Sou Esquerrans, Dretans o Ambidextres

Fa almenys 500.000 anys que els humans utilitzem de manera preferent la mà dreta. La majoria som dretans. Solament un 10% de la població és esquerrana.

No s’ha trobat cap comunitat humana en la qual hagi una predominança del costat esquerre. Aproximadament un 10% de les persones són esquerranes.

Fins fa unes poques dècades ser esquerrà o esquerrana no es considerava una característica més de la persona, sinó un defecte que calia corregir.

Els investigadors no es posen d’acord a l’hora de determinar el motiu pel qual una persona és esquerrana o no. En el que si hi ha coincidència és en el fet que les causes són neurològiques.

Cartell del dia dels Esquerrans

En el cervell hi ha dos hemisferis: el dret, que dirigeix els moviments del costat esquerre del cos, i l’esquerre, que regeix els moviments del costat dret. El cervell controla el cos d’una manera creuada i gairebé sempre la part esquerra és la dominant, per la qual cosa la majoria d’ordres estan destinades a la dreta del cos. Però en els esquerrans succeeix el contrari.

La lateralitat és la preferència que mostren la majoria dels éssers humans d’una banda del seu propi cos. Aquesta és pura quan un hemisferi domina el mateix costat en la mà, el peu i l’ull, mentre que es parla de lateralització creuada quan algú és dretà de mà i esquerrà d’ull, o a l’inrevés.

Un cas especial dins el Món Esquerra-Dreta, el trobem amb els Ambidextres. Aquelles persones que utilitzen ambdós costats del cos amb la mateixa habilitat.

En general:

 • Un nen menor d’1 anys encara no ha aconseguit definir la seva preferència.
 • Entre els 2 i els 4 anys és quan s’estableix la preferència d’una mà sobre l’altra.
 • Cap als 6 anys, es té la certesa respecte de si el nen és esquerrà o dretà.

Hi ha més les botigues especialitzades en útils dissenyats per a esquerrans. Resulta curiós, pels que som dretans, revisar-ne la llista d’objectes: Regles amb els centímetres al inrevés, maquinetes de fer punta amb l’espiral invertida, quaderns amb el llom tou (el dur dificulta l’escriptura a l’esquerrà), tisores de tota mena, falçs, paletes de peix, pals de golf, canyes de pescar, guants de beisbol…

El llenguatge i la cultura social tendeixen a associar l’esquerra amb aspectes pejoratius i a la dreta amb positius.

Aquestes associacions controlen aspectes de la vida tant variats com que la dreta és la mà escollida per saludat i per jurar, per exemple.

Per acabar, dues curiositats:

El dia 13 d’agost és el dia Mundial dedicat a les persones esquerranes.

Bart Simposon, un exemple d'Esquerrà

Alguns personatges coneguts que eren o són esquerrans: Alexandre el Gran, Juli Cèsar, Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Beethoven, Gandhi, Bill Gates, Greta Garbo, Marilyn Monroe, Picasso, Aristòtil, Julia Roberts, Nicole Kidman, Napoleó, Bob Dylan, Diane Keaton…, i Bart Simpson.

Podeu contestar la següent Enquesta si voleu 

36 responses to “Sou Esquerrans, Dretans o Ambidextres

 1. Bon dia!!! Em permeteu una consulta?
  Tinc un fill de 8 anys que quan va començar l´escola el mestre em va comentar que utilitzava les dues mans per pintar i que no haviem de fer res que ja es definiria. Doncs, bé, escriu amb la mà esquerra, chuta amb el peu dret i estem treballant amb un optometrista perquè li guiï l´ull esquerra.
  POT SER QUE EL MEU FILL EN REALITAT NO FOS ESQUERRÀ SINÓ DRETÀ?

  • Hola Silvia, benvinguda!

   Em fa il•lusió la teva consulta però no soc professional, ni entès en el tema. Solament soc un blocaire que en un moment determinat vaig fer un post sobre el tema perquè em va semblar interessant parlar d’això.

   Pel que he llegit en el teu comentari, el teu fill de més petit era ambidextre. Tal i com el professor et va comentar, ell sol va definir la seva mà esquerra per escriure sense que ningú el forcés en cap sentit.

   Ara utilitza la mà esquerra per escriure i en canvi el peu dret per xutar. Sembla que entre mà i peu presenta una lateralitat creuada (té lateralitats diferents entre els peus i les mans).

   I ara li esteu tractant l’ull esquerra que li han d’ajudar a guiar.

   Sembla que amb el pas dels anys encara no s’ha definit de manera definitiva i correcte la lateralitat de peus, mans i ulls.

   Deixa’t guiar pels consells i anàlisi dels professionals que n’estan cansats de tractar temes com aquests. Imagino que no tothom defineix les seves lateralitats a la mateixa edat o amb la mateixa facilitat. A l’igual que hi ha persones que caminen o que parlen abans que d’altres.

   El més important és que ells es trobi bé, el demés ja es va definit per si mateix o amb la teva ajuda i la dels especialistes.

   Lamento no haver-te pogut ajudar.

 2. Hola Tomàs,
  Jo sóc dretana. Llegint l’entrada i els comentaris, m’he parat a pensar i si que hi ha alguna cosa que faig amb la ma esquerra, com ara, amassar el pa. Bé, utilitzo les dues, però quan em canso continuo només amb l’esquerra i no se ben bé per que… Curiós pq no ho havia pensat mai. Un post molt interessant.

  • Gràcies Eri i ben retrobada,

   Crec que l’única cosa que faig de manera acceptable amb l’esquerra és escriure a l’ordinador i anar amb bicicleta (si he d’anar amb una mà, tinc més confiança de fer-ho només amb l’esquerra). Be´, hi ha d’altres coses, però per parlar només de dues diria aquestes.

   Sovint no hi pensem perquè forma part natural del nostra dia a dia i des de ben petits.

 3. Jo no puc fer segons quines coses amb l’esquerra i com mai he tingut la necessitat pos no m’he acostumat mai 🙂

  Jo tinc la teoria que els esquerrans són molt més intel·ligents.

  • Jo amb l’esquerra soc bastant inútil En alguna ocasió he intentat, com tu, fer coses amb l’esquerra i no me n’he sortit. Al no tenir la necessitat, doncs mai m’he posat de veritat a fer-ho de manera intensiva.

   Imagino que hi haurà estadístiques i estudis al respecte, però no els conec. No sé si són més intel•ligents.

  • Acabo de llegir-lo. M’ha semblat molt bo i molt ocurrent.

   Una manera original de dir moltes coses sobre altres temes dels que no parla però deixa entendre.

 4. És curiós. Mai hem vist en Bart Simpson comprant al leftorium, la botiga per a esquerrans de Ned Flanders.

  (per cert, si una llibreta és incòmoda per a esquerrans, quan es passa pàgina és incòmoda per a dretans, no?)

  • Hola i benvingut a aquesta casa!

   La veritat és que no se si el que dius ha passat a no amb en Bart Simpson. He intentat trobar alguna imatge i no me n’he sortit.
   Et deixo un comentari dels que m’han fet, d’en Pons, que deia: Ned Flanders i el Senyor Burns també són esquerrans i també el seu creador Matt Groening!

   Jo soc dretà, i arrel del que dius de les llibretes, recordo que quan he escrit en llibretes de les que tenen una espiral metàl•lica en el centre, aquesta m’ha molestat quan estant la llibreta oberta havia d’escriure a la pàgina de l’esquerra. O bé havia de girar la llibreta per tal de no haver de passar el braç per sobre l’espiral.

   Deixo l’enllaç d’una foto que tenia previst penjar en aquest post i al final no ho vaig fer: http://www.leftorium.com/

   Després passo pel teu Bloc. Salut.

   • xuclantcultura.wordpress.com

    el blog collodemico ja no funciona, però n’acabo d’obrir un: xuclantcultura.wordpress.com

    Gràcies.

    • Bé, perfecte. Havia vist que en l’altre bloc hi diu que no existeix.

     Acabo de passar pel teu nou bloc. Felicitats i que vagi molt bé!

 5. Què interessant aquests post! Mai havia reflexionat sobre per què la majoria som dretans. D’aquestes coses curioses que sovint no hi caus. Bon post, Tomàs!

  • Gràcies Caterina, molt amable.

   Les causes, segons sembla, són neurològiques.

   No el vaig fer per res en particular. Senzillament vaig pensar en el tema, em va semblar que era interessant i que podia donar joc per a que cadascú de nosaltres digués la seva.

 6. Jo sóc dretana, però es ben clar que amb pràctica és pot aconseguir un domini força bó de la mà no dominant. Ma germana es va trencar el canell dret i el va portar enguixat mooooolt de temps. No sabries dir quan escriu amb la dreta i quan amb l’esquerra, la caligrafia es practicament igual i això que abans mai ho havia provat.

  • Bufff! Segur que si, però jo he provat alguna vegada d’escriure amb l’esquerra i em costa molt i la “qualitat” de la cal•ligrafia no passaria ni el vist i plau del col•legi de metges.

   La voluntat i la necessitat superen molt obstacles i imagino que aquest, tal i com dius, és superable. Així i tot, no descartis que la teva germana tingui una gràcia especial per aquestes coses.

 7. Sóc dretana però utilitzo bastant les dues mans. El fer ceràmica et fa treballar les dues extremitats; amassar, tornejar…has de fer servir les dues mans. Quan obro els armaris agafo els objectes de manera indiferent amb l´esquerra o amb la dreta. Les ungles de les mans me les tallo amb l´esquerra la de la mà dreta i a l´inrevès. Potser no és cap descobriment però varies persones m´han preguntat com m´ho faig…I jo pregunto com s´ho fan elles???

  • Doncs no t’ho preguntis més, els i les que no tenen la teva habilitat ho fan pitjor i amb més dificultats que tu!!!

   Jo tinc sana enveja del que podeu utilitzar per a tot o per algunes activitats ambdues mans de manera indistinta.

   Això de tallar-se les ungles és una prova irrefutable, ja que tallar és una feina que requereix una certa precisió.

 8. Ned Flanders i el Senyor Burns també són esquerrans i també el seu creador Matt Groening!

 9. Jo dretana de mans… però esquerrana amb els peus

  • Hola Chus,

   Arrel del teu comentari i del de l’anterior, he decidit reformar (si puc, perquè no sé ben bé com fer-ho) l’enquesta i incloure-hi una nova opció que digui “altres combinacions o alguna cosa similar”.

   El teu és un cas interessant. Clarament és un cas en que es combina una lateralitat amb les mans amb una diferent per als peus.

 10. Tomàs, jo no he votat perquè encara no tinc clar què sóc… De petita em deien que era ambidextra perquè pintava amb la mà esquerra, i ara encara obro les ampolles i tallo la carn amb l’esquerra, porto el rellotge a la dreta i quan somric aixeco més la part esquerra del llavi que la dreta..! Però no ho sé, com que mai m’ha analitzat un professional no sé què sóc…

  • Això està bé, hauria d’haver fet el que vaig pensar: incloure un altre apartat a l’enquesta del tipus “altres” o “indefinits/des”, tal i com havia pensat. Després vaig optar per no donar aquesta opció ja que pensava que no hi hauria cap vot i que podria generar confusió, però veig que, almenys tu t’haguessis trobat més còmoda amb aquesta opció.

   Pel que dius, sembla que hi ha determinades coses que fas més amb una mà que amb una altra. no sembla una ambidextria total, sinó que segons sigui el cas, utilitzes una o una alta mà.

   Bé, un cas interessant.

   Jo tot ho faig amb la mà dreta, tret de que si en algun moment condueixo el cotxe amb una mà és amb l’esquerra i el mateix faig si vaig en bici.

   Nota: crec que vaig a incloure una altra opció a l’enquesta, ja que el següent comentari, de la Chus, també és un cas diferent.

 11. Ja he votat, soc de dretes, vull dir dretà… però sempre m’ha semblat interessant això dels esquerrans i encara més els ambidextres (com pot ser que s’escrigui així!!), aquests darrers s’emporten tota la meva admiració.

  • Jo sento enveja sana dels ambidextres.

   No, no és el mateix ser dretà, que de dretes, ni que ser destre. Ara bé, una cosa no treu l’altra i totes elles són intercanviables i possibles a l’hora. Però ja t’he entès.

   Una manera més de veure’ns els uns als altres, per la manera en com de manera natural utilitzem les mans o els peus.

 12. Ai, quin ensurt en llegir el títol: he pensat que havies començat l’any polititzat a tope 😀

  Apunto una teoria de la meva collita i que no he contrastat enlloc (jo sí que començo bé): podria ser que part dels ambidextres siguin en realitat esquerrans forçats a ser dretans? Ho dic perquè conec el cas d’una esquerrana de l’antiga escola, d’aquelles a qui lligaven la mà esquerra a l’esquena per forçar-la a aprendre a escriure i a menjar amb la mà dreta (quina animalada) i que amb el pas del temps ha desenvolupat les mateixes habilitats amb les dues mans: l’esquerra perquè és el que li surt natural i la dreta per “imperatiu legal”.

  • No, ben pensat però no. Estic relaxat i ni faig massa cas de la Crisi i de les retallades mil (i això que n’hi ha unes quantes que m’afecten de manera directa). He decidit que tots aquests (del color i del partit que siguin), no espatllaran la meva vida, més enllà de les repercussions directes i indirectes que pràcticament ens afecten a tots.

   Segurament estàs en el cert, i una part dels ambidextres o són per imposició a ser dretans. Ara bé, hi ha persones que de manera natural o són. I a més, hi ha qui és ambidextre de mans, però no d’ulls o de peus. Tot plegat no deixa de ser una característica més de nosaltres mateixos, que adquireix importància al tenir que utilitzar els ulls i les extremitats en moltes i diverses activitats i funcions de la nostra vida quotidiana.

   Segueix pensant per tu mateixa perquè en surten bones pensades.

 13. Jo sóc esquerrà i orgullós de ser-ho!!! Veig que de moment només hem respost l’enquesta dues persones i totes dues som esquerrans/es!!!
  Segons tinc entés, la part dreta del cervell s’encarrega de la part més lògica i matemàtica, mentre que la part esquerra es l’encarregada de desenvolupar la imaginació i la creativitat. Segons això, jo hauria de ser molt creatiu i poc ordenat, però crec que és més aviat al contrari, així que no hi faig molt de cas.
  Amb això que comentes de les edats, també és diu que els nois i noies no tenen la lateralitat completament desenvolupada i fixada fins els 12 anys.
  És fort quan escoltes dir a persones adultes que eren esquerrans però que els van obligar a aprendre a utilitzar la dreta a cops de pal. Sort que ja no corren els temps de la lateralitat ‘adquirida’ que li diuen.
  Per acabar, resulta interessant que predomini, tant descaradament, els dretans sobre els esquerrans. Som una minoria!!!

  • Ara ja hi ha 4 vots i són 2 esquerrans/es i dos dretans/nes. Al final veurem, ja us ho explicaré o ja ho veureu si entreu en el post d’aquí uns dies.

   He llegit de tot. Des dels que diuen que ja sent fetus hi ha qui mostra dominància d’un costat fins el que se’n van fins a edats com la que dius. A l’hora de posar informació, m’he inclinat per la que he trobat com a majoritària en els diversos llocs que he visitat per aquest apartat del post.

   Com dius, persones d’una certa edat, són dretans a la força. D’aquelles persones que varen ser obligades en el si de les famílies i en els col•legis a ser dretans o dretanes tant si volien com si no.

   Sou una minoria. Aproximadament entre el 9 i el 12% de la Humanitat. El més curiós és que a Atapuerca entre les troballes que han fet, també han pogut demostrar que aquest mateix percentatge es manté. Ho saben, analitzant el sentit en que es tallaven peces de carn o es rascaven pedres o minerals.

   • Com a curiositat, et dic que els esquirols també mostren preferències de lateralitat. Només cal veure la direcció en la que estan rossegades les pinyes que trobem al bosc. Segons si la espiral va en els sentits de les agulles del rellotge o al contrari vol dir que són dretans o esquerrans.

    • Quina bona aportació!!!

     Realment és molt curiós l’exemple que ens aportes.

     Havia llegit alguna cosa sobre els animals però no hi havia parat massa atenció. Ara veig que valia la pena haver-hi dedicat una mica més de temps.

     Perfecte. Gràcies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s