensa compra d’armament per valor de 29.000 milions d’Euros, ja us podeu imaginar, amb més retallades.

28 responses to “L’Exèrcit, un problema de pressupost i de plantilla

 1. Sí, han fet molt de mal i en continuen fent.

  • Hi ha moments en que en veure com s’actua des de certs sectors de l’església i de les FFAA om te la sensació que més que està al servei de la societat, el que fan és servir-se d’aquesta.

 2. Quin fàstic de país i de tot! M’ha encès aquest post com tantes altres notícies que llegim cada dia i que tenen que veure amb els doblers, crisi, polítics, economia, sanitat, educació… Buf!!!

  • Realment un País que és capaç d’enganyar en els pressupostos de Defensa, fent veure que s’ajusten als de la resta del País, per després incrementar-lo per la porta del darrera, és un País en fallida, però en fallida moral.

 3. Aquest govern maquilla les dades econòmiques constantment, no incloent despeses que ja coneixen ( de fet Europa ja els ha estirat les orelles). A banda, aquesta exhorbitant despesa en defensa no es compatible moralment ni amb lògica amb rebutjar plans per alimentar els nostres infants desnodrits. Fa empegueir!

  • Els que defensen que les FFAA haurien de disposar d’un pressupost encara més gran, veuen les coses de manera diferent. No els importa que hi hagi retallades en d’altres sectors socials, el que volen és disposar de més pressupost per poder comprar més armes sofisticades i poder ampliar el cos d’oficials.

   En els propers anys, el Govern d’Espanya haurà de prendre partit, o incrementar el pressupost de les FFAA o deixar de comprar tot el que està previst comprar. Esperem les decisions i esperem que vagin en la línia correcta, que al meu entendre passa per donar un major suport pressupostari a Educació i Sanitat.

 4. Sí, ja m’estic mentalitzant per acabar cremada en una foguera per heretge i afusellada per independentista. Ara no se m’acut cap més motiu, però segur que n’hi ha… I parlo seriosament!!

  • El procés cap a la independència és molt i molt complicat. Molt més del que pensem, no és fàcil sortir d’un Estat quan aquest no està disposat i en canvi està disposat a fer el que sigui per evitar-ho. Ara bé, això tampoc crec que signifiqui haver de patir pel que suggereixes.

   La consulta s’haurà d’aconseguir des de baix, des de la gent. No crec que políticament se’n surtin.

   • Em refereixo a la regressió que està fent Espanya!!!

    • Tens raó, Espanya ha està fent una regressió. El PP està fent una política reformista, guiat per una ideologia de dretes en la qual l’església té un gran pes.

     • Em pregunto fins on seran capaços d’arribar…

     • Segur que hi ha elements que voldrien o serien capaços de fer de tot i d’arribar a atacar-nos sense cap remordiment de consciència. Ara bé, ni el Parlament espanyol (vull creure), ni Europa es podrien permetre una cosa com aquesta.

 5. Resumint: eliminem l’exèrcit i destinem aquests diners a educació i sanitat.

  • És una manera d’estalviar interessant i contra la que no puc adduir gaires arguments en contra. Penso que Espanya es podria plantejar tenir un exèrcit molt més reduït i operatiu. Dedicat només a urgències. Si de veritat passes alguna cosa important, la referència hauria de ser Europa i no pas cada país per separat.

 6. L’Exèrcit i l l’Església dues bones maneres de llençar els diners dels contribuents, ambdues inútils (és la meva opinió i no vull que ningú se senti ofès, hi ha llibertat d’expressió, oi?). Dues grans vergonyes d’Espanya, el poble morint-se de fam i ells fent el ridícul i tocant els nassos a Catalunya.

  • Amb un exèrcit tant gran i tant car, sembla que estem en plena guerra mundial i que ens estiguin amenaçant des de diverses posicions.

   Em molesta molt que hi hagi retallades en sanitat i no n’hi hagi en defensa, no ho puc entendre. Em molesta molt que ens enganyin.

   • El poble paga els deliris de grandesa d’aquesta gentussa, de voler ser una primera potència passarà a ser un país tercermundista. Pel que m’han explicat, als Estats Units es pensen que NO tenim llum ni aigua a casa.

    • Recordem que en època de l’emperador Aznar ens volien fer creure que Espanya era la 8a potencia mundial. La grandària de la mentida és la foto actual d’Espanya, que no pinta res a nivell mundial, ni casi a nivell europeu.

     Això que diuen de la Marca Espanya va de capa caiguda. Fins que no se surti de la Crisi no hi ha cap possibilitat de que Espanya torni a ser ningú en el panorama mundial.

     Avui a El País diuen que l’actual exèrcit no és viable amb els actuals pressupostos. Obliden que tampoc ho és la Sanitat, ni la Cultura…

     Si fos per mi, deixaríem de comprar armes i dedicaria els diners a d’altres finalitats.

     • Et recomano aquesta notícia. M’ha agradat molt:
      Eugeni Casanova: El Regne Unit reconeix Catalunya – Opinió contundent – VilaWeb http://www.vilaweb.cat/opinio_contundent/4125039/eugeni-casanova-regne-unit-reconeix-catalunya.html

      Si per mi fos, res d’Església (que la subvencionin els creients) i l’Exèrcit una despesa inútil!! Hi ha massa problemes molt greus a resoldre.

     • Acabo de llegir l’article que has deixat. M’ha semblat molt interessant i molts aclaridor. Espanya, dins i fora està fent el que sabem i el que no sabem per intentar destruir tot el que surti de Catalunya. Tenen un cos diplomàtic extens, veterà, expert i instal·lat arreu del món i això ens fa molt de mal.

      Potser n’estan fent un gra massa i s’han passat de rosca. Al final, el suport que la societat catalana sigui capaç de donar al Procés serà fonamental per a que la visió que es tingui des de l’exterior no la puguin manipular des de Madrid. Endavant!!!

      Pel que fa a l’església i l’exèrcit, són dues de les columnes bàsiques de l’Espanya més carca.

 7. Va, home, i el goig de tenir un exèrcit tan ben equipadet que té submarins que s’enfonsen la mar de bé… tot i que el problema és tornar-los a reflotar, ves.

  A mi l’únic que em molesta és que hi hagi retallades a tort i dret i per aquestes coses sempre hi hagi calerons -n’hi ha amb unes prioritats ben estranyes-. Bé, també em molesta que es faci servir l’exèrcit per anar a defensar el planeta d’unes armes de destrucció massiva que encara les estan buscant. Ei!, i també em molesta que quan fan propaganda de l’exèrcit no sóc capaç de trobar quina diferència hi ha amb una ONG. Ah!, i també em molesta haver de pagar de la meva butxaca unes armes que alguns estan desitjant (és que se’ls veu amb ganes, eh!) fer servir en contra meva i de la meva gent. Oh!, i també em molesta…

  • Pobre submarí, els que el van fer no van calcular del tot bé. Segur que van fer una selectivitat en la que hi varen haver tantes errades en els enunciats com en la darrera. i és clar si els profes posen les proves amb errors, que no faran els alumnes.

   Totes les coses que et molesten en a tu, també em molesten en a mi.

   També em molesta que amb els meus diners matin persones del tot innocents.

   • Crec que es varen prendre el nom al peu de la lletra: Sub = sota XD

    • Si, però no crec que fos de manera inconscient. Penso que tot plegat és molt conscient i que hi ha sectors del govern que volen potenciar les forces armades per sobre de les polítiques socials.

     • Tomàs, ahir m’ho prenia tot a broma i me’n reia d’ells. Com dic en un altre comentari, aspiren a ser primera potència mundial però NO ho aconseguiran MAI perquè NO saben fer bé les coses. NO entenc aquesta fixació per l’Església i l’Exèrcit.

     • Crec que església i exèrcit són encara pilars fonamentals per a molts espanyols. No ho dic des del punt de vista negatiu, sinó des del punt de vist sociològic. Església i Exèrcit han fet molt de mal al llarg de la història, i també al llarg de la història espanyola. No cal recordar tots els episodis en que ens han portat pel camí de l’amargura, del dolor i de l’angoixa.

      Els que es diuen defensors de la Pàtria, església i exèrcit, són els que han fer d’Espanya un Estat cada vegada més petit i més feble.

 8. Ben bé que necessitem una bona guerra per justificar tota aquesta despesa inútil. Algun candidat per barallant-se? no? llavors ja ens podem desempallegar de tots…

  • Ja estem en guerra, però no utilitzen armes.

   Una guerra convencional donaria sentit a un exèrcit com aquest, amb tot allò de les medalles i el morts.

   Amb un exèrcit tant nombrós no es nota per res que estem a Europa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s